Majoritatea oamenilor care vor să scape de câteva kilograme în plus încearcă să renunțe la mâncărurile grele și să mănânce cât mai multe salate. Însă și salatele îngrașă, potrivit dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă, medic cu multiple preocupări în zona de nutriție și în promovarea unui stil de viață sănătos.
”Știu mulți oameni care se îngrașă din cauză că mănâncă salate. Salatele cu ouă, grăsimi, prea mult ulei, cu șuncă sau chiar salatele de fructe cu frișcă sau alte toppinguri nu sunt chiar ”prietenoase” cu silueta. În plus, degeaba mănânci pește la grătar sau salate, dacă mănânci la 1 noaptea”, a adăugat medicul. Potrivit dr. Alin Popescu.
Nu există alimente nocive, doar cantități prea mari, moduri greșite de preparare, ore nepotrivite la care sunt consumate.
”Poți mânca la prânz cam orice: paste, măr copt, pește, pizza, pentru că o felie de pizza o dată pe săptămână sau o clătită cu gem n-a omorât pe nimeni. Nu trebuie să fim fixiști și să ne abținem de la alimentele care ne plac și cel mai bine e să ne facem poftele la prânz, nu la cină”, a recomandat medicul.
Cum slăbești eficient?
Există două moduri de a crea deficit de calorii și implicit de a pierde kilogramele în plus, potrivit medicului Alin Popescu. Primul mod este să micșorăm cantitatea de calorii ingerate, deci să mâncăm mai puțin. Al doilea este să creștem numărul de calorii pe care le ardem, adică să facem sport, mișcare în mod regulat.
Se poate slăbi prin dietă, deci prin deficit de calorii, însă există pericolul real de a se câștiga înapoi ce s-a slăbit, și chiar mai mult. Acest mod de a scăpa de kilogramele în plus este mai degrabă o soluție pe termen scurt/mediu.
Arderea a cât mai multe calorii prin sport este o soluție de cursă lungă. Sau, și mai bine, există o combinație a celor două: mâncăm mai puțin și mai echilibrat și practicăm exerciții fizice în mod regulat. A mânca mai mult și a arde și mai mult este cea mai efectivă metodă de a slăbi definitiv.
Renumiți nutriționiști din SUA și Canada numesc acest proces “high energy flux”, adică aducem multă energie în organism prin alimente, dar consumăm și mai multă prin activități fizice. Rezultatul este un nivel adecvat de nutriție și o creștere substanțială a metabolismului.
Practic nu trebuie să vorbim despre diete zilnice sub 1.600 calorii dacă facem exercițiu fizic în mod regulat indiferent de vârstă, sex și excedent ponderal inițial.
Sportul incluzând antrenamentul cardio și cel cu greutăți, ar trebui să facă parte din orice program de management al greutății, și ar trebui să facă parte din viața fiecăruia dintre noi.