Primul an de maternitate este unul de acomodare cu noua ta viață. Aceea de mamă. Ești ușor speriată, dar te bazezi pe toate informațiile pe care le-ai citit despre viața de mămică și dezvoltarea copilului, încă din timpul sarcinii. Însă în realitate, lucrurile vor sta puțin diferit. Să nu fii susprinsă dacă unele lucruri vor părea că scapă puțin de sub control în primul an de maternitate.
Așadar, iată un top al lucrurilor care cu siguranță ți se vor întâmpla și ție până la aniversarea de 1 an a bebelușului:
1. Parenting-ul – vei greși de multe ori și te vei descurca de minune în același timp
În primul an de maternitate vei ajunge la concluzia că fiecare zi e diferită. Zilnic vei fi o altă mamă, la fel cum și copilul tău se va schimba constant, pe măsură ce va crește. Fiecare zi va veni cu noi nevoi ale copilului și moduri diferite în care vei reacționa. Unele zile vor fi mai ușoare ca altele. Vei fi o mamă iubitoare și în control, așa cum ți-ai imaginat. Alteori, te vei simți copleșită de situație și vei plânge și tu odată cu copilul. Nervii și frustrările vor face și ele parte din marile provocări, însă ai răbdare cu tine. Și tu, ca mamă, te dezvolți odată cu copilul și faci pași mici în noua ta viață de mămică.
2. Corpul după naștere – altfel decât îl știai
Te vei simți rușinată, vei încerca să îți ascunzi noile vergeturi, cicatrici și pielea fleșcăită a abdomenului postpartum. Adu-ți mereu aminte că ai adus pe lume un om. Și că ceea ce trăiești acum nu ar fi fost posibil fără niște sacrificii. Ai grijă de tine, mănâncă sănătos, ieși la plimbare în aer liber. Nu te mai judeca, acceptă cu zâmbet fiecare compliment pe care îl primești.
3. Bebelușul tău e diferit de alți bebeluși
Te-ai pregătit pentru maternitate cu toate informațiile care ți-au ieșit în cale. Însă, bebelușul tău e unic, așa că sunt șanse mari să nu se comporte exact ca „în cărți”. Vei învăța că, uneori, cel mai bine este să ignori tot ce știai până în acel moment. Concentrează-te pe bebelușul tău, învață să comunici cu el, să înțelegi care sunt nevoile lui și ce funcționează cel mai bine pentru el. Nimic nu este mai puternic decât conexiunea dintre o mamă și copilul ei, iar asta nu este ceva ce se poate învăța din cărți.
4. Nu, nu este ușor și e momentul să acceptăm acest lucru
Maternitatea pe rețelele de socializare este de ambalat frumos. Din acest motiv, vei simți de multe ori că toate femeile din jurul tău trăiesc acea „magie a maternității”, mai puțin tu. Nu este ușor pentru nimeni și nu este o rușine să recunoști acest lucru. Cere ajutor când ai nevoie, iar uneori strânge din dinți. E o perioadă cu suișuri și coborâșuri pe care nu prea ai cum să o „fentezi”.
5. Scutecele, noii tăi prieteni în primul an de maternitate
Ai auzit povești, te-au avertizat și alte mămici, însă până când nu ajungi să simți pe pielea ta, nu te vei convinge. Caca și pipi vor fi noul tău subiect de discuție. Vei schimba sute de scutece, iar când te vei bucura că l-ai curățat pe bebe, nu va dura mult și va trebui să îl mai schimbi o dată. Aerul din casă se va schimba, în timp ce tu te vei chinui să analizezi textura, culoarea scaunului, să fii sigură că bebe este sănătos. Uneori vei fi nesigură, așa că vei întreba alte mămici. Pregătește-te pentru discuții lungi despre tot felul de teorii și supoziții despre „caca și pipi” și cum ar trebui să arate în fiecare etapă de creștere a copilului.
6. Cu cât vei învăța să fugi de „furtuna” de sfaturi și sugestii din jurul tău, cu atât existența îți va fi mai ușoară
Fie că vorbim de părinți, mătuși, prietene sau alte cunoștințe, femeile se pricep de minune să găsească „soluții salvatoare” pentru creșterea copilului. Face parte din instinctul nostru. Uneori, însă, prea multe opinii adunate la un loc îți vor da bătăi de cap, iar asta vei simți și tu, cu siguranță, în primul an de maternitate. Învață să spui „nu” atunci când te simți bombardată cu sfaturi și sugestii. Întotdeauna alege ce consideri tu că e mai bine pentru copilul tău (cu excepția sfaturilor medicale).
7. Nu te neglija, altfel maternitatea va fi un chin
Bebelușul tău devine o prioritate. Uiți să mănânci, uiți să dormi, iar de multe ori ți-e și rușine să-ți aduci aminte când te-ai pieptănat ultima oară. Pe măsură ce avansezi în primul an de maternitate, învață să ai grijă și de tine. Fă mișcare, odihnește-te și tu când bebe doarme, obișnuiește-te să lași și vase nespălate în chiuvetă. Altfel vei avea impresia că mereu este „câte ceva de făcut” și te vei neglija complet, iar pe termen lung nu te va ajuta.
8. „E nevoie de un sat să crești un copil”
Vechea zicală „E nevoie de un sat să crești un copil” chiar e adevărată. La aceeași concluzie vei ajunge și tu. „Satul” este cel care va reuși uneori să te mențină pe linia de plutire. Fie că e vorba de partenerul tău, rude sau prieteni, ei sunt cei care vor reuși să te ridice de jos atunci când te prăbușești. Uneori cu o vorbă bună, alteori cu o îmbrățișare, iar în unele zile vor veghea asupra bebelușului, cât timp tu vei recupera orele de somn pierdute.
9. Trebuie să ne încurajăm unele pe altele, ca de la mamă la mamă
Să creștem copii este unul dintre cele mai grele lucruri pe care multe dintre noi am fost nevoite să le facem. Fiecare mamă consideră că metoda ei este cea mai bună. Așa că strâmbăm din nas atunci când vedem cum o altă mamă aplică reguli complet diferite de ceea ce facem noi.
„De ce l-a îmbrăcat așa?”, „De ce alăptează în public?”, „Copilul plânge și nu reușește să îl calmeze”. Respiră și adu-ți aminte. E și ea mamă, la fel ca tine, în primul an de maternitate. Este important să rămânem unite, să ne ajutăm și să ne încurajăm.
10. Succesul vine odată cu dorința de cunoaștere
Pornește de la premiza că nu știi nimic. Și adevărul cam acesta este. Nimeni nu a părăsit maternitatea cu un ghid de instrucțiuni de creștere a bebelușului. Peste un an, te vei simți în continuare la fel de confuză. Acumulează experiență și înțelepciune. Învață din greșeli. Rămâi umilă. Fii deschisă posibilităților. Fii în fiecare zi un părinte mai bun.