Rețete pentru Marele Post: paste cu ton

Rețete pentru Marele Post: paste cu ton

-
//
27.03.2014

PASTE CU TON

Rețete pentru Marele Post: paste cu ton

Ingrediente

    spaghete (pot fi folosite orice paste din grâu dur) - 250 gr,
    ton (conservat în ulei sau suc propriu) - 160 gr,
    ceapă de mărime medie - 1 buc,
    usturoi - 1 cățel,
    roșii de mărime medie – 4 buc (pot fi înlocuite cu cele conservate în suc propriu),
    olive conservate - 80 gr (la dorință),
    ardei Peperoncini uscat - 1 buc (la dorință),
    sos de tomate - 1 lingură
    ulei de olive sau vegetal rafinat pentru prăjire,
    sare,
    piper proaspăt măcinat,
    busuioc verde (poate fi înlocuit cu pătrunjel)

Preparare

Într-un castron cu multă apă fierbinte, condimentată cu sare, se pun pastele.
Se fierb pastele la foc puternic (sau mediu) ~8 minute (sau conform timpului indicat pe ambalaj).
Până apa începe să fiarbă și se pregătesc pastele, se prepară sosul de roșii cu ton și busuioc verde.
Ceapa se decojește și se toacă mărunt.
Usturoiul se decojește și se toacă mărunt.
Roșiile se spală, pe fiecare se face o tăietură în formă de cruce, se lasă pentru 2 minute în apă fierbinte și se decojesc.
Se taie roșiile cuburi.
În tigaie se încălzește uleiul de măsline (sau vegetal).
În ulei se adaugă ardeiul Peperoncini.
Se adaugă ceapa, se condimentează cu sare și piper.
Se călește ceapa, amestecând, până se rumenește un pic.
Se adaugă usturoiul și se prăjește ~1 minut.
Ardeiul se scoate din tigaie și se aruncă (el deja va face mâncarea ușor picantă, dar dacă cineva preferă mâncare picantă sau foarte picantă, se poate lăsa ardeiul până ce sosul este aproape pregătit sau chiar deja pregătit).
La ceapa cu usturoiul se adaugă roșiile, încă un pic se condimentează cu sare (se condimentează moderat cu sare, pentru a nu exagera), se amestecă și se prepară, amestecând din când în când, până ce se va evapora lichidul.  
Când lichidul se va evapora, și sosul va fi mai dens, se adaugă o lingură de sos de tomate calitativ.
*La dorință, sosul de tomate poate fi înlocuit cu zahăr de vârf de cuțit, după gust.
De asemenea, dacă sosul se prepară din roșii conservate, și nu proaspete, sosul de tomate nu trebuie adăugat.
Se adaugă în sos olive fără lichid (la dorință, olivele pot fi tăiate rondele), ton conservat (la fel fără lichid) și frunze de busuioc.
Sosul se amestecă și, după gust, dacă e nevoie, se condimentează cu sare, piper sau se adaugă zahăr pe vârf de cuțit.
Pastele fierte se scurg de apă.
*O cantitate din apa în care s-au fiert pastele, poate fi păstrată. Dacă va fi nevoie, poate fi adăugată în sosul de tomate, dacă se va dori ca acesta să fie mai lichid.
Se amestecă pastele cu sosul din roșii și ton și se servește,  ornat cu busuioc verde.

Poftă bună!