Sarcina este o perioadă magică pentru fiecare viitoare mămică. O noua viață se formează în tine, iar modificările prin care trece corpul tău sunt numeroase. Nu doar fizicul este cel supus schimbărilor, ci și psihicul.
În perioada sarcinii, hormonii „o iau razna”, iar cea mai mică supărare se poate transforma rapid într-o adevărată tragedie. Totuși, sunt anumite lucruri care se petrec în sarcină la care nu te-ai fi gândit niciodată.
1. Începând cu cel de-al doilea trimestru de sarcină, bebelușii urinează în uter. Bineînțeles că urina este înghițită și eliminată din nou și tot așa. În timpul pe care îl petrec în burtică, bebelușii înghit aproximativ 1 litru de urină.
2. În timpul sarcinii, cele mai multe dintre femei experimentează umflarea membrelor inferioare. Numărul de la pantof poate crește cu o mărime în timpul ultimului trimestru, iar în unele cazuri, mărimea mai mare rămâne și după naștere.
3. La început uterul are mărimea unei piersici, însă până la finalul sarcinii ajunge de mărimea unui pepene. Asta înseamnă că uterul ajunge să fie de 500 de ori mai mare decât dimensiunea inițială.
4. La doar 9-12 săptămâni de sarcină, fătul are deja toate amprentele.
5. În timpul sarcinii inima femeii se mărește. Organul „muncește” din greu pentru a pompa sânge pentru doi: pentru tine și pentru bebeluș.
6. Bebelușii plâng în uter. Din cauza lichidului din jurul lor nu îi poți auzi.
7. Unul din 2000 de bebeluși se naște cu dinți. De cele mai multe ori aceștia trebuie scoși la scurt timp după naștere.
8. Femeile însărcinate sunt mai predispuse la fracturi din cauza hormonului numit relaxina. Acest hormon permite mușchilor, articulațiilor, ligamentelor să se relaxeze astfel încât corpul să se pregătească pentru naștere. Același hormon contribuie la înmuierea și alungirea colului uterin.
Sursa