Copiii sunt cele mai curioase ființe de pe pământ. În procesul de cunoaștere a lumii, aceștia, în fiecare secundă, verifică rezistența obiectelor din jur cu dinții, fără să-și dea seama de pericolele care-i pasc. Multe dintre lacrimile și vânătăile copiilor, nervii părinților și stricăciunile pot fi evitate dotând casa cu accesorii de securitate pentru copii.
Accesorii pentru siguranța copilului: casa
Împotriva deschiderii. Dacă dulapurile și șifonierele nu au lăcățel, accesul poate fi blocat prin lacăte-blocatoare, care sunt greu de deschis de copii, dar ușor de către părinți, iar după scoatere nu lasă reziduuri. În primul rând, trebuie să blocați accesul la produsele medicamentoase, la dulapurile în care păstrați detergenții, alcoolul, acele, ațele etc., pentru fiecare ușiță existând blocatoare speciale, care se montează fără a utiliza instrumente speciale (se încleiază sau se fixează), altele se înșurubează.
- Blocatoarele glisabile de tip U și de tip C se montează manual pe ușile pliante cu balamale cu mânere, plasate la o distanță de la 25 la 215 mm una de alta. Se montează ușor (fără șuruburi, instrumente și lipici) pe mânerele rotunde sau scoabe, blocând ușile.
- Lacătul „moale” pentru ușile pliante cu balamale blochează accesul în dulapuri cu ajutorul unui șnur de plastic, având un fixator zimțat. Șnurul se prinde de mânere, blocând ușile cu un mecanism triplu, care va putea fi deschis doar de adulți. Datorită lungimii, șnur se potrivește diferitor tipuri și lățimi ale mânerelor.
- Lacătele multifuncționale (universale). Dacă vreți să încuiați ușile dulapului fără mânere, cumpărați un lacăt autoadeziv (cu lipici). Cureaua de închidere, confecționată din plastic, este flexibilă și permite folosirea acestui blocator și în calitate de apărătoare pentru colțurile noptierei, frigiderului, capacului toaletei, ușilor de sticlă sau oglindă, chiar și ale geamurilor. Se închide cu ajutorul unui fixator și poate fi deschis de către părinți prin apăsarea unui buton, iar după scoatere nu lasă reziduuri.
- Ușile duble se blochează în poziție închis cu un lacăt care se fixează pe ușă în locul îmbinării acestora. Dispozitivele de blocare interioare, de regulă, se fixează cu ajutorul șuruburilor pe partea interioară a ușilor (inclusiv și rabatabile) și/sau ale sertarelor. Micuțul nu poate deschide complet un astfel de sertar sau să-l tragă peste picioare. Adulții le vor deschide doar apăsând fixatorul, deblocându-l.
Împotriva răsturnării
E suficient ca micuțul să se urce pe o ușa unui dulap sau în sertarul unei comode ca să răstoarne mobila peste el. De aceea e important ca obiectele periculoase să fie fixate de perete cu unghiuri de oțel sau cu elemente care protejează mobila de cădere. Sistemul antirăsturnare constă din două fixatoare, unul se fixează de perete, iar altul pe partea interioară a mobilei, apoi se fixează cu o curea de plastic, care se autoblochează. Pentru a fixa un dulap sau o comodă, plasați dispozitivul din două părți. Mobila se fixează de perete nu pentru totdeauna. De exemplu, dacă ai nevoie să schimbi locul comodei, desprinzi doar cureaua de perete.
Unghiurile de protecție
Dacă micuțul începe să se târască, poate să se lovească cu căpșorul de unghiurile ascuțite ale mesei. În afară de acestea, periculoase devin și colțurile comodei, noptierei cu aparate electrice pe ea, polița cu cărți plasată mai jos etc. Pentru a evita lovirea de obiectele ascuțite, „ascundeți” părțile ascuțite. Pentru aceasta folosiți apărătoarele pentru colțuri din plastic sau din latex, care se fixează cu lipici. Dacă vreți să-l protejați de loviturile la marginile mesei, procurați o garnitură sau o bară de protecție din cauciuc extensibilă pentru orice masă.
Acoperirea prizelor
Trebuie să securizăm și prizele. În loc de prize standarde e mai bine să montați prize cu blocaj. Când furca se scoate, resortul capacului se întoarce la poziția inițială, blocând priza. Doar adulții trebuie să deconecteze aparatul din priză. Dacă ați montat o priză standard sau cu capac rabatabil, blocați priza cu un apărător pentru priză. Acesta se introduce găurile prizei și blochează accesul la curent. Se scoate de către părinți cu ajutorul unei cheițe speciale. Datorită acesteia, micuțul nu va putea băga degetul în priză sau alt obiect pe care-l are la îndemână. Apărătoarele sunt confecționate din plastic sau cauciuc elastic dur, au diferite forme și culori. Dacă există aparate care sunt incluse în priză la nivelul copilului, aveți grijă ca micuțul să nu aibă posibilitatea să le scoată din priză (apoi să încerce să-l introducă). Securizarea e posibilă datorită unei casete speciale, cu care se acoperă priza. Ștecărul se ascunde sub capacul de plastic, care nu poate fi deschis de copil.
Protejarea de cabluri
În primul rând, toate cablurile exterioare trebuie ascunse sub o carcasă protectoare specială, pentru a evita atingerea lor de către copil, căci se poate răni. Prelungitoarele, de asemenea, trebuie ferite de copil. Acestea pot fi strânse într-un penar special, ca micuțul să nu aibă acces la ele și la ștecăr. Penarul permite fixarea pe perete și folosirea unei lungimi necesare de cablu. Cablurile telefonului, lămpilor, adaptoarele de rețea etc. sunt periculoase pentru copii. Pe lângă traumele electrice, poate să se împiedice de ele și să cadă, agățându-le obiectul se poate răsturna peste el sau poate să se încâlcească în ele și să se asfixieze. De aceea toate cablurile lungi se scurtează printr-un scurtător, reprezentând un clește, înăuntrul căreia există o bobină, pe care se răsucește cablul în plus. După aceasta, cleștele se încuie și copilul nu-l poate deschide.