A fi însărcinată îți dă o stare aparte, de parcă ai vrea să zbori și în același timp ești îngrijorată de ceea ce va urma și obiceiurile la care ar trebui să renunți. Unul dintre ele este încălțămintea cu tocuri care este preferata femeilor, mai ales atunci când adoptă ținute elegante. Medicii specialiști avertizează însă că purtatul tocurilor în perioada sarcinii, mai ales în ultimul trimestru, este un obicei nociv la care femeile ar trebui să renunțe. Ca să te convingi cât de periculos este, avem câteva argumente și alternative sănătoase care îți vor veni în ajutor.
Atunci când vei merge la o nouă consultație la medicul care îți ghidează sarcina vei auzi probabil printre reguli și cea de a nu mai purta tocuri sub nicio formă. Adevăratul motiv este pur fiziologic și îți explicăm imediat ce se întâmplă în organismul unei gravide atunci când poartă încălțăminte pe tocuri.
Din momentul în care încalță tocuri înalte, femeia însărcinată este supusă riscurilor de căderi, entorse şi dislocări ale vertebrelor în caz de mişcări bruşte, apar edeme şi dureri de spate, precum și spasme în picioare.
Mai mult, ciculația sângelui este grav afectată, pentru că cea mai mare presiune cade asupra degetelor. Mușchii piciorului sunt proiectați în așa fel încât, sub greutatea corpului, atunci când merg, împing sângele de jos în sus prin vase. Prin urmare, nu este de mirare că tocurile de 6-7 cm mărește presiunea asupra venelor cu tocmai 20 de kg! Viitoarea mămică se va simți imediat extenuate, iar seara și pe parcursul nopții se va confrunta cu crampe musculare și cârcei.
Dacă femeia gravidă suferă de varice, tocurile înalte ar putea agrava situația. Ce se întâmplă de fapt? Varicele sunt niște vase de sânge inflamate care se află în zona picioarelor. Purtarea tocurilor influențează modul în care mușchii gambelor pompează sângele. Acestea pun presiune suplimentară pe picioare care duce la contractarea venelor. Pe lângă tocurile înalte, ar trebui să renunți al blugii skinny și în general la îmbrăcămintea strâmtă.
În concluzie, odată cu renunțarea la încălțămintea pe tocuri, viitoarele mămici previn anumite afecțiuni care ar putea interveni la nivelul picioarelor și scapă de o problemă în plus. Cea mai bună și confortabilă alternativă ar fi încălțămitea suficient de lejeră și de plăcută la purtare, ca să mai ușureze din durerea provocată de picioarele umflate. Probează cu atenție noii pantofi și verifică mai ales lățimea lor, astfel încât să te asiguri că nu sunt prea înguști și nu îți vor provoca bătături.