Balet – grație, flexibilitate uimitoare și posibilități fantastice ale corpului. Nu este de mirare că multe mămici visează să-și vadă fiicele îmbrăcate în tatu și executând pași delicați de balet. Însă, adevărata frumusețe este rezultatul muncii zilnice și serioase. La ce vârstă putem înscrie copilul la balet și ce rezultate dau orele ”pentru sine” – despre toate acestea ne-a vorbit prima-balerină a Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, deținătoarea titlului de Om Emerit, Anastasia Homițcaia.

Unde să înscriem copilul la balet? Lista studiourilor de balet din Chișinău

Anastasia, copilul ar trebui înscris la balet doar în cazul în care scopul părinților este de a crește un artist sau pentru dezvoltarea generală?

- Baletul poate fi numit o activitate universală, nu este deloc obligatoriu să-ți faci planuri de carieră în acest domeniu al artelor, orele de balet vor fi utile pentru oricare copil. Mă ocup acum cu un grup de copii nu pentru ca ei să urmeze, în continuare, școala de balet, ci pentru a-și dezvolta flexibilitatea, plasticitatea, coordonarea, auzul muzical. Cu ajutorul baletului pot fi corectate anumite defecte ale tălpii, de exemplu, picior strâmb sau platfus. Acum sunt mulți copii supraponderali, făcând balet ei pot scăpa de kilogramele în plus, se profilează talia, dispare burtica. În sfârșit, baletul este disciplina, să spunem acea ”mică armată” unde trebuie să știi să muncești, să înfrunți slăbiciunile și lenea. Adică, baletul este un complex întreg de direcții care dezvoltă copilul multilateral. Și nu este deloc obligatoriu să faci din balet carieră, însă, practicarea baletului pentru sănătate, deja, va fi un plus enorm pentru organism. Și nu în fiecare zi, orele de 2-3 ori pe săptămână dau rezultate bune. Ulterior, dacă copilul va fi cucerit de această artă, părinții ar trebui să se gândească la o abordare profesională.

Unde să înscriem copilul la balet? Lista studiourilor de balet din Chișinău

 Anastasia, cum ați ajuns dumneavoastră în balet?

- Apropo, eu tot am ajuns în balet pentru că eram un copil foarte bolnăvicios. Cineva le-a recomandat părinților mei să mă înscrie la școala de balet pentru a-mi fortifica organismul. Părinților le-a plăcut această idee. Inițial, mama m-a înscris pentru jumătate de an, țin minte cum venise deja să retragă actele pentru a mă transfera înapoi la o școală obișnuită, acolo unde învățasem anterior, însă, eu am fost atât de absorbită de această artă încât a trebuit să spun un ”NU” categoric. Deși întotdeauna am fost un copil destul de cuminte, la acest capitol mi-am arătat caracterul!

Unde să înscriem copilul la balet? Lista studiourilor de balet din Chișinău

La ce vârstă ați manifestat această tărie de caracter?

- La 9 ani. În general, la școala profesională de balet se fac înscrieri de la vârsta de 9 ani, așa este corect. Copilul trebuie singur să conștientizeze că vrea să facă asta, în caz contrar, nu va obține rezultate. Elevelor mele de 4-5 ani le place baletul, însă, asta, deocamdată, este un model de joacă. La această vârstă nu poate exista o atitudine serioasă ca și pentru o viitoare profesie. Deși mie îmi place să monitorizez cum, inițial, elevele vin, fără a înțelege bine ce vor de fapt, pot refuza să facă ceva anume, iar peste 2-3 luni devin foarte sârguincioase și respectă disciplina.

Unde să înscriem copilul la balet? Lista studiourilor de balet din Chișinău

De la ce vârstă încalță balerina puante?

- Aproximativ la vârsta de 11 ani, după 2 ani de școală profesională și ore zilnice, nu mai devreme. La această vârstă, genunchii trebuie să fie pregătiți, deja, bine. Ligamentele trebuie să fie puternice. Este incorect atunci când în cercurile de amatori, dansatorii se plasează în vârful degetelor și atunci când vin la școlile profesionale, trebuie să fie învățați di nou. Eu consider că toate trebuie făcute corect și calitativ, mai bine dansezi în semi-degete dar corect decât să nu faci nimic altceva decât să stai în vârful degetelor.

Unde să înscriem copilul la balet? Lista studiourilor de balet din Chișinău

La ce trebuie să se pregătească părinții copiii cărora se înscrie la școala profesională de balet?

- Părinții trebuie să fie pregătiți pentru faptul că copilul lor va depăși durerea. Nu foarte mulți oameni sunt înzestrați de la Dumnezeu cu toate calitățile necesare pentru balet, de aceea pentru a obține un corp care să poată executa mișcările de balet, elevul trebuie să treacă mai întâi printr-o durere infernală. Părinții trebuie să înțeleagă că copilul lor va fi obosit. De altfel, deseori mi se adresează părinții care-mi solicită să fiu mai severă cu discipolii pentru ca aceștia să obosească bine la ore. Astăzi, activismul copiilor este redus, acasă este televizor și computer, iar la balet nu se pot odihni.

Unde să înscriem copilul la balet? Lista studiourilor de balet din Chișinău

Sunteți un pedagog sever?

- Aici nu poți fi moale – nu vor fi rezultate. E ca și în sport, dacă vrei rezultate, muncești din greu. Evident, nu sunt un despot, orele decurg în armonie, dar este o muncă. Încerc să construiesc ora în așa fel încât să se dezvolte toate grupurile de mușchi, coordonarea, auzul muzical și doar după ne apropiem de mișcările de balet. Majoritatea își imaginează că copilul lor va dansa după prima lecție de balet, dar nu este așa, pentru balet trebuie să te pregătești treptat. Atunci când învățăm să scriem, mai întâi desenăm bețișoare, cârligele, după care – litere. Așa și în balet, toate necesită o abordare corectă.

Unde să înscriem copilul la balet? Lista studiourilor de balet din Chișinău

Anastasia, aveți o discipolă pe nume Alexandra Siverenco, care a uimit juriul concursului ”Moldova are Talent” și ”Românii au talent”. Spuneți-ne asemenea talente se văd din start?

- Nu, nu din start. Inițial, Alexandra a fost adusă la mine pentru a-și corecta silueta și sunt bucuroasă că am fost pe măsură să fac față acestei sarcini. Însă, Alexandra este carismatică de la natură, ea poate dansa și are o voință de fier de a se ocupa. Asta a și dat rezultatele la care am ajuns împreună cu ea. Evident, este un copil, uneori obosește, nu vrea să se ocupe, după care revine la balet. Eu consider că nu trebuie să se facă abuz de insistență, copilul nu trebuie să intre cu ură în sala de dans, dimpotrivă, primordiale sunt dorința și interesul copilului, în acest caz, eficiența orelor va fi alta. În ceea ce privește depistarea talentelor, nu este chiar atât de simplu. Să presupunem că a venit o fetiță ce dispune de calități extraordinare pentru balet, dar ea nu are dorință, în acest caz, nu va fi nici un rezultat. Monitorizez din practica mea, dacă ochii licăresc, scopul va fi atins mai repede. Caracterul și temperamentul joacă un rol imens. Dacă sunt calitățile necesare, dar nu există dorință, ele se pierd pur și simplu, pentru că nu se face uz de ele. De aceea, este imposibil să spui din start că acest copil este un viitor talent.

Unde să înscriem copilul la balet? Lista studiourilor de balet din Chișinău

La orele dumneavoastră vin nu doar copii, ci ș maturi?

- da, se mai întâmplă. Dacă femeia a făcut în copilărie anumite activități de acest gen, ei îi este interesant să vină la orele clasice. Deja în calitate de pedagog încerc să văd care sunt problemele și unde trebuie de lucrat. A fost un caz când am plecat în turneu, iar o doamnă care frecventa orele mele pentru a se menține în formă, a mers la fitness. Mai pe scurt, ea a spus că fitness-ul nu se compară cu baletul! Eu sunt bucuroasă că-i pot contamina și pe alții cu această artă, fără a insista, putr și simplu îmi fac treaba. Sunt bucuroasă atunci când văd rezultate, când silueta se schimbă, când se schimbă ceva și în caracter.

Unde să înscriem copilul la balet? Lista studiourilor de balet din Chișinău

Anastasia, am înțeles de ce vă este dragă activitatea pedagogică, dar ce prețuiți în profesia dumneavoastră de bază?

- De multe ori sunt întrebată pentru ce-mi iubesc profesia, însă, eu nicidecum nu pot găsi cuvintele potrivite pentru a explica ce mă ține. Este ca un drog foarte puternic fără de care nu poți trăi. Nu te ocupi câteva zile și-ți lipsește această stare deosebită. Atunci când ieși pe scenă în spectacole și primești dragostea și energia spectatorilor pe care poți să-i bucuri, să-i faci mai fericiți. Acest lucru îți dă forța să mergi înainte. Baletul este toată viața mea!

Unde să înscriem copilul la balet? Lista studiourilor de balet din Chișinău

Nu punem la îndoială faptul că interviul cu Anastasia Homițcaia a generat cititoarelor Mamaplus.md întrebarea unde, în Chișinău, își pot înscrie copiii pentru a le face cunoștință cu această frumoasă artă? Dacă e să vorbim despre o abordare profesională, în Chișinău, vă puteți înmatricula odrasla la Colegiul Național Coreografic. Dar, acesta este un pas foarte responsabil și serios pentru care este necesară pregătirea. Va fi corect să începeți pregătirea de la cercurile de balet care sunt deschise pentru toți doritorii.

Studioul de balet Arabesque

Studioul de balet clasic admite copii de la 4-5 ani. În grupele mici (până la 6 ani) orele sunt orientate pentru pregătirea corpului – întinderea mușchilor, fortificarea spatelui, eliminarea platfusului. Ulterior, copilul trece la etapa următoare, unde studiază bazele artei baletului, încep exercițiile la bară, se însușesc săriturile ș.a.m.d.

Grupa de la 7 la 8 ani și grupa de la 9 la 13 ani.

Costul: 1 oră – 50 de lei.

Adresa: str. P. Movilă, 20; str. 31 August 1989, 78.

Tel: 079500486, 079455546.

http://my.mail.ru/mail/balletstudio/

Studioul de balet ”Soarele”

Studioul de balet ”Soarele” a fost întemeiat încă în anul 1950. La ora actuală, orele sunt organizate în șase grupe unde baletul este studiat de peste 100 de copii. Grupele se formează la începutul anului școlar (în septembrie), însă, în cazuri individuale, acestea se pot completa. La studio sunt admiși copii de la 5 ani, orele se desfășoară de 2 ori pe săptămână. Pedagogii profesioniști învață copiii să danseze pe poante.

Costul: gratuit.

Adresa: bd. Ștefan cel Mare, 169 (Centru Republican pentru copii și tineret ”Artico”).

Tel: 022 856 207.

http://www.artico.md/soarele.html

Ansamblul de dansuri ”Dans Clasic”

Ansamblul de dansuri ”Dans Clasic”, de asemenea, este un colectiv din cadrul Centrului Republican pentru copii și tineret ”Artico”. Grupele se formează în septembrie, se pot completa pe parcursul anului. Sunt admiși copii de la 4 ani, orele se desfășoară de două ori pe săptămână.

Cost: gratuit.

Adresa: bd. Ștefan cel Mare, 169 (Centru Republican pentru copii și tineret ”Artico”).

Tel: 022 856 207.

http://www.artico.md/dans-clasic.html

Dance Studio «DallaS»

Aici au loc ore individuale de dansuri clasice pentru copii și maturi, de asemenea, ore de grup la coreografe contemporană. La orele pentru această disciplină sunt admiși copii de la 4 ani, antrenamentele clasice – de la 5-6 ani. De asemenea, clasica este inclusă în lecțiile de gimnastică. Până la vârsta de 5-6 ani, copiii învață bazele dansului clasic – capabilitatea de a menține spatele, întinderea piciorușului și altele, la vârsta de 6 ani se adaugă antrenamentele clasice la bară.

Costul: 8 ore pe lună – 275 de lei, 12 ore – 350 de lei.

Adresa: str. Miron Costin, 7, oficiul 108.

Tel: 079479487, 068968999.

www.zumba-fitness.md

Studioul de dans ”Exclusive”

Aici se propun diverse genuri de dans: latino, hip-hop, dansul buricului, dansuri sportive, populare, de asemenea, coreografia clasică. Sunt admiși copiii de la 3-4 ani.

Costul: 350 de lei pe lună, orele se desfășoară de 3 ori pe săptămână.

Adresa: str. Zelinschi, 34. str. M. Eminescu, 54.

Tel: 022 63 95 47, 060034049, 069256477, 079921572.

www.dance-moldova.md