Odată cu venirea zilelor toride de vară, viitoarele mame trebuie să-şi amintească câteva reguli importante, a căror respectare va contribui la menținerea sănătății personale și a copilului.
Regula Nr. 1: Nu vă supraîncălziți și purtaţi capul acoperit.
Sub lumina directă a soarelui, combinată cu temperaturile ridicate ale aerului se pot dezvolta diverse patologii provocate de căldură sau insolație. Femeile însărcinate, din cauza scăderii fiziologice a proprietăților de protecție ale organismului, sunt mai sensibile la expunerea prelungită la soare.
În timpul accidentelor vasculare cerebrale de căldură, din cauza transpirației abundente apare o încălcare a metabolismului de apă - sare ca urmare a pierderii lichidelor corporale, se îngroaşă sîngele, se perturbează fluxul normal de sînge, ceea ce duce la o circulaţie inadecvată a sângelui la diferite organe și țesuturi, adică la hipoxie. Această condiție este foarte periculoasă pentru mamă și făt și poate duce la avort spontan sau la naștere prematură, la dezvoltarea hipoxiei (lipsă de oxigen) a fătului. Dacă mama se află în grupa de risc avînd complicații ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia (o stare patologică manifestată printr-o creștere a tensiunii arteriale, edeme, apariția proteinelor în urină), şocul termic poate provoca apariția acestor simptome cu complicații severe.
Semne ale accidentului vascular cerebral din cauza căldurii sunt: dureri de cap, amețeli, slăbiciune, greață și uneori - vomă, febră, bătăi rapide ale inimii și respirație densă. În cazuri mai severe e posibilă pierdere a cunoștinței. Observînd primele semne de accident vascular cerebral la căldură, trebuie să treceţi imediat la umbră, să beţi mai multe lichide, să faceţi unele proceduri pentru răcire. Dacă toate acestea nu ajută, ar trebui să vă adresaţi pentru ajutor la un centru medical.
Pentru a preveni dezvoltarea accidentelor vasculare cerebrale la căldură, ar trebui să se evite lumina directă a soarelui, mai ales între orele 11 și 16. În acest moment este mai bine să vă aflaţi la umbra copacilor și să purtaţi întotdeauna o pălărie, iar în caz de temperaturi înalte – îmbrăcaţi haine din materiale naturale de culoare deschisă (pentru a reflecta mai bine lumina soarelui), uşor de absorbit excesul de umiditate, permeabile la aer și care nu incomodează mişcarea liberă a viitoarei mame.
Regula Nr. 2: Înotul în bazine
În zilele toride, întotdeauna dorim să ne scăldăm în apa rece a râului, lacului, iazului sau a altor rezervoare de apă. Cu toate acestea, în timpul sarcinii, indiferent de perioadă, minunat ar fi să renunţaţi. De regulă, în astfel de rezervoare, apă este stătătoare și în aceasta trăiesc o mulţime de microorganisme vii, inclusiv patogeni. Sistemul imunitar al femeii însărcinate este slăbit, și, prin urmare, este mult mai sensibil la o varietate de agenţi infecţioşi. În primul rind, scăldatul în aceste ape duce la dezvoltarea disbacteriozei vaginale, aşa cum vaginul este zona cea mai sensibilă a femeii gravide. Chiar și o singură scăldare într-un lac sau iaz poate conduce la un tratament de lungă durată, cum ar fi vaginita bacteriană (starea non - inflamatorie a vaginului, unde este redus numărul de microbi ai microflorei normale și sunt înlocuiţi cu microbi patogeni care cauzează boala).
Dacă în timpul scăldatului apa infectată ajunge accidental în tractul gastro-intestinal (de exemplu, atunci când este ingerată în timpul înotului), este posibilă dezvoltarea unei infecții intestinale acute. Și orice boală infecțioasă acută de impact extrem de negativ asupra evoluției sarcinii, are un curs mai lung și mai complicat, și chiar (dacă aceasta se dezvoltă într-o formă severă) poate duce la avort.
Regula Nr. 3: Bronzul la soare
Plaja, mai ales în lumina direct a soarelui, nu aduce beneficii sănătăţii și poate afecta femeia gravidă. Expunerea excesivă la soare poate duce la formarea petelor pe piele (foarte des - pe faţă) sau la consolidarea pigmentaţiei existente, care este specifică pentru femeile însărcinate. Acest lucru se datorează faptului că în timpul sarcinii, modificările hormonale și activitatea unor hormoni este dereglată. Petele pigmentate, aceasta este schimbarea secreției de melanină, hormonul responsabil pentru pigmentarea pielii şi răspunsul sau la expunerea la lumina ultravioletă, anume la lumina soarelui.
Razele agresive ale soarelui pot provoca, de asemenea arsuri. În plus, razele ultraviolete incluse în radiația solară, sunt capabile să distrugă acidul folic și compușii acesteia. Acidul folic joacă un rol important în stabilirea și dezvoltarea sistemului nervos al fătului, motiv pentru care medicii recomandă să fie luat în faza de planificare şi la începutul sarcinii. În primele 12-16 săptămâni de sarcină trebuie să se evite expunerea la soare, așa cum la acest termen se formează sistemul nervos al viitorului copil.
Încercați să evitaţi lumina directă a soarelui între orele 11-16, aşa cum în acest interval de timp razele ultraviolete nocive sunt mai intense și mai saturate. Dacă vă aflați în acest moment pe stradă, nu uitaţi să folosiţi creme speciale de protecție cu filtru UV, care se aplică pentru toate părțile expuse ale corpului, inclusiv faţă, chiar dacă vă aflați în umbră. Puteți folosi crema simplă cu un factor de protecție nu mai mic de 30.
Regula Nr. 4: Fructele exotice
Numai în timpul verii, în magazine se pot vedea o varietate de fructe din diferite părți ale lumii. Și, desigur, este tentant de a încerca fiecare fruct frumos şi dulce – aromat. Dar în timpul sarcinii nu ar trebui să vă grăbiţi. Fructele sunt foarte utile în sensul că acestea conțin o mulțime de vitamine și minerale. Dar utilizarea unor cantități mari de fructe sau pomuşoare poate duce la diverse consecințe neplăcute.
Multe fructe și pomuşoare înșăși sunt alergeni puternici, cum ar fi căpșunile sau zmeura. De asemenea, reacții alergice pot cauza acele fructe şi legume care sunt viu colorate (roșii și portocalii), astfel încât utilizarea lor în timpul sarcinii nu este recomandată. În afară de faptul că pot apărea reacţii alergice la mama însărcinată, alimentele alergene pot promova predispoziție alergică la copil. Mai ales pot fi destul de periculoase în ceea ce privește dezvoltarea alergiilor la fructele exotice, care nu cresc în regiunea nostră.
Consumul excesiv de fructe poate duce, de asemenea, la diverse încălcări ale scaunului. De exemplu, strugurii sau merele verzi pot provoca balonare. În sine, nu este periculos, dar produc disconfort și anume disconfort femeii gravide. Consumul unei cantități mari de fructe şi legume poate duce la diverse tulburari ale scaunului. Faptul că intestinele mamei însărcinate nu funcționează la fel ca la non- gravide. Acest lucru se datorează influenței progesteronului (hormonului de sarcină) pe mușchii netezi ai sistemului digestiv. Sub influența lui, digestia încetineşte. De asemenea, presiunea mecanică a uterului gravidei modifică funcția normală a intestinului, încetinește peristaltismul. Legumele şi fructele conţin o mulţime de fibre, iar aceste substanțe înșiși sunt digerate foarte lent. Dacă se suprapune sistemul digestiv ce lucrează lent, atunci există o tendință la constipație. Utilizarea în cantități mari, cum ar fi prunele pot provoca scaune mai lejere și diaree.
Regula Nr. 5: Călătoriile cu avionul
Deși, statistic călătoriile cu avionul sunt considerate cele mai sigure, în timpul sarcinii se recomandă să evitaţi zborurile cu avionul. Acest lucru se datorează mai multor factori. În primul rând, în timpul decolării și aterizării organismul suportă o ușoară suprasarcină. Pentru o femeie însărcinată, acestea pot duce la probleme mari, cum ar fi dezvoltarea pericolului de avort spontan sau naștere prematură. Deosebit de periculos este zborul la începutul sarcinii, când se formează placenta, dar și în etapele ulterioare, precum supraîncărcarea poate provoca ruperea membranelor şi naşteri premature.
Cea mai sigură perioadă în călătoria cu transportul aerian este considerat cel de-al doilea trimestru, dar numai în cazul lipsei oricăror anomalii ale sarcinii. Deci, înainte de călătorie, ar trebui să consultaţi cu un medic ginecolog, ce vă supraveghează pe parcursul sarcinii.
Dacă e să vorbim despre zborul spre o altă țară, trebuie amintit faptul că nu este întotdeauna posibilă obținerea unei îngrijiri medicale corespunzătoare în caz de complicaţii ale sarcinii. Deci, în timp ce așteptaţi un copil cel mai bine e să petreceţi vacanța la țară în jurul familiei sau într-o casă de odihnă, unde se poate ajunge cu mașina sau cu trenul.
Regula Nr.6: Sporturi active
Vara ne tentează prin diverse tipuri de sport, cum ar fi scufundări, schi nautic, ciclism, etc. Dar, în timpul sarcinii, astfel de activităţi sunt interzise. Toate aceste sporturi sunt asociate cu un risc crescut și cu un pericol de rănire, orice traumatism chiar şi cel mai minor poate duce la amenințarea cu întreruperea sarcinii, cu naştere prematură sau avort spontan. Prin urmare, indiferent de modul în care sunteţi atît de încrezuţi în capacităţile şi priceperile dvs , amînaţi aceste sporturi după nașterea copilului, iar în schimb vă puteți bucura de plimbările pe jos care sunt utile și atît pentru mamă cît şi pentru copil.
Regula Nr.7: Băuturile reci
În zilele fierbinți de vară, de multe ori apare dorinţa de a bea apă rece și se vrea aceasta de multe ori. Dar merită să ne amintim faptul că consumul de băuturi reci, în vremea caldă poate duce la angină - inflamarea amigdalelor. La femeile însărcinate, angina este mai severă, din cauza unui sistem imunitar slăbit și necesită tratament antibiotic, care la rîndul său este nociv pentru făt.
Consumul mai mare de 2 litri de apă poate duce la retenția fluidelor și la apariţia edemelor, în special la femeile care au deja preeclampsie (complicația sarcinii se manifestă prin umflare, tensiune arterială ridicată, apariția proteinelor în urină) sau predispoziție spre ea. Prin urmare, atunci când vă este sete încercați să beţi apă la temperatura camerei cu înghiţituri mici: aceasta ajută la evitarea anginei. Pentru a reduce riscul edemelor la femeile gravide cu preeclampsie, se recomandă de a utiliza până la 1,2 litri de lichide pe zi.
Regula Nr.8: Hainele pentru gravide
În timpul sarcinii, în orice moment al anului, trebuie să acodaţi prioritate hainelor libere şi din materiale naturale. Dar vara, aceasta este deosebit de important. Într-adevăr, în timpul arşiţei cerința cea mai esențială pentru materialul din care este fabricată îmbrăcămintea - este abilitatea de a trece în mod liber aerul și de a îmbiba excesul de umiditate. Cu toate acestea, cele mai multe materiale sintetice nu au această calitate. La temperatură ridicată, hainele sintetice pot crea un "efect de seră", iar supraîncălzirea este extrem de dăunătoare pentru femeia însărcinată, care poate dezvolta accidente vasculare cerebrale la căldură, care provoacă astfel de complicaţii ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia și amenințarea cu întreruperea sarcinii.
Hainele strîmte sunt, de asemenea, nedorite pentru femeile însărcinate. Acestea pot incomoda respiraţia normală, circulaţia sanguină şi digestiai și pot duce la hipertonusul uterului (tonul în creștere). Acesta este motivul pentru care toate modele de haine pentru femeile gravide sunt largi şi libere, cu rezerve mari pentru că burtica în creștere.
Regula Nr. 9: Vila şi grădina
Chiar dacă sunteți un grădinar pasionat sau simplu grădinar, în timpul sarcinii cel mai bine este de a evita munca grea în grădină, cum ar fi plivitul sau udatul. Deoarece acestea sunt asociate cu activități fizice mari, care sunt interzise femeilor gravide. În timpul efortului fizic, fie ridicarea greutăţilor sau orice alt efort, creșterea presiunii intra-abdominale. Pentru o femeie gravidă, această situație este inacceptabilă, deoarece aceasta poate duce la riscuri de avort spontan sau la naștere prematură. De aceea limitaţi la maxim munca în grădină, în special în timpul orelor de vîrf.
Dacă totuși doriți să faceți unele lucrări în grădină, cel mai bine este să le faceţi aşezaţi pe o bancă, situată în umbră. Nu se recomandă lucrul în pirostii sau în genunchi. În astfel de poziții se dereglează circulaţia sîngelui la nivelul picioarelor, crește presiunea asupra venelor din membrele inferioare, care poate duce la varicoze sau agravarea acestora. De asemenea, în poziția ghemuit crește presiunea peplexului venos situat în zona rectală, care poate duce la dezvoltarea hemoroizilor (formare nodulilor venoşi în rect).
Respectînd aceste reguli simple, puteți salva sănătatea dumneavoastră și a viitorului copil în lunile de vară și astfel totodată să vă bucuraţi de vremea bună, de caldură şi de soare.