„Un vagin care nu miroase bine poate mirosi ca peștele putrezit”, spune Zina Hamzaoui, sexolog clinician, moașă și autoarea cărții „Hush, Hchouma”. E adevărat că nu e ideal dacă vaginul tău miroase așa, dar cum ar trebui să miroasă de fapt? „Nici bine, nici rău, nici a vanilie, nici a violete”, a spus sexoloaga. În mod normal are un miros neutru și neatrăgător. Poți să-ți dai seama dacă vaginul tău este în regulă sau nu după cum arată secreția și dacă ai mâncărimi. Dacă vaginul tău are un miros neplăcut, atunci ai o problemă.
Zina Hamzaoui oferă mai multe motive pentru mirosul neplăcut. Unul dintre ele este igiena excesivă. Spălarea vulvei în mod excesiv și cu produse care nu sunt adecvate zonei poate cauza iritații.
„Este un cerc vicios. Un vagin poate avea un miros urât ca rezultat al unei infecții, al stresului, consumului de antibiotice sau al unei schimbări hormonale. Primul impuls este adesea să aplici produse: săpun, șervețele intime, tampoane zilnice, etc.. Flora vaginală se simte atacată și atunci se apără, lucru care face mirosul să devină mai intens. Cu cât te speli mai des cu produse neadecvate, cu atât mai rău se vor răspândi mirosurile neplăcute și vei vrea și mai mult să-ți speli vulva.”, subliniază specialista.
Cum ar trebui să ai grijă de vulva și de vaginul tău?
Vaginul se curăță singur, așa că n-ar trebui să folosești niciodată loțiune de curățare sau apă. Îți poți spăla organele genitale externe - labiile mari și mici - dar numai cu apă curată. Este de asemenea important să porți chiloți adecvați.
„Nu ar trebui să purtăm chiloți tanga cu dantelă”, avertizează sexoloaga. În schimb, recomandă chiloții din bumbac și haine care nu-ți strâng pelvisul. Prea mult zahăr poate deranja flora vaginală și cauza dezvoltarea de bacterii și/sau mâncărimi.
Dacă observi schimbări în secreția vaginală, nu te panica: se schimbă în funcție de ciclul menstrual. Dacă scurgerea este galbenă sau verzuie, are un miros neplăcut și îți dă mâncărimi, ar fi bine să te duci la ginecolog - infecțiile pot fi vaginale sau urinare. Pentru un tratament rapid și ieftin te poți duce la centrele de planificare familială. Nu te spăla înainte de consultație, altfel simptomele clinice vor dispărea și asta va îngreuna diagnosticarea. Fii de asemenea conștientă că infecțiile pot cauza durere în timpul sexului prin penetrare.
Și nu uita să te ștergi din față către spate. Fecalele nu ar trebui niciodată să intre în contact cu vulva ta. Flora anală este diferită de cea vaginală și poate cauza infecții bacteriene în vagin.
Dar hai să nu ne panicăm. Flora ta poate fi perturbată pentru un timp scurt. Nu ai niciun motiv să-ți bagi produse magice în vagin. Doar ai grijă de vulva ta ca să previi infecțiile (serioase).