Deși nu pune mereu în pericol sănătatea sau viața copilului, înghițirea obiectelor străine are nevoie de toată atenția părinților. În primul rând, ar trebui să îți dai seama dacă cel mic are nevoie de ajutorul unui medic și tocmai de aceea, ar fi bine să urmărești simptomele pe care le are. Medicul pediatru Mihai Craiu a oferit un mic ghid pentru părinții ai căror copii au înghițit accidental un corp străin.
- Cel mai des înghit diverse lucruri nealimentare copiii mici, cu vârstă între 6 luni și 3 ani. Cei mai mici dintre ei nu pot comunica și în aceste cazuri emoțiile părinților cresc foarte mult.
- De obicei corpii străini mici, rotunzi, din materiale netoxice, nu pun probleme deosebite. Monede mici, piese rotunde de plastic moale, fără muchii tăioase sau nasturi pot ajunge accidental în gura copilului și, de aici, mai departe.
- Semnele de pericol sunt: tusea spastică ce nu se liniștește deloc, cianoza feței, respirația foarte dificilă, durerile mari cu plâns inconsolabil, imposibilitatea înghițirii salivei sau salivă cu sânge, varsăturile frecvente… In aceste cazuri trebuie apelat urgent la medic.
- Cei mai mari “dușmani” pot fi magneții și bateriile mici, de tip pastilă (cele de ceas electronic).
- Magneții înghițiți, chiar dacă sunt perfect rotunzi, pot să se fixeze unul pe celălalt și să lezeze stomacul sau intestinul.
- Bateriile mici, în special fixate în esofag, pot produce în câteva ore o arsură locală, cu perforarea acestuia. Mergeți imediat la spital în aceste cazuri! La copiii cu vârsta de peste un an, care pot primi miere, dați 2 lingurițe înainte de a pleca de acasă, și apoi din 10 în 10 minute, pentru a facilita alunecarea corpului străin și a preveni arsura locală esofagiană.
Copiii sunt mereu curioși și duc lucrurile la gură. Verifică-i jucăriile micuțului tău să vezi dacă au magneți și urmărește-l cu grijă atunci când se joacă cu ele. Nu lăsa la îndemâna copilului bateriile de tip buton și piese mici care s-ar putea desface.