mamaplus

Cum ne poate afecta canicula și care sunt efectele căldurii extreme

-
//
21.06.2024

Vremea de afară are un rol important în declanșarea anumitor probleme de sănătate. Temperatura și umiditatea ridicate sunt cei doi factori care pot avea consecințe serioase, cu precădere în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială și afecțiuni ale cardiace.

mamaplus

Semne și simptome care pot avertiza asupra incapacității organismului uman de a se adapta caniculei: Confuzie, dezorientare, amețeală, creșterea pulsului, dureri de cap și oboseală, greață, transpirație excesivă sau, din contra, apariția anhidrozei (lipsa transpirației), transpirație la nivelul mâinilor și extremităților în general, piele rece și moale, crampe/spasme musculare, transmite realitatea.md.

Care sunt efectele caniculei?

Insolația – se produce în momentul în care organismul nu mai poate menține constanța temperatura, fiind depășite mecanismele de adaptare. Apare în urmă expunerii directe la razele solare sau la temperaturi ridicate în interior și se manifestă prin: febra, cefalee, amețeală, greață, confuzie, pierderea consitenței.

Epuizarea produsă de căldură – apare în urmă pierderilor de apă și minerale, prin transpirație în timpul unor activități desfășurate în aer liber sau la interior. Epuizarea termică se manifestă cu: amețeli, slăbiciune, paloare, hipotensiune, puls accelerat, cefalee, greață, crampe abdominale, spasme musculare, transpirații reci și abundente, iritabilitate, vertij, dezorientare.

Sincopă la căldură (colaps la căldură) – se produce colaps circulator din cauza incapacității sistemului circulator de a compensa vasodilatația periferică și deshidratare. Apar simptome precum oboseală, stare de slăbiciune, amețeli, grețuri, anxietate, transpirații reci, dureri epigastrice, urmate curând de pierderea stării de conștientă.

Crampe – apar în urmă pierderilor de minerale, la persoanele care desfășoară efort fizic intens, în condiții de temperaturi crescute, fără să se hidrateze corespunzător. Crampele calorice se manifestă prin contracturi la nivelul musculaturii abdominale, la nivelul membrelor superioare și inferioare, pot fi asociate cu senzația de sete, cefalee, oboseală. În cazul crampelor provocate de căldură se recomandă întreruperea activității fizice și repaus într-un loc răcoros. Este indicat consumul de lichide precum apă, sucuri de fructe naturale, băuturi pe baza de minerale și vitamine (calciu, magneziu, zinc, vitamina C). Dacă aceste crampe durează mai mult de o ora, se impune consultul medical.

Șocul caloric (hipertermic) – se poate instala în condițiile unei agresiuni termice puternice, asociată cu un efort fizic deosebit. Hipertermia apare pe fondul incapacității organismului de a-și menține temperatura normală. Temperatura crește repede, atingând sau depășind chiar 40 de grade Celsius. Afectează persoane care prezintă unul sau mai mulți factori de risc (vârstnici, obezi, alcoolici, persoane neaclimatizate/deshidratate), dar și persoane tinere care fie depun un efort fizic intens într-o ambianța moderat caldă, fie execută un efort de intensitate moderată, într-o ambianța caldă și umedă.

Tegumentele sunt uscate, calde (absența transpirației), temperatura internă crește la 40-41˚C, limbajul devine incoerent, apar delir, convulsii, stare de agitație, comă. Șocul hipertermic constituie urgență medicală.
Erupții cutanate – apar că urmare a transpirației excesive timp îndelungat.