mamaplus

Dr. Maxim Calaraș, despre cele mai alarmante simptome în sarcină și principalele semne ale nașterii

-
//
15.12.2020

Trimestrul trei de sarcină reprezintă o perioadă frumoasă din viața unei gravide, în primul rând pentru că au rămas zile numărate până la întâlnirea mult așteptată. Pentru ca totul să decurgă frumos și corect, femeile însărcinate ar trebui să cunoscă câteva detalii importante și chiar vitale pentru sănătatea lor, dar și a fătului din burtică. Există anumite situații și simptome care nu trebuie neglijate și care necesită o investigație medicală urgentă. Potrivit medicului obstetrician-ginecolog Maxim Calaraș, primul simptom care ar trebui să o trimită imediat la medic pe femeia însărcinată este sângerarea vaginală, care poate fi asociată sau nu cu dureri la nivelul uterului.

”Cel mai alarmant simptom este sângerarea din căile de naștere. Este vorba despre orice tip de sângerare, chiar și maro, chiar și niște secreții nesemnificative, dar care au o nuanță de sânge este indicația de a apela la 112 și a veni la spital, la urgență pentru un examen obstetrical. Poate fi un semn nesemnificativ cum ar fi o schimbare la nivel de col care vorbește despre debutul nașterii, însă poate fi și un semn al problemelor cu placenta, iar atunci când vorbim despre placentă, vorbim automat despre viața copilului.

Placenta este vitală pentru făt – prin ea fătul obține oxigen, substanțe nutrivite. Dacă ceva se întâmplă cu această placentă, fătul moare. Deci, cel mai alarmant simptom este anume această sângerare vaginală.”, susține medicul ginecolog-obstetrician Maxim Calaraș în cadrul unui interviu televizat.

Totodată, medicul a suferat gravidelor să monitorizeze constant mișcările fătului, pentru că atunci când pe parcursul a 24 de ore o femeie însărcinată nu simte mișcările fetale active, ea ar trebui să se adreseze la medicul obstetrician pentru o ecografie de urgență sau o simplă ascultare a bătăilor fătului.

Primele semne ale debutului nașterii

Și, dacă tot vorbim despre trimestrul trei de sarcină, cea mai frecventă întrebare în rândul femeilor ajunse la acest termen ține de semnele declanșării nașterii.

”Orice naștere ar putea să debuteze fie prin scurgerea de ape, fie prin contracțiile uterine. Scenariul scurgerii de ape nu este complicat. În momentul în care ai realizat că s-au rupt membranele și din vagin curge sau picură activ lichid, mergi la doctor în aceeași zi și la aceeași oră. Una din greșeli care se comite este să se aștepte contracțiile.

Deci, lichidul amniotic s-a scurs, iar gravida rămâne acasă în așteptarea contracțiilor pentru că ea își imaginează că neapărat trebuie să fie durere, iar durerea întârzie să apară. Dragi gravide, scurgerile de lichid amniotic este deja o situație în care meritați o atenție deosebită din partea personalului medical și această atenție se acordă în condiții de staționar.”, a subliniat specialistul.

Cum deosebești contracțiile false de cele care într-adevăr anunță nașterea?

Dr. Maxim Calaraș a vorbit și despre un alt scenariu la fel de frecvent întâlnit printre gravide, care presupune debutul nașterii prin intermediul contracțiilor. Aceste contracții pot fi uneori false, ceea ce reprezintă o adevărată provocare pentru femei, mai ales pentru cele aflate la prima naștere.

”Am trei indicii pentru contracțiile de naștere: 1. Contracțiile de naștere sunt încordări dureroase ale uterului. În cazul în care ați realizat că uterul devine tare și doare, deja aveți primul indiciu; 2. Contracțiile de naștere sunt încordări dureroase cu o frecvență foarte bine stabilită, cu un interval de 10 minute și mai puțin; 3. Urmăriți timp de 2 ore aceste contracții din 10 în 10 minute. Nu vă grăbiți, în momentul în care ați înțeles că e una la 10 minute să veniți la spital, deoarece poți să dai în bară cu contracții false.

Contracțiile de naștere nu slăbesc pe parcursul a două ore și nici nu se răsesc. Ele rămân așa sau chiar se intensifică. Cele false pot dura o oră din 10 în 10 minute, iar în a doua oră poți observa că intensitatea lor slăbește...”, a explicat medicul ginecolog-obstetrician Maxim Calaraș.