Întrucât se apropie sezonul estival, oamenii se gândesc deja tot mai mult la vacanțe, mai ales că unele restricții legate de prevenirea contaminării cu COVID-19 au fost treptat relaxate. În acest sens, experții au analizat dacă există riscul de infecție cu coronavirus pe plajă, la mare și în piscine.
Specialiștii afirmă că apa Mării Negre, de exemplu, nu reprezintă un pericol de contaminare cu coronavirus, fapt care se datorează influenței salinității.
„Virusul este diluat în apă, mai ales în apa sărată a Mării Negre, care are o salinitate destul de crescută și atunci sunt slabe șanse ca acest virus să se răspândească. Sigur, apa mării nu reprezintă un dezinfectant, însă așa cum vă spuneam, este un diluant.
Nu există, ce-i drept, date concrete care să arate că apa de mare ar avea vreun efect asupra virusului sau că ucide virusul, însă faptul că el este mult mai diluat în apă, nu reprezintă un pericol ca el să fie luat.
Temperaturile ridicate fac ca virusul să nu mai fie atât de viabil, însă chiar dacă sunt temperaturi ridicate într-un restaurant, riscul ca acest virus să fie luat este extrem de crescut”, arată explicațiile virusologilor.
Totuși, la piscine, acolo unde se poate aduna un număr mare de persoane, există riscul de infecție cu coronavirus. Specialiștii susțin că pericolul nu se datorează apei din piscine, ci aglomerației de oameni.
„Mai este o problemă aici, la mare - a piscinelor. Pentru că vorbim de suprafețe clare, unde pot apărea aglomerări de persoane, și aici există un risc, dar din acest punct de vedere al aglomerării, și nu al apei, pentru că nici în piscină nu există riscul ca virusul să poată fi luat din apă, ci mai degrabă de la persoană la persoană, fiindcă vorbim de aglomerări în piscine”, spun experții.