Foarte multe femei, mai ales dacă nasc prima oară, sunt panicate de faptul că în ultimele luni de sarcină, volumul lichidului amniotic se reduce vizibil. Educatorul prenatal din România, Ditta Depner, are un răspuns cât se poate de clar referitor la acest subiect. Respectiv, dacă ești stresată de faptul că ai prea puțin lichid în sacul amniotic, este absolut necesar să citești informațiile de mai jos.
E o chestie foarte des folosită de medicii care vor să sperie mămica, spunându-i că copilul care rămâne fără lichid amniotic are o problemă. Într-adevăr, când se rup membranele, copilul rămâne ”pe uscat”, dar haideți să nu uităm că copiii noștri nu sunt pești, în timp ce sunt în burtică. Nu au branhii, deci primesc oxigenul prin placentă și atunci nu au nevoie de acel lichid decât pentru dezvoltarea armonioasă – adică creștere.
Copilul crește în lichid ca să se dezvolte bine din toate părțile. Singurul circuit pe care îl face bebelușul în acest mediu timp de nouă luni, este să înghită lichidul și să facă pipi.
E normal ca odată cu creșterea bebelușului, să aveți mai puțin lichid amniotic. Deci nu vă mai speriați când mergeți la medic și aflați că ”aveți cam puțin lichid”.
Bebelușul are nevoie de spațiu mai mult, iar lichidul nu e o chestie vitală fără de care nu ar putea să crească sau să respire. Chiar dacă copilul rămâne fără lichid, el se poate naște ușor.
Rețineți bine că lichidul amniotic se schimbă o dată la 2-3 ore și atunci bebelușul nu rămâne niciodată pe uscat, pentru că lichidul se reface. Deci, beți de două ori mai multă apă.