Copilăria este ultima şansă a părinţilor de a influenţa alegerile alimentare ale copilului şi, de aceea, impunerea unor obiceiuri şi atitudini are un esențial în viața copilui. Află 10 sfaturi utile pentru o alimentația corectă a copilului, de la medicul nutriționist, Cerevatenco Cristina.
1. Nu ține predici despre alimentația sănătoasă
Copii nu înțeleg ce înseamnă corect și incorect. Ei tind să copie ceea ce face cei maturi. Dacă vei încerca să explici unui copil de ce nu este sănătos să bea cola când el te prinde că tu o bei pe furiș, s-ar putea să nu te înțeleagă oricât de mult efort a-i depune. Exemplul viu este cea mai bună școală de alimentație sănătoasă pentru copii. Totodată este important să înțelegem că copiii sunt dependenți de părinți până la vârsta de 11 ani, iar obiceiurile lor alimentare se crează anume în copilărie. Profită la maxim de această perioadă!
2. Gătiți împreună!
Un mod foate eficient de a scăpa de capriciile din timpul mesei este să implici copiii în procesul gătitului. Nu este nevoie să îi copleșești cu sarcini. E îndeajuns să curețe morcovii, să rupă frunzele de salată, să cojească ouăle sau să mestece ingredientele în bol. Fiind parte a procesului de pregătire a meselor, va aprecia mult mai mult gustul și savoarea alimentelor. Plus că ați putea să vă și distrați în timpul petrecut la bucătărie
3. Adu curcubeul în farfurie!
Toți copiii iubesc culorile vii. O masa ce combină diferite culori va fi mult mai atractivă pentru un copil decât o masa uniformă de o culoare neinteresantă. Fii creativă și așează frumos legumele în farfurie. Folosește veselă viu colorată.
4. Regula ”unei singuri mușcături”
Copiii vor tinde să evite anumite alimente, însă e bine să insistăm de mai multe ori atunci când dorim să introducem un nou aliment în dieta lor. Specialiștii recomandă să insistăm ca copilul să guste doar o gură, fără a-l obliga să mai mănânce din acel aliment. S-ar putea ca repetat în timp, obiceiul să dea roade, iar stereotipul față de un aliment să se șteargă.
5. Diversifică rețetele
Banalitatea este ceea ce ne face să devenim sceptici față de tot ce e nou. Acest lucru este valabil și pentru copii. Dacă vom avea o dietă fără prea mare diversitate în rețete, copilul ar putea să fie mai puțin deschis spre surprisele culinare. Din acest motiv recomand ca aceleași legume să fie gătite în mod diferit, să se folosească o gamă largă de condimente, să se experimenteze cu aromele și gusturile, să se folosească diverse cereale pentru pregătirea terciului sau pur și simplu să se taie altfel legumele pentru salată.
6. Învață-l să consume apă
Există încă mulți adulți care nu conștientizează importanța consumului optim de apă și asta se întâmplă doar din motivul că la un moment dat nu li s-a transmis mesajul ”APA ESTE NECESARĂ!” Monitorizează consumul de lichide al copilului pe parcursul zilei. Evită să îl răsfeți cu sucuri din comerț. Dacă tot e să îi dai suc, te îndemn să investești într-un storcător ce îți va permite să îi pregătești suc proaspăt de măr, morcovi, portocale. Însă sucurile de fructe conțin fructoză și ar fi bine să fie consumate ocazional.
7. Mâncați împreună
Ar fi bine ca masa să fie luată la masă și împreună cu toată familia. Cina ar putea fi acea parte a zilei când puteți petrece timp împreună și împărtăși cu emoțiile de peste zi. Emoțiile asociate cu anumite alimente sau felul cum ne luăm masa, ne vor dicta conduita alimentară pe tot parcursul vieții. Fiecare dintre noi are momente când își aduce aminte de orezul cu lapte gătit de bunica nu pentru faptul că era atât de gustos, dar pentru faptul că avea atâta dragoste în el … De ce să nu legi amintiri frumoase de mesele pe care le iei împreună cu copiii tăi?
8. Învață copilul să savureze mâncarea
Mâncatul poate fi un proces automat pentru mulți dintre noi. Mâncăm că trebuie să existăm. Mâncăm ca să ne fie burta plină. Mâncăm că ne plictisim. Și de multe ori pierdem contul la ceea ce mâncăm… Ne uităm în punga cu biscuiți și nu ne dăm seama când au dispărut … Mâncatul ne va oferi mai multă plăcere, sațietate, va acoperi o parte din nevoia de dragoste, doar dacă o vom face CONȘTIENT. E necesar să ne învățăm copiii să mănânce încet și să se delecteze cu gusturile și aromele bucatelor. Întreabă copilul ”cu ce seamănă acest gust?” sau ”hm … alimentul ăsta are un gust cunoscut” sau ”de unde îmi e atât de cunoscută această aromă?”. Un alt moment important este faptul că la masa nu mai este loc de televizor, telefon sau alte lucruri care ne distrag atenția.
9. Evitați alimentele hiper-calorice
Părintele trebuie să poată deosebi un aliment cu o concentrație mare de calorii. Se recomandă să se evite alimentele hipercalorice precum băuturile carbogazoase, ronțăielile, snacks-urile, biscuiții, dulciurile, patiseria, sucurile acidulate, cerealele instant pentru micul dejun. Consumul de produse concentrate în calorii va face ca copilul să nu mai vrea să mănânce alimentele bogate în nutrienți. Asta ar însemna ca părinții să învețe să citească etichetele și să evite alimentele ce vin cu mai mult de 300 cal per 100g. Un ajutor bun este metoda semaforului de citire a etichetelor.
10. Reducerea timpului petrecut în fața televizorului
Reclamele și mass-media au un efect asupra obiceiurilor alimentare. Majoritate reclamelor promovează produse bogate în calorii și sărace din punct de vedere nutritiv. Un studiu arată că reducerea cu minim 5 minute din timpul petrecut zilnic în fața televizorului a avut un impact direct asupra stării de greutate a copilului.
Sursa: Mamaplus.md