mamaplus

Anastasia Zaiaț: cum să organizezi o petrecere pentru copii și să alegi un animator

-
//
11.11.2020

Animatorii sunt persoanele a căror datorie este să dăruiască oamenilor bucurie, veselie și emoții de neuitat, transformând orice sărbătoare într-una deosebită. Această meserie este greu de învățat. Sunt explicate elementele de bază, măiestria actoricească și arta improvizației, însă nimeni nu dezvăluie cum să împărtășești cu sinceritate dispoziție bună și o stare de spirit pozitivă.

Despre această profesie neobișnuită și cum să alegi un animator pentru petrecerea copilului tău, aflăm în detalii de la Anastasia Zaiaț, animator cu o experiență de 5 ani și conducătoare a propriei afaceri - Pro Animator’s Show.

Anastasia, cu ce încep pregătirile pentru petrecerea copiilor și cu cât timp înainte?

Sfatul meu este ca pregătirile să înceapă cu o lună mai devreme. Acest lucru nu implică doar serviciile animatorului. Timp de 3-4 săptămâni ar trebui să fie suficient pentru a găsi o locație pentru desfășurarea evenimentului, să vă gândiți la tematica și decprul acestuia, să cumpărați o ținută pentru copil, să comandați tortul etc.

Atunci când începeți să căutați un animator, ar trebui să știți deja unde va avea loc petrecerea, la ce oră și aproximativ numărul de copii invitați. Apropo, nu este neapărat necesar să organizați petrecerea într-un cerc numeros de persoane, în incinta unui restaurant. Puteți sărbători acasă alături de oamenii dragi sau chiar în curtea blocului de locuit. Important e să planificați toate acestea cu ceva timp mai devreme.

Vreau să amintesc, că animatorii au un program în funcție de sezon. De exemplu, dacă ziua de naștere a copilului este în luna august, atunci trebuie să rezervați cu mult timp înainte un animator, întrucât, tradițional, vara au loc multe nunți și cumetrii. Același lucru este valabil și în zilele de weekend.

mamaplus

Cum să alegi un animator bun? La ce să acorzi atenție?

În prezent există destui animatori pe piață. Unii dintre ei au deja o reputație bine formată, alții se află la început de cale. Însă trebuie de înțeles că, în domeniul nostru cel mai bine funcționează „din vorbă în vorbă”, așa că nu ezitați să-i întrebați pe cunoscuții voștri despre experiența animatorilor în timpul petrecerilor.

Ca în orice altă activitate, durata experienței unu animator este importantă. Totuși există o diferență între un artist care a lucrat la trei petreceri și unul care a fost prezent la 300 de evenimente.

Recomandarea mea e să discutați prin telefon cu animatorul. Chiar dacă din start vă trimiteți unul altuia mesaje, nu ezitați totuși să-l sunați. Astfel veți auzi timbrul vocii sale, modul de comunicare, fiindu-vă mai ușor să puneți la punct toate detaliile și să evitați orice neînțelegere.

În timpul conversației neapărat concretizați rând pe rând ce include prețul programului, pentru ca să nu apară eventuale incidente la petrecere. Solicitați fotografii și video-uri reale din cadrul mai multor evenimente cu participarea animatorului respectiv. Apropo, dacă animatorii publică pe rețelele sociale fotografii ce nu le aparțin, atunci evitați să luați legătura cu ei!

Merită să evaluați varietatea costumelor, starea lor, lista de programe oferite, dar și să acordați atenție aspectului animatorului. Animatorul este totuși un artist, care trebuie să arate îngrijit și ordonat. De asemenea, este bine să vă interesați de recuzita lui: va veni la petrecere cu propriul echipamentul muzical sau cu mâinile goale.

mamaplus

Cum se stabilește programul în funcție de vârsta copiilor?

Dacă micuțul împlinește o vârstă cuprinsă între 1-3 ani, atunci trebuie să știți că petrecerea va fi destinată copiilor mai mari. Celor mai mici le va fi greu să perceapă esența concursurilor și să se implice în totalitate în desfășurarea lor. De aceea, pentru această categorie de vârstă, se potrivește un spectacol cu bule, o discotecă de hârtie și dansuri simple cu personajul preferat. În acest caz este recomandat să alegeți un personaj cu fața deschisă, astfel încât copilul să nu se sperie și să nu plângă la sărbătoare.

Pentru copiii începând cu vârsta de 4 ani puteți alege un program complet cu concursuri, curse de ștafetă, bule de săpun și alte activități distractive cu eroul preferat.

Copiii de la 9-10 ani – o categorie mai deosebită, pentru care jocurile simple pentru copii și dansurile vor fi cam plictisitoare. Acești copii sunt interesați de Tik Tok, rețele sociale, jocuri pe calculator, etc. Pe acești copii îi tratez ca pe niște adulți. Pentru ei s-ar potrivi de minune un program distractiv în stilul estafetelor, competiții, dansuri moderne și challenge-uri din Tik Tok, masterclass cu baloane de săpun sau chiar baloane de săpun combinate cu foc artistic. Discoteca de hârtie le va plăcea foarte mult, cel puțin pentru că este foarte distractiv și există posibilitatea de a filma multe filmulețe interesante pentru Tik Tok sau Instagram. Totodată, pentru copiii mai măricei poate fi organizat și un masterclass de preparare a slime-urilor.

Care este durata optimă a unui show?

Durata show-ului depinde de vârsta copiilor, locație și bineînțeles de posibilitățile financiare ale organizatorilor festivității. Programul standard, pe care în propun în cele mai multe cazuri, durează o oră. Dacă vine vorba despre copiii între 2-3 ani, durata programului ar trebui redusă, pentru că o oră va fi prea mult și nu cred că vom putea să menținem atenția micilor noștri musafiri. Dacă este o zi de naștere a unui copil de 5 ani, organizată într-un local și la care este invitată multă lume – în acest caz posibilitățile sunt mai mari. 

Am putea apela la 2 sau chiar 3 animatori, ca să ne distrăm vreo 2-3 ore. Cea mai lungă durată a unei festivități la care am participat a fost de 3 ore. Este foarte important ca pe parcursul acestor 3 ore copiii să fie interesați de tot ce se întâmplă, să fie implicați în proces, dar sigur că nu există anumite limite. În fiecare an apare ceva nou și interesant, iar noi mereu ne perfecționăm și introducem aceste noutăți în show-urile noastre.

mamaplus

Ce diferențe există între un scenariu pentru un eveniment amplu și unul mai restrâns?

Avem scenarii diferite, dar structura lor este identică. În primul rând, este vorba despre concursuri, estafete și jocuri. Acest program durează de la 30 la 60 de minute, la discreția părinților. La această parte a programului adăugăm diverse show-uri, cum ar fi show-ul baloanelor uriașe de săpun sau discoteca super veselă de hârtie. Mai putem adăuga pe lista de distracții și aqua make-up pentru copii sau un masterclass. În așa mod se organizează o sărbătoare adevărată.

Copiii adoră distracțiile. Tocmai de aceea, nu este atât de important dacă va urma un program artistic complex sau doar dansuri. Bucuria lor și amalgamul de emoții apar chiar din primele minute de la apariția personajului lor preferat la petrecere.

mamaplus

Apropo, despre personaje. Ce personaje aveți în dotare?

Avem multe personaje: de la clasicii Spiderman, Minnie Mouse sau Cenușăreasa și până la cele mai noi – păpușile LOL, Brawl Stars, LadyBug și altele. Această listă este completată în permanență de personajele noi pe care copiii le adoră. Costumele sunt fabricate la comandă peste hotarele țării, iar ideile ne aparțin. Ne străduim să creăm costume cât mai colorate, unite și moderne, care sunt pe placul copiilor de diferite vârste: de la Minnie Mouse și până la păpușile LOL sau Brawl Stars.

Show-ul și animatorii la petrecerile pentru copii – este o plăcere costisitoare?

Avem prețuri foarte democratice. Totuși, ar fi bine să luați în calcul faptul că serviciile unui animator profesionist, responsabil, cu o dicție bună, un program bine pus la punct, costume frumoase și unice, recuzită specială și cosmetice hipoalergenice pentru make up nu poate să ceară un tarif de 400 de lei pentru o oră.

Lucrul calitativ al animatorului presupune investiții majore atât în propria persoană cât și în costume, recuzită, transport, etc. Prețul organizării petrecerii depinde de programul ales, numărul de animatori și locație. Prețul standard pentru toate programurile începe de la 600 de lei.

În cazuri mai speciale sunt mereu receptivă și pot să fac o reducere. Îmi iubesc foarte mult munca. Pentru mine nu este un simplu business – este un hobby, o activitate care îmi aduce multă plăcere și entuziasm și pentru care depun efort maxim și o parte din mine. 

Puteți lua legătura cu Anastasia pe pagina de Facebook sau la numărul de telefon 0796 75 438.