Ochelarii de soare sunt un accesoriu indispensabil şi extrem de popular mai ales în perioada caldă a anului. Aceștia ne oferă confort vizual și ne protejează de razele ultraviolete, care sunt nocive pentru ochi, iar în timp pot cauza afecțiuni oculare grave. Trebuie să țineți minte că o lentilă aleasă greşit vă poate afecta vederea și vă crează senzația falsă de protecție solară. Aşadar, nu puteți face economie atunci când vine vorba de sănătatea ochilor voștri.
Dacă în trecut se știa că expunerea la soare dăunează doar în intervalul orelor 12-16.00, atunci acum acest interval crește odată cu micșorarea stratului de ozon care ne protejează de unele raze UV. Este greșită părerea conform căreia în zilele cu nori nu avem nevoie de ochelari de soare! Razele ultraviolete nu sunt vizibile, însă pot avea un efect extrem de periculos.
Cele mai cunoscute efecte ale expunerii la radiații UV la nivelul ochilor sunt: cataracta, degenerescenta maculară, pinguecula și pterigionul, iar afectarea este atât la nivel estetic, dar mai ales la nivelul calității vederii.
Ochii copiilor (încă de la vârsta de 2-3 ani) trebuie, de asemenea, protejați prin utilizarea ochelarilor de soare, deoarece structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul este cumulativ.
Ce sunt ochelarii de soare?
Ochelarii de soare au în componență lentile colorate, cu un filtru anti-UV și eventual un filtru polarizant.
Uniunea Europeană i-a clasificat în grupa "dispozitivelor de protecție individuală".
Cum să alegi perechea potrivită de ochelari de soare?
Marcajul CE (trebuie afișat la loc vizibil, dar nu prin intermediul unei folii adezive, direct pe lentilele de soare). Acesta confirmă calitatea produsului și identitatea producatorului. Dacă marcajul lipseste, atunci ochelarii de soare nu corespund normelor de producere.
Nota informativă
✔ conține numele și adresa producatorului
✔ categoria de filtru solar (între 0 și 4, urmărind condițiile luminozității exterioare)
- Categoria 0: 80-100% – eficienți în vreme cu nori, fără soare
- Categoria 1: 43-80% – vreme cu nori, puțin soare
- Categoria 2: 18-43% – vreme cu soare moderat
- Categoria 3: 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apă, nisip
- Categoria 4: 3-8% – soare puternic, zăpadă, interziși a fi purtați la condus (transmitantă vizuală foarte mica)
Cei mai buni ochilari de soare sunt cei cu lentile cu filtru polarizant!
Avantajele lentilei polarizate sunt:
- Vedere fără reflexii orbitoare
- Contraste clare
- Culori naturale
- Reduc senzația de “ochi obosiți”
- 100% protecție UV
- Lentile fotocromatice
În continuare, secretul constă în alegerea caracteristicilor potrivite pentru ochii tăi. Când ai luat decizia de a investi într-o pereche de ochelari, nu uita de:
✔ Tipul de activitate la care îi vei folosi: condus, pescuit, schi, plajă;
✔ Destinația: îi vei folosi în apă, pe stradă, în pădure, la mare altitudine;
✔ Materialul lentilelor:
- lentile organice cu foarte bune calități optice și tratamente speciale;
- lentile de sticla (minerale) – oferă excelentă claritate și rezistență la zgârieturi.
✔ Nuanța folosită la colorarea lentilei determină ce culoare din spectrul luminos este absorbită de lentilă:
- Gri, negru – reduc cantitatea generală de lumină
- Galben, auriu și portocaliu – reduc cantitatea de lumină albastră ce pătrunde în ochi. Lumina albastră (despre care se știe ca poate provoca în timp cataractă) are tendința de a “împrăștia” marginile obiectelor, creând un halou în jurul lor. Filtrul galben elimină complet lumina albastră, facând totul mai clar, cu margini mai nete. De aceea, ochelarii de soare pentru condus pe timp de noapte sau de ceață au de obicei lentilele galbene.
- Maro – absoarbe lumina de frecvența înaltă, inclusiv albastrul
- Verde – filtreaza lumina albastră, oferă cel mai înalt contrast și acuitate vizuală foarte bună (dintre toate nuanțele de lentile).
- Roz și mov – oferă cel mai bun contrast al obiectelor pe un fundal verde sau albastru. Astfel, sunt cea mai bună alegere pentru pescuit (sau alte sporturi de apă) sau vânătoare.
Iată cum ai putea să verifici calitatea lentilelor:
- Găsește o suprafață cu linii care se repetă precum acoperișul cu tiglă.
- Ține perechea de ochelari de soare puțin la distanță și acoperă-ți un ochi.
- Uită-te doar print-o lentilă la linii în timp ce miști ușor ochelarii de la stânga la dreapta, apoi sus - jos. Liniile ar trebui să ramână drepte în timp ce le privești. Dacă ele se ondulează în vreun fel, atunci lentilele nu au calitate optica și îți vor distorsiona vederea. Din păcate, distorsionarea vederii este extrem de comună la ochelarii ieftini.
Cum recunoști dacă perechea ta de ochelari are lentile polarizate?
Filtrele polarizante sunt formate din fibre aliniate vertical. Această tehnologie blocheaza 100% lumina orizontală. Dacă îi țineți suprapuși cu alți ochelari cu lentila polarizată, în unghi de 90 grade, o lentilă peste alta, atunci din suprapunerea lor rezultă o lentilă mult mai închisă la culoare (nu se poate vedea nimic prin ea – lumina este absorbita 100%).
O altă metodă este să priviți prin ochelari spre un monitor de calculator deschis (care folosește un filtru polarizant) și să înclinați capul spre stânga sau dreapta. La un moment dat, se va atinge un punct în care imaginea se închide la culoare complet.
Sursa: Mamaplus.MD