Mariana Rață are o fiică, Mădălina, care-i seamănă leit și pe care o iubește necondiționat. Jurnalista ne-a dezvăluit ce sfaturi îi oferă fiicei sale zi de zi, ca aceasta să crească un om bun, dar în același timp să se iubească pe sine și să lase modestia la o parte.

mamaplus

În această lume este complicat să te descurci. Din păcate, poveștile pe care ți le-am citit când erai mică-mică nu se prea pliază pe realități, așa încât trebuie să învățăm alte reguli de viață.

  1. Fii insistentă! Învinge nu cel mai bun/puternic, ci cel care nu cedează!

Inteligența, forța, talentul sunt indiscutabil foarte importante, dar viața ne arată că învingători de regulă ajung nu cei mai buni, ci cei care sunt mai rezistenți, mai insistenți și determinați. Ține cont de acest lucru mereu!

  1. Valorifică-ți talentele. Nu toți vor deveni matematicieni sau biologi. Fii cea mai bună dansatoare sau pictoriță, dacă asta îți place!

Școala vrea să facă din voi cei mai pricepuți în toate domeniile, dar realitatea arată că acest lucru este imposibil. Este important să știm câte puțin din toate. Concentrează-ți însă eforturile pentru a-ți dezvolta propriile talente. Fă ceea ce îți place și fă-o cel mai bine!

  1. Nu fi modestă!

Astăzi modestia nu mai este un avantaj. Este important să știi care este valoarea ta reală și să-ți poți valorifica atuurile. „Servește-le” oamenilor ce poți să faci mai bine decât alții. Nu exagera! Și fugi de prietenii, colegii care încearcă să te convingă mereu că e mai bine să stai cuminte în banca ta.

  1. Fii egoistă!

Este important să nu uiți de tine și de faptul că viața trebuie trăită cu plăcere. Nu te sacrifica și nu sacrifica timp/eforturi pentru lucruri neînsemnate. Nu uita că principalul scop al vieții talei este să fii fericită! (Mama încă învață să facă asta, tu fii mai isteață! :)

  1. Nu face compromisuri cu conștiința!

Viața este un mare proces de negocieri și compromisuri. Noi mereu vrem totul, dar mereu ne alegem doar cu o parte. Crucial este ca niciodată să nu faci compromisuri cu propria conștiință. Păstrează-ți neîntinate valorile și principiile. Oamenii te vor respecta și aprecia în primul rând pentru asta!

  1. Învață-te să aștepți! Investește mereu pe termen lung!

Să aștepți este probabil cel mai complicat lucru, dar uneori este singura soluție pentru a face o alegere corectă. Nu te grăbi să culegi roada muncii tale când aceasta începe să se „coacă”, așteaptă până se „rumenește” bine. Nu fă doar investiții pe termen scurt. Gândește-te mereu unde vrei să ajungi peste 10-20 de ani și muncește pentru asta. Chiar dacă pentru ca să ajungi acolo va trebui să pierzi mai multe oportunități pe termen scurt.

  1. Nu-ți fie frică de începuturi și lucruri noi

Orice început este o provocare și e firesc să ne fie frică, dar nu te grăbi să refuzi. Cântărește bine lucrurile. Dacă acestea îți vor oferi posibilitatea să înveți ceva nou, să îți faci noi prieteni, să ai o nouă experiență, merită să te implici. Și rămâi implicată atâta timp cât acel lucru te reprezintă sau îți aduce satisfacție.

  1. Citește mult!

Nimic nu este mai util și fascinant în această viață decât lecturile valoroase. Fii selectivă. Nu consuma cărți ”fast-food”, pentru că îți pot dăuna. Citește-i mai întâi pe clasici. Nu vei da greș. După asta vei avea dexteritatea să alegi singură ce reprezintă o carte utilă sau inutilă pentru tine.

  1. Fă-ți mulți prieteni!

Prietenii nu sunt fetele sau băieții cool din clasă sau curte cu care e tare super să fii în gașcă. Prietenii sunt oamenii în care te regăsești, te completează, îți pot veni în ajutor și alături de care te simți apreciată.

  1. Iubește și luptă pentru ceea ce iubești!

De multe ori ne încurcăm în viață atunci când stabilim prioritățile. Alergăm ca să reușim lucruri importante pe moment, dar îi neglijăm pe cei care ne sunt cei mai dragi, pentru că ei țin la noi și vor aștepta, nu ne vor reproșa nimic. Învață să nu faci această greșeală. Cei pe care îi iubim sunt prioritatea numărul „zero” și acest lucru nu se negociază!

Sursa: Mamaplus.MD