Moldovenii sunt mai fericiți decât europenii, muncesc mai mult și se declară mulțumiți de serviciile de sănătate și educație, dar înregistrează probleme la capitolele: egalitate de gen, învățare pe parcursul vieții și încredere în partide politice și autorități.
Rezultatele Studiului privind Calitatea vieții în Republica Moldova, au fost prezentate astăzi, 24 iulie, transmite Știri.md.
Studiul este inspirat de metodologia Uniunii Europene (UE) aplicată în țările membre și în unele țări candidate la aderarea la UE pentru cercetarea calității vieții - EQLS.
Acesta a fost realizat în cadrul proiectului „Date pentru Impact” (D4I), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Studiul privind Calitatea vieții în Republica Moldova a fost realizat în baza unui chestionar aplicat unui număr de 2.027 persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Conform datelor prezentate, comparativ cu alte țări membre ale UE și țări candidate UE, moldovenii sunt în medie mai fericiți (scor 7,2 față de 6,8 din 10) și mai mulțumiți de viața lor (scor de 6,7 față de 5,9 din 10). Totodată, doar 37 la sută din respondenți au declarat că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună. Și doar 58% dintre cetățenii țării reușesc să facă față costurilor de trai la sfârșitul lunii fără sau cu puține dificultăți, în alte țări candidate UE media fiind de 77%.
Participarea în programe de învățare pe parcursul întregii vieți este mult sub standardul european (16% față de 60%), iar participarea civică se rezumă la a comenta online știrile politice sau de interes public.
Oamenii sunt mai puțin mulțumiți de procesele democratice și dezvoltarea economică, cu un scor de 4,2, respectiv 3,6 din 10.
Cea mai mare încredere o au în biserică, autoritățile locale și organizațiile umanitare sau caritabile. O încredere mai scăzută înregistrează partidele politice, autoritățile publice centrale, justiția și mass-media.
Este de remarcat faptul că 72% din moldoveni acceptă refugiații din Ucraina ca vecini și colegi ai copiilor lor.
Jeff Bryan, Directorul Misiunii USAID în Moldova: „În cadrul USAID, credem că dovezile sigure reprezintă bazele unui proces eficient de elaborare a politicilor și a unei dezvoltări durabile. Proiectul nostru, „Date pentru Impact”, întruchipează această convingere prin îmbunătățirea capacităților Republicii Moldova de a colecta, analiza și utiliza datele pentru a informa și îmbunătăți reformele din domeniul social și al protecției copiilor. Acest studiu ne permite să comparăm calitatea vieții din Republica Moldova cu cea din țările membre ale Uniunii Europene, oferindu-ne un reper pentru a monitoriza progresele de dezvoltare ale țării și impactul reformelor cheie pe parcursul procesului de aderare la UE. Acesta este un instrument puternic pentru decidenții politici, abilitând luarea deciziilor informate, care pot duce la îmbunătățiri semnificative în viețile oamenilor din Republica Moldova”.
„Acest studiu este realizat în beneficiul cetățenilor. Sperăm că vor urma acțiuni de îmbunătățire a situației prin programe eficiente de incluziune socială, politici de ocupare a forței de muncă și stimulare economică, că se vor depăși stereotipurile ce vizează rolul femeilor și bărbaților în societate, și că tot mai mulți moldoveni vor avea parte de oportunități de învățare pe tot parcursul vieții pentru ca Moldova să atingă standardele europene. Studiul trage un semnal de alarmă asupra participării civice reduse a cetățenilor, ceea ce ar trebui să constituie un domeniu de preocupare majoră a organizațiilor societății civile în perioada următoare”, spune Camelia Gheorghe, Directoarea proiectului USAID „Date pentru Impact”:
Prezentarea rezultatelor studiului a fost urmată de două ateliere de lucru tematice: „Sănătate și asistență medicală” și „Participare civică”. Studiul integral poate fi găsit aici.