Adesea ni se întîmplă ca aromele care ne-au plăcut în magazin, acasă deja devin respingătoare. Care este modul corect de a selecta un parfum pentru a nu face o alegere greşită?
Pasul întîi
Nu ar trebui să începeţi selecţia în conformitate cu designul sticluţei sau preţul, dar mai întîi de toate cu a magazinului din care aveţi de gînd să cumpăraţi parfumul. Un salon bun, solid, cu nume şi reputaţie este exact de ce aveţi nevoie pentru a face cumpărături în mod relaxant şi deliberat. În asemenea magazine, de regulă, sunt expuse practic toate mărcile cunoscute, dar şi cele mai puţin cunoscute dv. Dacă sunteţi în căutare de ceva anume (de exemplu, aroma ce face parte din grupul mirosurilor est-picante), atunci ar trebui să vă consultaţi cu vînzătorul, care vă va direcţiona către acele sticluţe. Altfel, riscaţi să vă pierdeţi timpul în căutari zadarnice şi să vă provocaţi dureri de cap de la acea multitudine de mirosuri, care veţi fi nevoit să le încercaţi.
Pasul doi
În a alege o aromă este necesar să se ia în consideraţie unele nuanţe. Parfumurile pentru femei sunt atît de variate şi saturate de diverse nuanţe, astfel încît, încercînd doar două – trei sticle deja veţi înceta să mai simţi şi diferenţa şi toate aromele vor fuziona într-o cacofonie de mirosuri, iar alegerea unuia, va fi aproape imposibilă. Din acest motiv, nu vă grăbiţi şi calmaţi-vă, iar pentru ca parfumul să vă bucure un timp îndelungat, atunci ar trebui să nu vă grăbiţi, acordaţi mai mult timp alegerii lui.
Uitaţi poveştile conform cărora după inhalarea cafelei mirosul dv se va restabili – aceasta este absurd. Inhalînd compoziţii de alcool, putem trauma sensibila mucoasă nazală (ca o arsură), de aceea nici un fel de cafea nu are proprietatea de a vindeca instantaneu. E nevoie de puţin timp pentru recuperare.
Mergeţi la magazin în fiecare zi şi probaţi două, maxim trei tipuri de arome. Pentru acest lucru, aplicaţi pe beţişorul pentru testare o cantitate mică a prodului sticluţei, scuturaţi-l de cîteva ori prin aer (pentru ca să se evapore compuşii alcoolici) şi apoi mirosiţi-l.
Aromele sunt compuse din mai multe straturi, drept pentru care nu se recomandă să alegeţi instantaneu parfumul, ci peste un oarecare timp. Acel val de miros pe care îl veţi simţi iniţial, nu reprezintă decît nota de debut al parfumului. Această compoziţie va dura maxim 40 min şi să alegeţi parfumul după ea nu vă recomandăm. Ea este foarte plină de eter şi plată, şi practic nu lasă pe corp nici o urmă de nuanţă. Al doilea val este aşa-zisul „notele inimii” – aceasta stă la baza alegerii parfumurilor în cazul adevăraţilor cunoscători. Aceasta este acea aromă care se va contopi cu căldura pielii dv şi peste 5-7 ore va da o aromă imbatabilă corpului dv. Acela va constitui mirosul pe care îl vor resimşi cei din jur. De aceea, vă recomandăm ca după ce aţi ales un parfum şi după ce aţi aplicat aroma pe beţişorul de probă, încercaţi acel parfum prin al aplica la încheietura mîinii şi cinci ore mai tîrziu veţi simţi adevăratul său miros.
Nu căutaţi un parfumul potrivit pentru dv. Ele înţeleg femeile foarte bine – la fel de schimbătoare şi recătoare sunt, ca şi stările de spirit în cazul femeilor. Ar fi mai bine dacă arsenalul dv de cosmetice să conţină cîteva sicluţe de parfum: unul pentru cocktailul de seară, al doilea pentru ieşiri cu fetele, al treilea pentru o femeie şic. În plus, aţi putea experimenta: parfumeria bărbătească, de asemenea, propune aşa-zisele parfumuri „unisex”, care se potrivesc de minune femeilor hotărîte şi încrezute în propriile forţe.
Cum să alegeţi parfumul
Atunci cînd alegeţi un parfum acordaţi atenţie sporită marcajelor de pe sticlă. Dacă pe sticluţă este scris „Parfum”, aceasta înseamnă că aveţi în faţă un parfum veritabil, aromă care are cîteva note şi se va menţine îndelung (nu vom vorbi acum despre produsele contrafăcute). Însă, dacă pe sticluţe va fi scris „Eau de Parfum”, atunci e cazul să ştiţi că aveţi în mîină „apă de parfum”. Compoziţia elementelor aromatice din această sticlă este mai puţin concentrată. Apa de parfum, sau apa de tualetă, se menţine pe piele mai puţin decît parfumul, dar şi costă mai puţin. Atunci cînd pe sticlă este scris „ Eau de Toilette” aceasta ar trebui să vă vorbească despre faptul că aveţi în faţă apă de tualetă. În acest caz nu este necesar să fie inscripţionată rezistenţa compoziţiei şi costă mult mai puţin în comparaţie cu parfumurile (cam de 3-4 ori mai puţin).
O ultimă recomandare
La alegerea unui parfum nu manifestați lăcomie: nu cumpărați o pungă plină de parfumuri care v-au plăcut. Ideia e că, aromele au ca durată de viață un an, după care ele încep să se schimbe și nici un truc, de exemplu, să-l păstrați în frigider, nu vor opri acest proces de transformare al mirosului – el va devein unul diferit. Prin urmare, la achiziționarea lui trebuie să țineți cont de cîteva aspecte.
În primul rînd, analizați cîte parfumuri folosiți în același timp. În al doilea rînd, cît de des și în ce cantități folosiți parfumul. În al treilea rînd, trebuie să țineți cont de cît de sigură sunteți de această aroma: dacă această achiziție este de debut, atunci mai bine este să vă opriți la o sticluță de probă, care va fi suficient pentru dv ca să înțelegeți dacă acest miros vă place.
Pentru cele cărora le place să se dea cu mult parfum, fără a risca propunem să cumpărați sticluțe mari de 75 sau 100 ml. Celor ce le place să folosească cîteva arome de parfum concomitent, nu le recomandăm să procurați parfumul în sticle mari, cel mai potrivit ar fi volumul de 50 ml.