Etichetele produselor trebuie analizate cu multă atenție în perioada sarcinii, deoarece unele ingrediente pot fi deosebit de periculoase pentru dezvoltarea fătului. Potrivit experților în alimentație, aditivii alimentari se află practic în toate alimentele procesate sau semipreparate. Chiar dacă la prima vedere par a fi produse inofensive cu care probabil te-ai obișnuit în afara sarcinii, ar trebui să fii totuși mai atentă cu ele.
Glutamatul monosodic (monoglutamatul de sodiu)
Este un aditiv prezent în numeroase produse gata ambalate sau în conserve. Funcția sa este de potențiator de aromă și de conservant. Glutamatul monosodic are capacitatea de a favoriza înmulțirea celulelor tumorale. Alte studii l-au legat de infarctul cardiac. Studiile efectuate pe rozătoare au evidențiat faptul că monoglutamatul străbate bariera placentară și afectează dezvoltarea cerebrală a puilor.
Coloranți alimentari periculoși pentru făt
Unii coloranți alimentari ar trebui de asemenea evitați pe perioada sarcinii. Cercetările au identificat existența unei corelații directe între unii coloranți și sindromul de hiperactivitate și de asemenea unii coloranți sunt considerați declanșatori ai unor alergii alimentare. Pe lista coloranților de evitat se află E104, E120, E132, E142, E124, E129, E127 (eritrozină), E131 și E102 (tartrazina). Alti coloranți alimentari au fost considerați ca având proprietăți cancerigene.
Zaharina
Este un îndulcitor artificial care se găsește în mai toate băuturile carbogazoase. El are capacitatea de a străbate bariera placentară și se poate acumula în organismul fătului.
Aspartamul
Un alt îndulcitor artificial foarte frecvent folosit în industria alimentară. El e prezent în sucuri, înghețate, bomboane, jeleuri, acadele, guma de mestecat. În 2009 cercetătorii au demonstrat că aspartamul are capacitatea de a declanșa migrene și de a cauza halucinații.
Ciclamatul
Un îndulcitor a cărui utilizare a fost interzisă în Statele Unite din cauza potențialului său de a cauza cancer. De fapt, acțiunea sa constă în intensificarea consecințelor pe care alte substanțe cancerigene le determină asupra organismului.
Nitrații și nitriții
Sunt o categorie de substanțe cu rol conservant puternic. În plus, ei oferă cărnii crude sau procesate, o culoare „proaspătă”. Studiile au demonstrat că un consum crescut al acestei categorii de substanțe în timpul sarcinii este asociat cu un risc crescut de apariție a tumorilor cerebrale.
Bromura de potasiu
Un alt aditiv alimentar care îmbunătățește procesabilitatea făinii. El a fost interzis în unele state, însă nu peste tot. Este asociat cu tumori renale și tiroidiene.