mamaplus

Numărul intoxicațiilor cu ciuperci crește. ANSP avertizează cetăţenii

-
//
18.10.2024

În ultima perioadă se atestă o sporire a numărului de intoxicaţii cu ciuperci. În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează populația să fie prudentă la consumul acestora și să le procure doar din locuri autorizate.

mamaplus

De la începutul acestei luni, la Punctul Focal al ANSP au fost raportate 103 cazuri de intoxicații cu ciuperci. Mai exact, au fost afectate 154 de persoane, dintre care 14 copii, transmite Știri.md.

„În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, din cauza particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală”, atenționează reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci au fost înregistrate la Chișinău, Hâncești, Orhei, Florești, Călărași, Strășeni și Edineț.

Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă oamenii să se adreseze specialiștilor la apariția primelor simptome ale intoxicației. Pentru prevenirea acesteia, în special a formelor grave şi deceselor, specialiștii vin cu mai multe recomandări:

  • consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;
  • evitați să culegeți și să consumați ciupercile, chiar şi cele comestibile bine cunoscute din parcurile orăşeneşti, scuar, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti, deoarece acumulând substanţe toxice – devin necomestibile şi periculoase pentru sănătatea şi viaţă;
  • nu implicaţi în procesul de colectare a ciupercilor copiii;
  • nu includeți în alimentația copiilor ciupercile, deoarece sistemul digestiv a copiilor mici nu este pregătit să digere aceste alimente;
  • înainte de consum, ciupercile comestibile trebuie minuţios alese, spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare. Apa după prima fierbere a ciupercilor să aruncă;
  • nu se recomandă păstrarea bucatelor gata cu ciuperci mai mult de 24 de ore;
  • ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minimum 30 min.);
  • pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă, pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă;
  • nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.

De menționat că procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare sau curăţare a învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină ce se conține în ciuperca otrăvitoare.

Amintim că în total, de la începutul anului curent, au fost înregistrate 177 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu 263 de persoane afectate, dintre care 26 de copii. Pe parcursul anului trecut, în total, au fost raportate 42 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 48 de persoane, dintre care șase copii.