mamaplus

Mihai Stratulat, despre COVID-19: ”Simptomele nu sunt cele pe care ni le arată în fiecare zi la televizor”

-
//
29.10.2020

Problema cea mai actuală pentru întreaga lume rămâne a fi virusului de tip nou, despre care se fac tot felul de studii științifice și analize internaționale. Totuși, foarte mulți experți sunt de părere că pandemia abia ia amploare și urmează să mai aflăm încă foarte multe lucururi noi despre virusul care a curmat milioane de vieți din întreaga lume. În cadrul emisiunii La Report, medicul pediatru Mihai Stratulat a vorbit despre managementul pandemiei în Republica Moldova, dar și despre propria experiență.

”Deja sunt aproape 6 luni sau jumătate de an de când am făcut Covid, simptomele din păcate nu sunt cele pe care ni le arată în fiecare zi la televizor și acesta este un lucru regretabil din partea autorităților noastre și mă refer la Ministerul Sănătății, pentru că rulează simptomele care erau inițial, care apăruse la început de pandemie, simptome care cumva erau întâlnite mai des în China și în Italia. Dar noi vorbim și de perioada în care în acele țări și pe globul pământesc era perioada de gripă și în combinație sigur că tusea, rinoreea, strănutul ar fi fost și sunt mai mult caracteristice pentru gripă decât pentru coronavirus.”, susține Mihai Stratulat.

Tot specialistul mai spune că cele mai comune simptome ale virusului sunt subfebrilitatea – o temperatură între 37 și 38 în cazul formelor ușoare, durerile de cap și dispariția mirosului, iar la unii – și a gustului: ”În momentul în care a dispărut mirosul sau a dispărut mirosul și gustul, poți să-ți dai seama exact că ai Covid.”, afirmă medicul.

Cât despre tratamentul infecției cu COVID-10, Mihai Stratulat spune că la moment antiviralele sunt cele mai recomandate remedii împotriva virusului, chiar dacă nu este o practică atât de bună.

”Noi nu putem să folosim antivirale, iar la noi se recomandă foarte des și foarte mulți pacienți cu care am vorbit și care s-au adresat la mine veneau cu aceste recomandări din partea medicilor de familie. Inclusiv și antivirale folosite în gripă, care cu atât mai mult nu are cum să ajute în coronavirus. Da, și foarte des recomandă și antibiotice din grupa azitromicinelor. Și câteodată chiar absolut neargumentat, pentru că pacientul nu prezintă nici un sindrom respirator, nici măcar o tuse care ar putea cumva să te facă să indici un antibiotic.”, a mai adăugat Stratulat.

Cum acționăm în cazul în care simțim primele simptome de boală?

”Să fim conștienți în momentul în care apar semnele să ne autoizolăm pentru 11 zile, ca mai apoi să putem să preluăm activitatea. Mulți încă se tem, încă nu știu că trebuie să stai 11 zile, cred că trebuie să stai o lună de zile, că o să stea toată familia”, a conchis Mihai Stratulat.

Potrivit statisticilor oficiale, în Republica Moldova s-au înregistrat 70 000 de persoane infectate cu COVID-19 de la începutul pandemiei.