mamaplus

Secreții vaginale anormale în timpul sarcinii. Când este cazul să mergi urgent la medic

-
//
21.04.2021

Secrețiile vaginale sunt absolut normale pentru femeile aflate la vârsta reproductivă – atât pentru cele care nu sunt însărcinate, cât și pentru viitoarele mămici. O secreție vaginală sănătoasă poartă denumirea de leucoree, are un aspect subțiat și transparent sau alb, cu un miros discret. Secrețiile din sarcina constau în secreții vaginale și cervicale, bacterii normale prezente în vagin și vechi celule vaginale. Din anumite cauze, pe parcursul sarcinii secrețiile vaginale își pot schimba aspectul, consistența și mirosul și tocmai de aceea ar trebui să le cunoști, ca să știi când este cazul să acționezi și să mergi de urgență la medicul ginecolog care îți monitorizează sarcina.

Culorile secrețiilor vaginale care trebuie să te îngrijoreze

  • Albă și plină de cocoloașe, cu un aspect de brânză de vaci – poate indica o candidoză, o problemă comună, mai ales în sarcină. Alte simptome includ senzație de mâncărime, arsură, durere la urinare sau la contact sexual.
     
  • Verde sau galbenă – este anormală și sugerează o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau tricomoniaza. Alte simptome includ înroșirea sau iritația zonei intime. CDC (Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) avertizează că pot fi afectate sănătatea mamei și a copilului, complicațiile apărând abia după naștere (pot afecta sistemul nervos și dezvoltarea copilului și cauza infertilitate la femeie).
     
  • Gri – poate fi vorba de o infecție vaginală denumită vaginoza bacteriană, în special dacă apare un miros de pește ce se accentuează după contactul sexual. Se datorează unui dezechilibru în flora vaginală, factorii de risc fiind dușul vaginal și contactele cu parteneri multipli.
     
  • Rozalie – poate fi normala uneori, dar sunt situații când este anormală. O secreție cu tentă roz care apare la începutul sarcinii sau când corpul se pregătește de naștere nu este o problemă; poate apărea însă și înainte de pierderea sarcinii sau înainte de sarcina ectopică. Alte cauze pentru sângerare ușoară în sarcină includ contactul sexual și infecțiile vaginale.
     
  • Roșie – necesită atenție medicală imediată, în special dacă este o sângerare abundentă, conține cheaguri sau este însoțită de crampe și durere abdominală. Simptomele sugerează sarcina ectopică sau pierderea sarcinii. În prima parte a sarcinii poate apărea de la implantarea ovulului fecundat sau din cauza unei infecții; spre final poate indica travaliu premature.
     
  • Lichid amniotic – poate curge oricând în perioada sarcinii, dar de obicei se întâmplă în trimestrul doi sau trei. Este o senzație de lichid cald, care îți udă picioarele, ca și cum ai fi urinat. Culoarea sa poate fi transparentă, tulbure sau ușor rozalie cu puțin sânge, dar poate fi galbenă sau verde dacă este prezent meconiu. Nu are niciun miros sau poate avea un miros dulce. Dacă suspectezi că secreția este lichid amniotic trebuie să mergi de urgență la spital sau maternitate.
     
  • Dopul gelatinos – scopul său este de a sigila cervixul pentru a împiedica apariția infecțiilor, formându-se la 7 săptămâni de sarcină. Atunci când apare, este un semn că cervixul se deschide și poate urma travaliu. Femeile care nasc pentru prima oară pot să aibă travaliu la o săptămână după eliminarea dopului gelatinos, în vreme ce femeile care au mai născut - în doar câteva ore. Culoarea sa este de obicei transparentă, cu mici striuri rozalii sau sanguinolente; consistența sa poate fi lipicioasă sau ațoasă. Dacă îl observe, este indicat să fii consultată de medic pentru a evalua cât mai ai până naști și cât de dilatată ești.