

Femeile însărcinate sunt mai susceptibile să dezvolte complicații grave dacă contractă gripă. Vaccinul împotriva gripei este sigur în timpul sarcinii și este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în orice trimestru de sarcină. Vezi mai jos trei motive foarte importante pentru care femeile însărcinate ar trebui să se vaccineze împotriva gripei.
Gripa este o infecție ușoară în majoritatea cazurilor, dar în timpul sarcinii crește riscul de spitalizare de până la opt ori. Modificările hormonale care apar pot duce la complicații în cazul femeilor însărcinate, care ar putea să dezvolte o boală gravă precum pneumonia, bronșită și alte boli pulmonare. Riscul este chiar mai mare dacă mama are astm sau diabet sau dacă urmează să nască în lunile de iarnă.
Vaccinul reduce cazurile de gripă la femeile însărcinate cu 70% și, dacă acestea se infectează, reduce riscul de complicații respiratorii.
Infecția gripală ar putea afecta bebelușul nenăscut, crescând riscul de complicații în timpul sarcinii și al nașterii, cum ar fi bebelușul născut prematur, cu o greutate mică la naștere sau născut prin cezariană.
Deoarece mama este vaccinată în timpul sarcinii, imunizarea va proteja copilul în primele săptămâni de viață, datorită anticorpilor derivați matern care trec prin placentă. În acest fel, protejează bebelușul de infectare în primele șase luni de viață, până când acesta poate primi vaccinul. Imunizarea reduce cu 80% numărul spitalizărilor pentru infecție la copiii cu vârsta sub 6 luni.
Unul dintre miturile false care înconjoară vaccinul antigripal în timpul sarcinii este că acesta provoacă autism la copil. Total fals, spun specialiștii. Un mega studiu efectuat cu aproape 200.000 de nou-născuți în zece ani a concluzionat că vaccinul antigripal în timpul sarcinii nu este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a tulburărilor din spectrul autist pentru viitorii copii.
Singurele femei care nu pot fi vaccinate împotriva gripei în timpul sarcinii sunt: