Sarcina și dieta – trebuie oare de urmat anumite reguli în ceea ce privește regimul alimentar? Ginecologii consideră că nu doar trebuie, acest lucru este absolut necesar. Însă, urmând o dietă, femeia trebuie să primească un set întreg de substanțe nutritive - proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale care sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copilului.
De ce trebuie redus consumul de sare?
O gravidă absolut sănătoasă își poate permite să mănânce orice, tot ce vrea ea, însă, totodată, trebuie să respecte anumite limite. În timpul sarcinii, ar trebui de redus consumul alimentelor care contribuie la menținerea lichidului în organism. Vorbim despre tot ce este sărat – reținerea lichidelor va genera tulburarea circulației sanguine și va duce la apariția riscului de dezvoltare a gestozei – toxicoza în a doua jumătate a perioadei de sarcină.
Totuși, în timpul sarcinii, multor femei le vine pofta de ceva sărățel. Ce este de făcut? Gravidele sănătoase nu au motive să renunțe complet la asemenea produse benefice cum ar fi scrumbia, varza și castraveții murați, totuși, consumul acestora trebuie să fie limitat. Dacă gravida prezintă pericol de dezvoltare a gestozei, urmează să fie exclus di rația alimentară a tot ceea ce este sărat.
Dacă îți dorești foarte mult ceva dulce sau gras
Într-adevăr, în timpul sarcinii, multe femei doresc foarte mult să mănânce ceva dulce, chiar dacă înainte de graviditate nu erau amatoare de dulciuri. Gusturile se schimbă din cauza fonului hormonal care suferă modificări în organism.
Totodată, gravida trebuie să știe că adăugarea kilogramelor în exces din contul țesutului adipos, de asemenea, trebuie evitată. Acest lucru poate duce la creșterea presiunii asupra sistemului cardiovascular, fapt ce, de asemenea, poate genera gestoza și tulburări ale circulației sanguine la făt. Toate aceste fenomene pot duce la insuficiență placentară – starea când copilul suferă de insuficiență de oxigen și substanțe nutritive din cauza tulburărilor circulației sanguine în placentă. În asemenea condiții, fătul se dezvoltă prost, nu adăugă suficient în kilograme, drept urmare, are de suferit sistemul nervos central.
Însă, insuficiența feto-placentară nu se dezvoltă întotdeauna, iar fătul poate adăuga kilograme împreună cu mama sa. Acest lucru va crea probleme în timpul nașterii. Un copil foarte mare, de multe ori este traumatizat în timpul nașterii, el este mai puțin adaptiv la viața extrauterină și este mai predispus la infecții.
Creșterea excesivă în greutate poate fi generată nu doar de dulciuri, dar și de grăsimile animale – acestea, de asemenea, trebuie să fie limitate. Plus la toate, mâncarea grasă presupune o presiune suplimentară asupra ficatului și pancreasului, care și așa lucrează la limita capacității lor în timpul sarcinii.
De asemenea, o femeie însărcinată a cărei masă corporală crește prea mult, trebuie să excludă din rația sa alimentară zilnică dulciurile, chiflele, băuturile dulci carbogazoase, carnea grasă, peștele și produsele lactate. Dacă femeia se încadrează în rigorile stabilite, ea își poate permite să consume ocazional asemenea produse, însă, ele trebuie să fie limitate dacă se observă o creștere prea mare în greutate.
Se spune că berea în timpul sarcinii este benefică, și cum se poate renunța la țigări și cafea tare?
Orice băuturi alcoolice sunt categoric contraindicate în timpul sarcinii. Alcoolul este otravă cu acțiune neoro-hepatotoxică, adică, alcoolul este pe măsură să omoare celulele creierului și ficatului, inclusiv ale fătului. Unele femei consumă bere în timpul sarcinii și s-ar părea că nu sunt urmări vizibile. Însă, organismul gravidei este individual și nu există niciun fel de garanții că dacă copilul unei femei însărcinate nu avut de suferit pentru că mama lui a consumat bere, copilul altei gravide va avea același noroc. Totodată, urmările consumului de alcool în timpul sarcinii se pot manifesta mai târziu, atunci când copilul va merge, deja, la școală.
Fumatul are o influență dăunătoare asupra fătului la fel de mare. Anume fumatul poate fi cauza dezvoltării la copil a hidrocefaliei - acumularea excesivă de lichid cefalorahidian în membranele creierului, însoțită de atrofia acestuia, iar la copii și de creșterea progresivă a cutiei craniene, incomplet osificată.
Ceaiul tare și cafeaua conțin cafeină, iar aceasta duce la îngustarea vaselor sanguine, ceea ce poate genera tulburarea circuitului sanguin atât la mamă cât și la făt.
Constipația și hemoroizii – cum scăpăm de ele?
Practic toate gravidele se confruntă cu constipația. Acestea sunt rezultat concentrației mare în sânge a hormonului feminin progesteron, care inhibă peristaltismul intestinului, de asemenea, uterul în creștere presează intestinul și împiedică, astfel, mișcarea maselor fecale. Și dacă există problema constipației, mai devreme sau mai târziu, vor apărea și hemoroizii, pentru că în timpul sarcinii, întotdeauna, este o oarecare stază venoasă.
Pentru a scăpa de constipație, gravida trebuie să mănânce des, de 5-6 ori pe zi, totodată, să consume o cantitate mică de alimente. Vă vor ajuta să scăpați de constipație produsele lactate acre, sfecla fiartă, legumele fierte și coapte, fructele și legumele proaspete.
Ce este util pentru gravidă
Rația zilnică alimentară a gravidei trebuie să includă toate ingredientele necesare pentru creșterea și dezvoltarea fătului. Întâi de toate, vorbim despre proteine - carne slabă, pește, produse lactate (mai ales cele acre, brânză degresată), nuci, semințe. Din carbohidrați – terciuri, fructe, legume – acestea sunt surse de energie, de asemenea, conțin toate vitaminele necesare și săruri minerale. Este preferabil de consumat grăsimile vegetale, pentru că cele animale vor ajunge în organism prin intermediul cărnii, peștelui și produselor lactate. O dietă alimentară completă cu un grad mic de limitare va contribui la evoluția normală a sarcinii și nașterea unui copil sănătos.