Un nou studiu a concluzionat că medicamentele antiinflamatoare care nu conțin steroizi pot avea un major impact asupra fertilității. Aspirina, ibuprofenul sau diclofenacul, care sunt folosite de toată lumea în diverse situații și sunt eliberate fără rețetă pot inhiba ovulația prin prevenirea eliberării ovulului matur de către ovar. Cercetarea a fost prezentată la Conferința Anuală a Ligii Europene împotriva Reumatismului, unde s-a demonstrat că după 10 zile de la folosirea antiinflamatoarelor, ovulația poate fi inhibată.
Cercetătorii de la Universitatea din Bagdad au realizat studiul pe un eșantion de 39 de femei. Participantele au fost împărțite în 4 grupuri și fiecăreia i-a fost atribuit câte un medicament zilnic. Unui grup de control i s-a atribuit un medicament cu efect placebo, iar celorlalte 3 câte un anti inflamator. Cu ajutorul tehnologiei ecografice au măsurat dimensiunile ovarelor, grosimea endometrului și diametrul foliculului dominant. De asemenea, au fost măsurate și comparate și nivelurile hormonului progesteron.
Tratamentul a început în a zecea zi a ciclului ovarian al participantelor. După 10 zile de medicație, s-au repetat testele ecografice pentru a se determina dacă s-a instalat ovulația. Cercetătorii au descoperit că toate femeile care au primit tratamentul cu efect placebo au ovulat, în timp ce acelea care au primit tratament cu antiinflamatoare au înregistrat o rată mai scăzută a ovulației. De exemplu, în grupul celor care au luat diclofenac, doar 6% au ovulat. Mai mult, la finalul testelor, s-a demonstrat că antiinflamatoarele au dus și la o scădere a nivelului de progesteron din organism.
Ovulația inhibată de anti inflamatoare, subiect al mai multor studii
Inhibarea ovulației se pare că este temporară, iar dacă oprești tratamentul cu medicamente antiinflamatoare, problema se poate ameliora. Dr. Sami Salman de la Universitatea din Bagdad a spus: ”noi susținem, de fapt, ceea ce alții deja au încercat să facă, și anume faptul că medicamentele antiinflamatoare care se găsesc la tot pasul, se eliberează fără rețetă și sunt folosite de toată lumea, influențează ovulația, adică împiedică eliberarea unui ovul matur pentru a fi fertilizat”. Un studiu anterior a arătat descoperiri asemănătoare și anume că acele medicamente care nu conțin steroizi, dar au proprietăți antiinflamatoare și analgezice, inhibă ovulația la toate speciile de mamifere studiate până acum.
Până ce se vor face toate testele și se vor lua toate măsurile de siguranță, Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie avertizează: Nu putem știi cu certitudine dacă toate medicamentele și hormonii pe care le prescriem pacienților zilnic influențează ovulația, motiv pentru care, dacă vă doriți să concepeți un copil, ar fi bine să cititți cu atenție toate prospectele medicale și să nu luați medicamente decât la îndrumarea medicului. Întotdeuna cere sfatul medicului legat de orice medicament pe care vrei să ți-l administrezi și întreabă dacă ar putea avea vreun efect negativ asupra fertilității.