Reacțiile alergice la copii sunt mult mai frecvente în ultima perioadă, astfel alergiile devin uneori un adevărat pericol pentru sănătatea micuților noştri. Dr. Irina Moldovan, medic pediatru, şefa secției Pediatrie de la spitalul clinic municipal „V. Ignatenco” a vorbit despre cauzele apariției alergiilor.
„Deşi alergiile pot apărea la orice vârstă, de cele mai multe ori acestea apar la copii. Alergia este o reacție exagerată a sistemului imunitar la o substanță care este inofensivă pentru majoritatea oamenilor (…). Cauzele care generează alergiile pot fi: alergenii alimentari, alergenii din mediu, este vorba de praf, polen, mucegai şi păr de animal. De asemenea, medicamentele, înțepăturile de insecte sau animale şi mai ales factorii ereditari, dacă unul dintre părinți sau ambii sunt alergici”, a explicat medicul pediatru.
Irina Moldovan recomandă pacienților cu manifestări alergice să se adreseze la timp şi să fie diagnosticați corect, astfel selectând o conduită corectă putem preveni agravarea stării pacientului.
„Şocul anafilactic, este o reacție alergică severă care poate pune viața în pericol şi este provocată de înțeepături a insectelor, de ingestia unor alimente sau medicamente. Această stare de urgență se caracterizează prin dificultăți respiratorii, edem a ochilor, buzelor, scăderea bruscă a tensiunii, toate acestea indică o urgență majoră care necesită adresarea la serviciul 112”, susține pediatrul.
Cât priveşte măsurile de prevenire pe care le pot lua părinții pentru a nu crea un teren alergic copiilor constau într-o alimentație naturală, sănătoasă, lipsită de conservanți, coloranți şi E-uri.
„Cel mai important mod de a reduce reacțiile alergice la copii este limitarea sau evitarea completă a contactului cu alergenii care cauzează dezvoltarea de alergie. Părinții pot aduce o contribuție decisivă la prevenirea alergiilor la copii”, a accentuat Irina Moldovan.
În cazul unei alergii, medicul mai recomandă efectuarea unui consult de specialitate şi evitarea autotratamentelor.