Vorbitul în somn este de cele mai multe ori un motiv de amuzament și nu reprezintă o problema majoră, foarte puține fiind cazurile care afectează cu adevărat calitatea vieții celui care are aceasta tulburare de somn. De fapt, adesea este vorba despre un episod trecător, pe seama căruia puteți râde a doua zi. Însă, atunci când problema persistă, încep să răsară întrebări privitoare la cauzele și posibilele pericole ascunse ale acestui simptom bizar.
Ce înseamnă când vorbești în somn
Oricine poate avea episoade de vorbit în somn, însă mult mai predispuși sunt copiii și bărbații. Cei care prezintă acest comportament neobișnuit nu sunt conștienți că vorbesc, motiv pentru care pot folosi o voce și un limbaj care nu le sunt proprii. Ei se pot angaja în dialoguri sau monologuri complexe ori pot pur și simplu sa rostească cuvinte complet fără sens, spre amuzamentul celor cu care împart patul. Persoanele în cauză pot vorbi despre trecut sau despre ceva ce le obsedează, uneori ajungându-se chiar la mărturisiri mai mult sau mai puțin "periculoase", după cum ai văzut probabil prin filme.
Vorbitul în somn nu este dăunător fizic și nu prezintă repercusiuni pentru corp, dar poate deveni deosebit de iritant, atât pentru persoana care are aceasta tulburare, cât și pentru cei din jur. Probabil ca cea mai mare neplăcere este senzația de jenă pe care o simt oamenii care vorbesc în timp ce dorm.
Posibile cauze ale vorbitului în somn
Nu se cunosc exact cauzele acestui simptom și este greu pentru oamenii de știință chiar și în momentul de față să spună cu precizie ce înseamnă când vorbești în somn. Se presupune că, exact ca în cazul multor tulburări de somn, de vină poate fi stresul, depresia, febra, oboseala sau alcoolul. Acest comportament neobișnuit în timpul odihnei pare sa fie transmis genetic, întrucât apare de la o generație la alta. Vorbitul în somn are loc în orice faza a somnului și poate fi legat de un coșmar. În cazuri foarte rare, acest simptom poate indica o afecțiune psihică, în special în cazul persoanelor cu o vârstă de peste 25 de ani.
Desigur, vorbitul în somn poate fi doar un alt indiciu al tulburărilor severe de somn și poate fi însoțit și de alte simptome, precum:
- somnambulism;
- confuzie la trezire;
- apnee;
- dereglări ale fazei REM (rapid eye movement-mișcarea rapidă a ochiului);
- comportament violent în somn.
Cu cât somnul este mai superficial, cu atât cuvintele sunt mai inteligibile. Ca să îți dai seama cât de gravă este problema, iată cum este evaluata de către specialiști:
- tulburare ușoară: un episod pe săptămâna sau mai rar;
- tulburare moderată: cate un episod de doua ori pe săptămâna sau mai mult și vorbitul este suficient de sonor pentru a-l deranja pe partener;
- tulburare severă: câte un episod în fiecare noapte.
Tratament pentru vorbitul în somn
De regula, atunci când vorbești în somn din când în când, nu ai nevoie de niciun tratament. Numai în cazurile foarte grave, care sunt puține la număr, trebuie apelat la un medic care să te ajute să identifici problema. Specialiștii sunt de părere ca vorbitul în somn este strâns legat de stres, anxietate și depresie. Prin urmare, tratamentul trebuie adaptat în funcție de cauza preliminară. Ai putea face terapie pentru a rezolva problema și, desigur, poți apela și la remedii mai puțin convenționale, precum leacurile naturiste pentru un somn mai bun sau hipnoză.
Anumite măsuri pot fi luate pentru a reduce șansele vorbitului în somn, aceleași ca în cazul oricărei tulburări de somn. Este vorba despre îmbunătățirea stilului de viață, urmarea unui program de somn regulat, evitarea alcoolului, meselor grele și practicarea unor exerciții de relaxare care să faciliteze o odihnă profundă.
Sursa: divahair.ro