Vitamina D poate fi produsă de organism sub acțiunea ultravioletelor. Însă nu trebuie să o folosim fără magneziu.
Mai mult de jumătate din populația globului are un deficit de Vitamina D. Până acum se știa că o alimentație săracă în vitamina D și expunerea insuficientă la razele soarelui provoacă această carență. Studiile recente au scos la iveală un alt aspect: vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut, transmite stirileprotv.ro.
Degeaba luăm suplimente, riscăm că Vitamina D să fie stocată în organism în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420 mg/zi pentru bărbați și 320 mg/zi pentru femei.
Din păcate alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge vă fi incomplet utilizată fără magneziu. Carența de magneziu este un dezechilibru nutrițional recent și are cauze multiple. Modificarea obiceiurilor alimentare, consumul de produse rafinate, ultra procesate și sărace în micronutrienți sunt cauzele principale.
În dieta zilnică întâlnim tot mai rar produse precum fasole boabe sau linte, nuci sau migdale, tărâțe sau cereale integrale. Până și banana, care este bogată în magneziu, a fost pusă la colț de dragul siluetei.
Stresul cronic și somnul insuficient, de proastă calitate, cresc nevoile de magneziu. Stilul de viață alert și dezechilibrat afectează sistemul nervos și epuizează rapid rezerva de micronutrienți. La asta se adaugă consumul de alcool care perturbă echilibrul acido-bazic și favorizează pierderea urinară de magneziu.
Bolile cronice precum diabetul și sindromul X metabolic, hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol sunt consumatoare de magneziu. Iar tratamentele medicamentoase cu antibiotice diuretice și antiacide au că efect secundar o eliminare masivă de magneziu.