Varicela poate fi periculoasă pentru persoanele de toate vârstele, dar virusul acesta contagios reprezintă o amenințare deosebită pentru femeile gravide. Această amenințare a fost ilustrată într-un caz recent al unei femei de 27 de ani din Anglia, care nu fusese vaccinată, și a făcut varicelă în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Aceasta a fost nevoită să facă cezariană de urgență pentru a salva bebelușul.
Cât de periculos este să faci varicelă când ești însărcinată?
În momentul în care femeia fusese spitalizată, nu se știa clar că are rujeolă. De fapt, medicii au avut nevoie de aproape 2 săptămâni pentru a pune diagnosticul corect. În decursul unei zile de spitalizare, femeia a început să aibă probleme grave de respirație. Problemele care apar din cauza oricărei infecții respiratorii sunt mult mai grave pentru femeile gravide, pentru că sistemul lor imunitar se află într-o stare naturală suprimată.
Dar problemele de respirație ale femeii nu s-au îmbunătățit, acestea s-au înrăutățit în următoarele cinci zile, iar plămânii ei au prezentat simptome ale insuficienței respiratorii severe. Atât sănătatea femeii, cât și cea a bebelușului au fost puse în pericol, așa că medicii i-au recomandat să facă cezariană pentru a naște un copil sănătos, dar prematur.
Varicela în timpul sarcinii
Varicela poate fi dificil de diagnosticat în timpul sarcinii, deoarece erupția cutanată a infecției este deseori absentă. Nu este clar de ce erupția caracteristică – acele pete roșii mari și distincte care apar de obicei pe față, gât, brațe, picioare, corp – poate fi absentă, dar acest lucru este probabil datorat schimbărilor din sistemul imunitar, care apar în timpul sarcinii.
De fapt, pacienta a avut o erupție ușoară când a fost la spital, în cea de-a 32-a săptămână a sarcinii.
Aceasta le-a spus medicilor că avea și durere în gât și febră. Erupția cutanată însoțită de mâncărime cu umflături roșii a apărut pentru prima dată în palme și apoi s-a răspândit pe față. Însă o erupție cutanată nu înseamnă că o persoană are varicelă. Multe virusuri pot provoca, de asemenea, erupții cutanate.
Când pacienta a fost internată la spital, doctorii au suspectat inițial că ar fi vorba despre o infecție respiratorie, cum ar fi gripa.
Varicela era mult mai jos pe lista posibilelor diagostice, deoarece pacienta nu prezenta erupția tipică, iar rujeola în timpul sarcinii este foarte rar întâlnită în Anglia. Pe măsură ce boala s-a agravat, medicii au observat că erupția s-a răspândit pe piept, spate și stomac, un model mai obișnuit pentru pojar.
Pe măsură ce pacienta și-a revenit după cezariană, rezultatele testelor au sugerat că problemele de respirație erau cauzate de o pneumonie datorată unui virus – parainfluenza. Persoanele cu varicelă au rezultate pozitive când sunt testate pentru virusul parainfluenzei. Abia la o săptămână după nașterea bebelușului soțul pacientei a făcut varicelă, așa că medicii au decis să o testeze și pe aceasta.
Iar testele au descoperit că avea rujeolă.
Din fericire, boala nu a fost transmisă și la bebeluș. Bebelușii pot dezvolta rujeola congenitală, o formă a bolii care poate fi transmisă de la mamă la copil în timpul sarcinii și care apare la scurt timp după sarcină. După ce a petrecut trei săptămâni în spital, pacienta a fost trimisă acasă. Iar ceilalți doi copii ai pacientei făcuseră vaccinul înainte ca mama lor să facă varicelă.
Femeile însărcinate care nu au făcut vaccinul, așa cum a fost în acest caz, prezintă un risc crescut de boli grave și complicații de la rujelă. Varicela în timpul sarcinii este corelată cu un risc crescut de spitalizare, pneumonie, naștere prematură, avort spontan, copii cu o greutate mică la naștere.