mamaplus.md

Cum să-ți păstrezi calmul atunci când copilul tău are febră

-
//
16.11.2018

Cele mai înspăimântătoare momente pentru părinți în procesul de creștere a copiilor, care se întâmplă frecvent în copilărie, sunt: voma și febra! Sunt anume acele momente care ne sperie rău, devenim derutați, dorim să chemăm ambulanța, să administrăm orice doar să oprim procesul. Iar în astfel de momente, deseori, partea rațională a creierul nostru se blochează și ajungem să fim dominați de panică. Iar panica este cel mai rău inamic în a lua decizii corecte și raționale.

mamaplus.md

Despre vomă (cauzată de enteroviroze) am să vorbesc mai aproape de sezonul estival, însă acum voi scrie (mult) despre febră cauzată de infecțiile virale: de ce nu trebuie să ne sperie linia trecută de 37 sau 38 și ce trebuie să facem în loc să zburăm la medic, să chemăm ambulanța ori să administrăm antibiotice pentru a opri suferința copilului.

Sincer să zic, mulți ani în urmă, deveneam și eu stresată atunci când linia gri trecea ușor peste groaznicul 37! Cred că nu sunt unica care a sunat pediatrul la ora târzie din cauza că bebeul are ușor peste 37. De fapt, aceste reacții sunt firești, ele au fost băgate adânc în mentalitatea noastră încă din copilărie de părinți, bunei, medici, dar și de dezinformare. Mai țin minte și mitul acela precum că „febra înaltă duce la fierberea organelor interne”. Inevitabil ni s-a indus fobie de febră.

Am avut, însă, noroc să găsesc la timp un pediatru cu o altă mentalitate, care m-a ajutat să învăț să reacționez foarte calm chiar și atunci când copilul are 39 și să nu am nici o frică să mai și pornesc aerul condiționat pe timpul verii, în caz de febră. Paralel, am început să mă informez mai amplu din pediatria americană/britanică despre tot ce înseamnă bolile copilăriei și cum să le faci față. Iar atunci când ești informat (corect) și nimeni nu te sperie cu diverse „grozăvii”, devii un părinte mai calm și le faci față mai ușor unor astfel de momente neplăcute. Dar cel mai important – înveți să apreciezi cu calm starea copilului, dincolo de valori.

Și am învățat să-mi tratez copilul și nu febra. Pentru că nu este nici un motiv să faci orice ca febra să dispară atunci când copilul se joacă, este adecvat și este hidratat. Se zice că nu există o cifră maximă de pe termometru care are însemna să apelezi la urgență, doar cu excepția cazurilor când copilul refuză să bea, nu se mai urinează sau se comportă neadecvat. Așadar, dacă copilul se urinează, este hidratat și se comportă adecvat – puteți monitoriza starea copilului de acasă.

Totuși, în majoritatea cazurilor, prima reacție a părinților atunci când își văd copilul febril este: să sune urgent medicul/să stea în rând la policlinică/să cheme ambulanța ori să administreze antitermice (medicamente împotriva febrei). Dar oare e corect să facem tot posibilul să reducem febra până la sub 37? Ne vom simți noi mai bine sau copilul?

Și totuși, CE ESTE FEBRA?

În pofida convingerilor pe care le avem implantate adânc, febra totuși este prietenul nostru. Este o reacție naturală a organismului ca răspuns la infecție sau boală. Febra ne dă de știre că sistemul imun s-a pus pe treabă și organismul luptă cu infecția.

Febra nu este în sine o boală, dar mai degrabă un simptom al unei boli. Nu trebuie să tindem să tratăm febra prin diverse medicamente, ci anume cauza care a dus la creșterea temperaturii (și nu întotdeauna).

Aproape întotdeauna febra este un semn bun (cu excepția faptului că avem un copil bolnav)! În majoritatea cazurilor febra este cauzată de o infecție virală (mai ales în copilărie) și aceasta va avea tendința de auto-coborâre în procesul vindecării. De regulă, ea scade după 2-3 zile. În funcție de circumstanțe, uneori scăderea febrei nu este doar inutilă, ci chiar poate împiedica procesul de recuperare sau prelungi boala (vedeți un studiu efectuat de Academia Americană a Pediatrilor). Totodată, antibioticile nu au nici un efect asupra infecțiilor virale (răceli) care au provocat febra (chiar și acea peste 39) și ar trebuie să fie evitate, pentru că acestea scad imunitatea. Astfel, procesul de recuperare se prelungește.

Pe de altă parte, în cazul în care febra înaltă se menține mai mult de 3-4 zile, ar putea fi o suspecție de infecție bacteriană (infecție urinară, meningită, pneumonie bacteriană, angină) care se tratează cu antibiotice. Însă acestea se administrează strict cu confirmarea medicului și în baza altor simptome decât febra înaltă și prelungită (și în baza unor analize).

Citește continuarea pe planetamami.md