Cât de folositoare sau dăunătoare sunt jucăriile interactive: sfaturi și recomandări

Cât de folositoare sau dăunătoare sunt jucăriile interactive: sfaturi și recomandări

0
//
03.04.2017

Jucăriile interactive au apărut la noi relativ recent, dar au căpătat rapid o popularitate destul de mare. Ce presupun acestea? Picii vorbesc cu jucăriile, se comportă cu ele de parcă ar fi vii. Este bine? Astăzi în comerț se găsesc abecedare vorbitoare, care învață literele cu micuții, tablete, animăluțe și multe altele. Pentru părinți este mai simplu, pentru că picii lor sunt ocupați singuri. Haideți să încercăm să înțelegem cât de necesare sunt copiilor aceste jocuri. 

Cât de folositoare sau dăunătoare sunt jucăriile interactive: sfaturi și recomandări

Beneficiile jucăriilor interactive

Toți părinții visează să își dezvolte corect copilul, pentru ca acesta să fie cel mai deștept. În trecut, pentru a atinge acest scop adulţii le citeau povești, povestiri, le recitau poezii, desenau împreună, modelau, precum și organizau multe alte jocuri, însă în prezent este suficient să cumpere o jucărie interactivă şi lucrurile sunt rezolvate – aceasta îl ajută pe micuț să se dezvolte singur . Dar gândiți-vă: cum poate această jucărie să îl ajute pe copil să își dezvolte motricitatea? În cazul motricității mici, este posibil să ajute, pentru că micuțul apasă cu degețelele diferite butoane. Însă motricitatea mare nu o poate dezvolta. În schimb analizatorii vizual și auditiv funcționează perfect.

Alegerea unei jucării interactive de dezvoltare

Copilul trebuie dezvoltat încă de la naștere. Pentru aceasta majoritatea părinților cumpără jucării pe care le atârnă deasupra pătuțului (aşa-numitele caruseluri). Pentru mulți micuți aceasta este prima distracție interactivă. Nu uitați că acest tip de jucării sunt produse, de regulă, în China. Da, sunt ieftine, însă calitatea lasă de dorit. Cumpărați astfel multe flecuștețe. Însă e bine oare să economisim pe copii? Poate că este mai bine să cumpărăm în loc de trei jucării ieftine una singură, mai scumpă, dar de calitate. Pentru că sănătatea și dezvoltarea copilului sunt responsabilitatea dumneavoastră.

Înainte de a cumpăra o jucărie, cereți vânzătorului certificatul de calitate. Acesta trebuie să existe în toate magazinele. În special dacă este vorba despre copii. Nu uitați că ei pun totul în guriță și se pot otrăvi dacă jucăriile sunt de calitate proastă. Siguranța copilului depinde doar de dumneavoastră.

Cât de folositoare sau dăunătoare sunt jucăriile interactive: sfaturi și recomandări

Dezavantajele jucăriilor interactive

Atunci când cumpărați un animăluț vorbitor, aveți grijă să faceți alegerea corectă. Deseori ele pronunță incorect cuvintele, iar având în vedere că micuțul le va repeta, există riscul ca vorbirea lui să se dezvolte incorect.

În prezent în comerț există o mulțime de abecedare vorbitoare. De regulă, ele pronunță corect și clar literele și cuvintele. Însă pedagogii sunt siguri că producătorii le-au creat fără să se gândească la următorul aspect: înainte de a învăța literele, copiii trebuie învățați sunetele. De exemplu, în abecedar există litera „em”, iar copilul trebuie să asimileze întâi sunetul „m”.  Cercetările au arătat că micuții încep să încurce literele, sunetele, iar ulterior au probleme cu cititul. Micuțul poate citi cuvântul „mama” ca „emaema”. De regulă, așa se întâmplă. Încercați să învățați întâi sunetele, iar apoi literele.

Nimeni nu poate înlocui mama

Micii omuleți se plictisesc de jocurile artificiale. Copiii au nevoie de comunicare interumană, personală. Pentru aceasta există familia, care trebuie să acorde atenție micuțului. Dacă credeţi că ați cumpărat o jucărie și copilul va fi mereu ocupat, greșiți. Chiar dacă jucăria interactivă este de calitate, folositoare și interesantă, mama este mai importantă. Ce veți investi în copil până la vârsta de 2-3 ani, aceea va deveni fundamentul dezvoltării lui ulterioare.

Doar mama poate învăța copilul ce este binele, tandrețea, afecțiunea, receptivitatea, comunicarea normală, empatia. Nu trebuie să vă lăsați înlocuite de jucării. Nu cumpărați copilului o carte inteligentă, care spune poveşti. Mai bine citiți dumneavoastră înainte de somn micuțului, care are atâta nevoie de dumneavoastră.

Cât de folositoare sau dăunătoare sunt jucăriile interactive: sfaturi și recomandări

Sursa