Sarcina în timpul alăptării este considerată în general un risc pentru sănătatea fătului. În acest articol vă vom spune dacă este posibilă alăptarea în timpul unei sarcini și ce aspecte trebuie să se ia în considerare în această situație.
Sarcina în timp ce alăptezi? Da, este posibil!
În ultimele decenii alăptatul pe timp mai îndelungat nu era binevenit, astfel, asemenea cazuri aveau loc foarte rar. Tocmai din acest motiv medicii pur și simplu nu au informații cu privire la modul în care se desfășoară o sarcină în timpul alăptării și dacă există riscuri pentru făt. Dar, în cazul culturilor în care se practică alăptarea pentru o lungă perioadă de timp, aceast fapt este un fenomen normal.
Există un mit conform căruia alăptarea (și orice impact asupra sânului) în timpul sarcinii favorizează nașterea prematură. Acest lucru nu este adevărat! Studiile au aratat că, chiar și impactul regulat asupra sânilor în ultimele săptămâni de sarcină nu duce la nașterea prematură.
Potrivit statisticilor, 15-30% dintre sarcini, la diferite etape se încheie cu avort spontan. Și dacă, acest fapt a coincis cu alăptarea, aceasta nu demonstrează că aceasta s-a produs din cauza alăptarii, iar cifrele rămân aceleași și pentru mamele care nu au nimic cu alăptarea în perioada sarcinii.
Cu toate acestea, în timpul alăptării se eliberează oxitocină care uneori provoacă contracții uterine. Aceasta nu este însă o problemă gravă (același lucru se întâmplă în timpul actului sexual, ori, cele mai multe cupluri nu întrerup contactele sexuale în timpul sarcinii!). Alăptațrea de asemenea poate continua. Așa-numitele contracții false sau contracțiile Braxton Hicks, uneori apar în timpul alăptării dar sunt și un fenomen comun, care poate prezent și la femeile care nu alăptează, începând cu șase săptămâni de sarcină. Dacă nu este prima sarcina, atunci contracțiile pot fi puternice, iar alăptarea le poate stimula. Există posibilitatea să le diminuați durerea, alegând o poziție confortabilă, să ridicați picioarele sau să beți multă apă.
Întotdeauna este posibil să se continue alăptarea, dacă a survenit o nouă sarcină?
Dacă sunteți preocupată în primul rând de copilul pe care îl țineți în brațe, atunci ar trebui să vă ghidați după sentimente. Pentru încetarea alăptării trebuie să existe dovezi medicale: durere și sângerare uterină, în timpul sarcinii mama pierde în greutate constant și, dacă există deja în istorie o naștere prematură sau avort spontan.
Sarcina în timpul alăptării: complicații și soluționarea lor
Fiți pregătită pentru faptul că sarcina în timpul alăptării produce schimbări în gustul laptelui și după ceva timp este redusă și lactația. Acest lucru se întâmplă sub influența hormonilor: în al doilea trimestru de sarcină, corpul se pregătește pentru a satisface nevoile fătului în creștere, astfel încât lactația se reduce, iar laptele se apropie tot mai mult de colostru. Acest fapt nu depinde de modul de alimentație a mamei. Uneori copiii mai mari refuză sânul din cauza schimbărilor bruște în cantitatea și gustul laptelui. Schimbări semnificative în producerea de lapte în timpul sarcinii nu mai au loc, chiar dacă, uneori, ceaiurile de stimulare a lactației o pot influiența foarte puțin.
Unele mame încep să simtă disconfort sau durere în mameloane. Motivul, din nou constă în echilibrul hormonal al organismului, care este diferit pentru fiecare femeie. Disconfortul poate fi atenuat folosind și comprese cu infuzie de coajă de stejar la nivelul mameloanelor.
Sarcina în timpul alăptării declanșează de multe ori stări de foame. Nu trebuie să vă faceți griji referitoare la dezvoltarea fătului. Organismul funcționează în primul rând pentru a acoperi nevoile fătului! Necesitățile fătului în al doilea trimestru de sarcină va deveni o prioritate a corpului feminin. În al doilea rând organismul asigură continuarea alăptării, iar în al treilea rând completează rezervele mamei. Prin urmare, este important să vă alimentați correct și sănătos, echilibrat și consumați lichide după necesitate. Oricare dintre aceste motive (sau chiar toate trei) este suficient pentru a opri alăptarea. Decizia în orice caz, este de partea femeii gravide.
Relația cu copilul mai mare
Fiți pregătiți că alăptarea în timpul sarcinii va trezi în mod inevitabil criticile celor din jur. Presiunea stereotipurilor nu ar trebui să va influiențeze decizia proprie. Dacă aveți îndoieli, imaginați-vă că despre alăptare nu știr nimeni, ce ați face în acest caz?
Analizați, care sunt nevoile de bază ale copilului pe care și le satisfice prin intermediul alăptării: alimentarea, liniștea, legătura cu mama? Cum aceste nevoi pot fi îndeplinite, în cazul în care nu veți mai alăpta? Cu ce veți substitui alăptarea? Încearcați să convingeți copilul că în curând va mai apărea cineva în viața ta, dar locul lui în inima ta rămâne același. Fă-ți timp pentru copilul tău, îmbrățișați-l mai des, sărutați-l înainte de culcare. Copilul trebuie să înțeleagă că ceva s-a schimbat, dar el este scump pentru părinții lui în continuare.
Important! Întreruperea alăptării pentru un copil nepregătit ar putea avea un impact negativ asupra psihicului său. Așadar, luați o decizie în acest sens, numai după ce cântăriți bine argumentele "pro" și "contra"!