mamaplus

Două tinere au născut în ambulanță la Dondușeni și Nisporeni

-
//
18.10.2024

Momente pline de emoție pentru echipele de Asistență Medicală Urgentă (AMU) din Dondușeni și Nisporeni, care în doar câteva zile, au asistat două nașteri ce au avut loc în condiții de prespital.

mamaplus

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, primul caz a avut loc pe 16 octombrie, la ora 18:13, în raionul Dondușeni, când o gravidă de 23 de ani, aflată la a patra naștere, a solicitat ajutorul echipei AMU.

Echipa de urgență din cadrul PAMU Sudarca a ajuns rapid la fața locului și, în timpul transportului, a asistat nașterea unui băiețel de 2.500 de grame, cu scorul Apgar 7/8. Mama și copilul au fost transportați în siguranță la Spitalul Raional Edineț.

„Membrii echipei de intervenție, felcerul Vera Pînzari, infirmierul Marcel Baran și conducătorul auto Victor Balta, au reușit să asigure o naștere fără complicații, în ciuda condițiilor dificile”, se arată în anunțul CNAMUP.

Cel de-al doilea caz a avut loc pe 10 octombrie, în Nisporeni, când o tânără de 25 de ani a născut o fetiță sănătoasă de 2.500 de grame. Echipa AMU Grozești, formată din asistentul medical Mariana Grigoraș, infirmierul Liubovi Apostu și șoferul Iurie Lefter, a acordat îngrijirile necesare, iar mama și bebelușul au fost transportați în siguranță la Maternitatea Spitalului Raional Nisporeni.

Grație intervenției rapide și profesioniste a echipelor medicale, ambele nașteri au decurs fără complicații, iar mamele și nou-născuții sunt acum în afara oricărui pericol.

„O mamă e acea persoană care poate lua locul oricui, dar nu poate fi înlocuită cu nimeni,” a declarat echipa AMU, citând cuvintele lui Cardinal Mermillod, subliniind importanța acestui moment special.