mamaplus

Tragedie la Anenii Noi: O femeie a ars de vie în propria locuință

-
//
18.10.2024

În ultimele 24 de ore, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI (IGSU) au intervenit în 23 de situații de risc, inclusiv la lichidarea unui incendiu puternic la Anenii Noi, în urma căruia a decedat o femeie în vârstă de 74 de ani.

mamaplus

Potrivit IGSU, cazul a fost raportat ieri, 17 octombrie, în raionul Anenii Noi, în jurul orei 07:15. Arderea a izbucnit într-o casă de locuit din satul Cobusca Veche, transmite Știri.md. 

La fața locului a intervenit o echipă de salvatori, care a reușit localizarea și stingerea completă a flăcărilor. În urma incendiului au fost distruse mai multe bunuri materiale dintr-o cameră, iar în antreul locuinței, angajații IGSU au depistat cadavrul unei femei în vârstă de 74 de ani, care s-ar fi intoxicat cu produsele de ardere. Cauza probabilă prealabilă a izbucnirii incendiului este un scurtcircuit provocat de o plapumă electrică.

În acest sens, IGSU îndeamnă oamenii să verifice minuțios instalațiile de încălzit înainte de utilizare. Aparatele de încălzit, cum ar fi reșourile, căminele, climatizatoarele, păturile, plăpumile și saltelele electrice, trebuie să fie standardizate, autorizate și certificate, fiind procurate dintr-un magazin specializat.

Totodată, pompierii roagă cetățenii să instaleze și să monteze corect aparatele conectate la electricitate, evitând amplasarea acestora lângă materiale combustibile, cum ar fi mobilierul, lenjeria, hainele și alte obiecte ușor inflamabile. Salvatorii îndeamnă cetățenii să nu acopere sursele de încălzit, să nu suprasolicite rețelele electrice și să nu utilizeze simultan mai mulți consumatori electrici, pentru a evita un scurtcircuit. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată decuplării aparatelor electrice de încălzit pe timp de noapte, dar și înainte de a părăsi locuința, pentru prevenirea producerii incendiilor și altor situații de risc legate de exploatarea surselor conectate la energia electrică.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, de la începutul anului 2024, în țară au fost înregistrate 1.269 de incendii, în urma cărora au decedat 70 de persoane, inclusiv trei minori.