Ministerul Muncii a organizat, pe 11 iulie, o ședință cu reprezentanții agențiilor responsabile cu evidența populației pentru a discuta rezultatele unei anchete jurnalistice. Centrul pentru Jurnalism de Investigație (CIJ) a constatat că zeci de mii de nou-născuți nu au fost înregistrați în țară în ultimii ani. În cadrul discuției, departamentele responsabile au afirmat că această cifră este mult mai mică, dar mai există astfel de cazuri.
După apariția articolului „Copii invizibili. În Moldova, zeci de mii de copii nu au certificate de naștere”, Ministerul Muncii a convocat o întrunire. Au fost invitați să participe reprezentanți ai Agenției Servicii Publice, Biroului Național de Statistică, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale de Sănătate Publică. Au mai invitat-o pe autoarea articolului și pe șefa CSJ, Cornelia Cozonac. Instituțiile statului și-au prezentat datele pe această temă. Aceștia au arătat că diferența dintre copiii născuți și cei neînregistrați oficial este mult mai mică decât cea indicată în ancheta jurnalistică.
Reprezentanții departamentelor au explicat acest lucru prin mai multe motive. Fie părinții înregistrează cu întârziere nașterea copilului, fie se înregistrează în străinătate fără a anunța autoritățile moldovenești, fie folosesc alte proceduri de înregistrare dacă nașterea copilului este anunțată la ceva timp după naștere.
Ministrul Muncii, Marcel Spatari, a cerut o ancheta amănunțită pentru a stabili numărul exact de copii neînregistrați la autorități si motivele neconcordanțelor dintre date. De menționat că CIJ, în ancheta sa, a solicitat Ministerului Sănătății date privind numărul de născuți vii din ultimii cinci ani (2017-2021), iar Agenției Servicii Publice date privind certificatele de naștere pentru același perioadă. Datele au arătat că peste 22.000 de copii născuți în ultimii cinci ani nu au primit certificate de naștere.