Printre cele mai frecvente cauze ale apariției cearcănelor la cei mici sunt infecțiile de la nivelul sinusurilor sau cele digestive, conjunctivita, congestia nazală sau chiar oboseala cronică și pigmentarea neuniformă din preajma ochilor. Totodată, un copil este mai predispus să aibă cearcăne dacă în familia sa există mai multe persoane cu această problemă. În cazuri foarte rare, cearcănele pot apărea dacă un copil se confruntă cu neuroblastom. Datele prezentate în acest articol au caracter  informativ și nu înlocuiesc vizita la medic.

Ce simptome pot însoți cearcănele la copii

Primul semn care demonstrează prezența cearcănelor este modificarea nuanței pielii din jurul ochilor, ce va apărea depigmentată sau în nuanțe de cenușiu, albăstrui sau maro. În funcție de cauzele ce le-au determinat, cearcănele vor fi însoțite și de manifestări neplăcute, precum:

  • Un copil poate să tușească, să-i curgă nasul și ochii dacă este vorba despre o alergie
  • O respirație mai dificilă poate fi dovada unei infecții sinusale sau a unor amigdale mărite
  • O durere de cap poate să însoțească și ea o alergie sau o infecție sinusală
  • De obicei, dacă sunt cearcăne negre, febră, nas ce curge și o tuse mai degrabă seacă poate să fie luată în calcul și gripa
  • Greața, diareea și vărsăturile pot fi și ele semn de gripă, de alergie sau de o infecție digestivă
  • Eczema poate fi simptomul unei alergii sau al unei dermatite de contact
  • Dacă pe amigdale se vor observa puncte albe, există o infecție
  • Ochii înlăcrimați și vederea încețoșată pot fi semnul unei alergii severe
  • Iritația din gât poate să însoțească și ea cearcănele și să fie dovada unei alergii
  • Inflamația feței poate să fie debutul unei reacții extreme în caz de alergie, numită șoc anafilactic- Aceasta este o situație care presupune solicitarea imediată a unui ajutor medical!

Este foarte important ca medicul să poată detecta cauzele exacte ce au dus la apariția cearcănelor copilului tău, întrucât, așa cum s-a menționat, în spatele lor pot sta mai multe afecțiuni. Dacă nu se vor găsi cauzele care să permită un tratament prompt și adecvat, pot surveni complicații din cele mai nedorite, printre care:

  • Răspândirea unei infecții din corp
  • Declanșarea unui șoc anafilactic (Dacă este vreo alergie)
  • Copilul poate avea tulburări de vedere (De exemplu, dacă este vorba despre o conjunctivită netratată)
  • Copilul poate să piardă în greutate (În caz de infecții sau alergii)

Cum să ajuți copilul să scape de cearcăne

În general, cearcănele nu sunt o amenințare pentru sănătatea copilului. Cu toate acestea, în unele cazuri, există posibilitatea ca ele să fie doar unul dintre simptomele unei probleme ce nu trebuie neglijate. În aceste condiții, mergi cât mai repede cu copilul la medic pentru a te lămuri ce se întâmplă.
De cele mai multe ori, medicul își dă seama că un copil are cearcăne deoarece:

  • Suferă de o rinită alergică - În special primăvara copilul poate să se confrunte cu așa-numita „febră a fânului" și să aibă senzația de iritație în gât, ochi lăcrimoși, nas care curge. În acest caz, i se vor recomanda antihistamine și orice alte medicamente despre care se știe că pot opri reacțiile alergice. Vei fi sfătuită și să-l ții cât mai departe de polen, de praf și de mucegai.
     
  • Are dermatită atopică - Un copil ce se scarpină și pe pielea din jurul ochilor și are acolo o eczemă suferă din acest motiv. Cel mai probabil i se vor prescrie unguente și ți se vor recomanda și produse cosmetice speciale.
     
  • Cearcănele, în special cele negre, apar când este vorba despre o alergie alimentară - Ca să-ți dai seama dacă este posibil ca micuțul tău să sufere de așa ceva, urmărește-l îndeaproape și vezi dacă, alături de simptomele obișnuite ale unui alergii (erupții cutanate, ochi ce curg, nas ce curge etc.) nu are și tulburări digestive (greață și/sau diaree). În această situație, medicul poate să confirme o alergie alimentară. Printre alimentele care provoacă adesea alergii se numără: arahidele, ouăle, produsele lactate, peștele și fructele de mare, soia etc.
     
  • Dacă observi că se plânge mereu de nas înfundat, că respiră greu, tușește insistent și face și febră, este foarte posibil să fie vorba despre o viroză respiratorie- Numai medicul poate să decidă care este tratamentul cel mai potrivit pentru copilul tău. Nu te apuca să-i dai tu antibiotice sau alte medicamente ce-i pot face mai mult rău decât bine!
     
  • În cazul în care medicul bănuiește că este vorba despre o anemie, poate să recomande efectuarea unor analize- Dacă diagnosticul se confirmă, va prescrie suplimente pe bază de fier și te va sfătui să-i oferi copilului mai multe alimente care să-l conțină

În ceea ce privește măsurile pe care le poți lua acasă, acestea se referă la:

  • Asigură-te de faptul că micuțul se odihnește suficient- Întrucât de multe ori se poate întâmpla ca oboseala excesivă să determine apariția cearcănelor, este foarte important ca un copil să se odihnească și pe parcursul zilei, dar și să aibă un somn odihnitor noaptea.
     
  • Oferă-i o dietă echilibrată, care să conțină și alimente bogate în fier, astfel încât să nu dezvolte o anemie, ce poate să determine și ea cearcănele.
     
  • Ai grijă să fie hidratat suficient- Pentru că deshidratarea este și ea o cauză a cearcănele, este important ca un copil să primească și apă, dar și un aport suficient de alte lichide (precum sucuri naturale de fructe și legume, compoturi, supe etc..)
     
  • Când ți se pare că micuțul are ochii obosiți și că au apărut deja cearcăne, poți să-l rogi să închidă ochii și să-i masezi ușor partea inferioară a pleoapelor. Astfel vei stimula circulația sanguină din zonă, iar cearcănele se vor diminua sau chiar vor dispărea.
     
  • Pentru a-l scăpa pe copil de cearcăne și de ochii obosiți poți să mai încerci și următoarele trucuri: aplicații cu apă rece, o lingură scoasă de la rece sau comprese călduțe cu ceai.
     
  • Nu uita de castraveți - Aceștia relaxează mușchii din jurul ochilor, conferă o senzație de răcorire și pot să contribuie considerabil la prevenirea și ameliorarea cearcănelor copilului.

Pe lângă punerea în aplicare a acestor sfaturi, ține cont de următorul aspect: dacă nu ți se pare că este vorba despre vreo reacție alergică, despre o infecție respiratorie sau digestivă, iar cearcănele nu se ameliorează ci, dimpotrivă, devin mai persistente, consultă urgent un doctor. În spatele cearcănelor poate sta o problemă gravă de sănătate, care trebuie sesizată și gestionată cât mai eficient.