Copilul descoperă lumea jucându-se, însă există anumite jucării care fac mai mult rău decât bine unui copil. Azi vom discuta despre 8 cele mai controversate și dăunătoare jucării pentru copii.
1. Fidget spinner
A devenit un trend actual, însă mulți părinți nu sunt conștienți de cât de mult rău le pot face copiilor aceste jucării. Fidget spinner poate lovi copilul sau se poate desprinde. În foarte multe țări, această jucărie este interzisă prin lege în școli.
Sfat: nu îi permite copilului să se joace cu o astfel de jucărie, decât în prezența ta și cumpără doar jucării de calitate, care îți garantează că nu îi va produce leziuni copilului. Alege varianta din silicon.
2. Baloanele cu aer
Poate părea o prostie, însă copilul tău se poate speria atât de tare de un balon, încât să facă infarct. De aceea, baloanele sunt recomandate copiilor de peste 8 ani.
Sfat: cumpără doar baloane de calitate, dintr-un materiale gros, care să nu se spargă ușor.
3. Constructor din bile cu magneți
De cele mai multe ori aceste jucării sunt recomandate pentru copiii de peste 3 ani, însă nu trebuie folosite de copii cu vârstă mai mică de 14 ani. Aceste bile se pot detașa, iar copilul le poate înghiți.
Sfat: învelește jucăria într-o pungă din plastic rezistentă.
4. Pistoalele
De cele mai multe ori copiii nu apreciază distanța, atunci când folosesc astfel de jucării. Chiar și un pistol cu apă îi poate răni.
Sfat: cumpără pistoale care sunt însoțite de ochelari de protecție.
5. Jucării cu baterii
De cele mai multe ori, bateriile mici și plate se aseamănă cu bomboanele, iar copilul tău poate fi tentat să le înghită.
Sfat: ai mare grijă și izolează bateriile de restul jucăriei!
6. Aripioarele ajutătoare
Aripioarele pentru înot nu garantează siguranța copilului tău în bazin. Acestea pot să se desprindă ușor sau se pot desumfla, punând viața copilului în pericol. De asemenea, materialele din care sunt concepute pot conține substanțe chimice, care irită pielea copilului sau chiar substanțe carcinogene.
Sfat: Cumpără aripioare ajustate pe dimensiunile brațelor copilului, din materiale organice. De asemenea, nu lăsa copilul nesupravegheat, atunci când le folosește.
7. Chitul doctorului
Cu siguranță, copiii sunt înnebuniți după aceste chituri și mai ales fetițele, însă ai mare grijă, deoarece își pot lua foarte în serios această funcție și își pot introduce jucăriile în nas sau în urechi, doar pentru că așa au văzut la medic, atunci când au fost consultați.
Sfat: nu achiziționa jucării medicale cu elemente prea mici sau tăioase!
8. Jucăriile cu elice
Elicopterele sau alte jucării de acest gen sunt produse, pentru adolescenți. Copiii sub 7 ani nu pot mânui atât de bine aceste jucării și astfel se pot răni.
Sfat: dacă vrei să cumperi jucării cu elice, alege unele din silicon, pentru a te asigura că puiul tău nu se rănește.
Cum alegi o jucărie sigură:
Respectă aceste reguli și copilul tău va fi în siguranță:
- Mărimea: jucăria nu trebuie să fie mai mică de 6 cm lungime și 3 cm înălțime, iar diametrul nu trebuie să fie sub 2.5 cm.
- Culoarea: evită jucăriile din culori prea aprinse, deoarece conțin coloranți.
- Forma și materialul: jucăria nu trebuie să aibă părți ascuțite sau găuri, în care copilul să își blocheze degețelele.