Majoritatea femeilor îndepărtează părul de dorit din zona bikini, a picioarelor, subrațelor și feței. Există o mulțime de metode de epilare, inclusiv nedureroase și rapide, iar sugaring-ul este una dintre acestea. Sugaring-ul nu frige, nu provoacă traume, ca alte proceduri efectuate acasă și nu durează mai mult ca la salon. Tocmai de aceea procedura respectivă poate fi efectuată cu succes în condiții casnice.
Tipurile de sugaring
În prezent există două tipuri de epilare cu zahăr:
- Sugar Waxing – o procedură mai dureroasă, care presupune folosirea pastei de zahăr din comerț. Aceasta se aplică pe piele, iar apoi se acoperă cu o bucată de țesătură, care se trage rapid contra direcției de creștere a firelor de păr, atunci când pasta se răcește complet. Această pastă de zahăr poate fi cumpărată în magazine specializată. Pentru folosire, cantitatea necesară trebuie încălzită pe baia de apă.
- Sugaring – o procedură de îndepărtare a părului nedorit cu ajutorul pastei de zahăr făcute în casă. Compoziția pastei în acest caz este unică și cantitatea necesară poate fi preparată fără dispozitive și ingrediente speciale. Sunt suficiente un aragaz, un vas de dimensiuni potrivite și câteva ingrediente, prezente în orice bucătărie.
Avantajele sugaring-ului
Epilarea cu zahăr are următoarele avantaje:
- Compoziția pentru procedura de sugaring se pregătește pe baza a trei componente obligatorii: zahăr, suc de lămâie și apă. Costul acestor produse nu este mare, iar ele sunt destul de accesibile.
- Epilarea poate fi efectuată în condiții casnice, fără ajutor din exterior.
- Pasta pentru epilare pregătită în condiții de casă este hipoalergenă. Aceasta nu conține coloranți, componenți chimici, odorizanți.
- Cea mai mare problemă a epilării sunt microtraumele care rămân pe piele. Sugaring-ul îndepărtează chiar și firele de păr de 1-2 mm fără a traumatiza pielea.
- Sugaring-ul în condiții de casă nu trebuie efectuat mai des de o dată la 3-4 săptămâni, pentru că firul de păr este smuls împreună cu rădăcina, nu există problema firelor crescute sub piele, a iritației și inflamației.
- Zahărul se spală ușor de pe suprafața pielii, iar aceasta rămâne netedă și catifelată. Pasta nu trebuie încălzită, de aceea nu provoacă arsuri.
- Cu timpul firele de păr devin mai subțiri și mai deschise la culoare, iar epilarea nu va mai trebui efectuată atât de des.
Pregătirea pentru procedură și desfășurarea acesteia
Prima dată, procedura este destul de dureroasă, de aceea este mai bine să pregătiţi gheaţă, cremă sau pastile analgezice. Părul nu trebuie să depăşească 5 mm în lungime, deoarece în cazul firelor mai lungi senzaţia de durere este mai intensă. Înainte de epilare pielea ar trebui curăţată şi degresată, cu ajutorul unui tonic sau al săpunului obişnuit. După sugaring pielea trebuie calmată cu orice cremă hidratantă.
Regulile de efectuare a sugaring-ului
Pentru ca sugaring-ul în condiţii de casă să fie mai puţin dureros şi mai eficient, trebuie să respectaţi câteva reguli. Astfel, pasta trebuie aplicată împotriva direcţiei de creştere a părului, încet şi cu atenţie. După aplicare, lăsaţi câteva minute. Părul trebuie îndepărtat în direcţia creşterii, cu mişcări rapide şi precise. În locurile mai puţin accesibile, pielea trebuie întinsă puţin, atunci procesul va fi mai puţin dureros.
Vă puteţi antrena pe pielea picioarelor şi abia mai târziu să treceţi în zone mai intime. Nivelul de durere depinde de bioritmul omului şi timpul zilei. Seara sugaring-ul este mai puţin dureros.
Rețeta clasică de pastă făcută în condiții casnice
- Zahăr — 4 linguri
- Acid citric (sare de lămâie, praf) — 1 lingură
- Apă potabilă curată — 2 linguri
Mod de preparare. La foc mic puneţi vasul cu zahăr şi apă, amestecând continuu. Imediat ce tot zahărul se topeşte, adăugaţi sarea de lămâie. După ce compoziţia începe să fiarbă, lăsaţi pe foc încă 8-10 minute până obţine culoarea aurie caracteristică. În timpul fierberii compoziţia emană un miros de caramel. Dacă miroase a zahăr ars, înseamnă că pasta a fost fiartă prea mult şi nu mai este bună de folosit.
Pasta-caramel obţinută trebuie luată de pe foc şi răcită. După ce aceasta se răceşte şi poate fi luată cu mâinile, ea se frământă. Luaţi compoziţia cu mâinile ude, ca să nu se lipească.
Particularităţile epilării diverselor părţi ale corpului
Epilarea braţelor şi picioarelor. Sensibilitatea tegumentelor braţelor şi picioarelor este mai puţin pronunţată comparativ cu alte părţi ale corpului. Aplicaţi o cantitate nu prea mare de pastă pe zona care urmează a fi epilată şi aşteptaţi câteva minute. Imediat ce senzaţia de strângere a pielii devine mai pronunţată, îndepărtaţi masa răcită, cu o mişcare bruscă, în direcţia creşterii firelor de păr.
Sugaring-ul zonei bikini. În zona intimă pielea este mai fină şi mai greu accesibilă. Dacă lungimea firului de păr este mai mare de 5 mm, procedura va fi dureroasă. Pasta se aplică cu mişcări atente. Compoziţia trebuie întinsă în direcţia creşterii firelor de păr. După 30-60 de secunde, pasta de zahăr se smulge, întinzând puţin pielea: astfel procesul va fi mai puţin dureros. Dacă după epilare au rămas câteva fire nesmulse, ele vor fi îndepărtate cu penseta sau aparatul de ras. Procesul poate fi repetat peste cel puţin 7-10 zile.
Sugaring-ul subraţelor. Epilarea subraţelor este de asemenea un proces dureros. Pasta se aplică în direcţia opusă creşterii firelor de păr, iar acestea cresc în sus. Rădăcinile părului sunt mai puternice, dar dacă veţi face epilare cu zahăr permanent, ele vor deveni mai slabe.
Epilarea feţei. Sugaring-ul pielii feţei se efectuează în zona buzei de sus pentru îndepărtare firelor nedorite. Caramelul se aplică în strat subţire în direcţia opusă creşterii firelor de păr şi după 20 de secunde se îndepărtează cu o mişcare bruscă. În timpul procedurii trebuie să urmăriţi ca zona să fie uscată, pentru că din cauza transpiraţiei pasta nu prinde eficient firele de păr.
După sugaring nu se recomandă, timp de 12 ore:
- să faceţi baie;
- să frecventaţi bazinele, piscinele, saunele, băile;
- să faceţi sport şi eforturi fizice;
- să vă bronzaţi la soare şi în solar;
- să aplicaţi pe piele după epilare orice produse cosmetice care închid porii: deodorant, talc, pudră.
Contraindicații
În pofida multor avantaje, această procedură este contraindicată în caz de: hipertonie, varice, infecţii şi inflamaţii ale tegumentelor, traume, sarcină, imediat după frecventarea solarului sau expunere îndelungată la soare, precum şi pe zonele în care vasele de sânge sunt prea aproape de suprafaţă.
Epilarea cu ceară este accesibilă oricărei femei. Este suficient să cunoaşteţi măsurile de precauţie şi reţeta de pregătire a pastei. Sugaring-ul vă va scăpa pentru o perioadă îndelungată, cel puţin două săptămâni, de părul nedorit din orice zonă a corpului. Sugaring-ul sistematic contribuie la reducerea vitezei de creştere a părului.