mamaplus

Menstruația peste sarcină. Lucruri pe care orice femeie trebuie să le știe

-
//
30.04.2020

Poți fi însărcinată deși ai încă menstruație? E normal să sângerezi regulat deși medicul ți-a confirmat sarcina? Acestea sunt doar două dintre întrebările care le macină pe femei cu privire la sănătătea și viața lor sexuală. Fie că te protejezi cu consecvență de o sarcină pentru care nu ești pregătită încă, fie că dimpotrivă, încerci să rămâi însărcinată cât mai repede, cu siguranță ai auzit de fenomenul menstruației peste sarcină.

Menstruația peste sarcină, trebuie lămurit de la început, este o falsă menstruație pentru că biologic vorbind, menstruația apare atunci când ovulul eliberat lunar de de ovarele unei femei capabile să conceapă nu este fecundat și este eliminat din organism, alături de sânge și țesut local.

Așadar, menstruația peste sarcină  este de fapt o sângerare care se aseamănă cu menstruația, însă este provocată de alți factori străini de ciclul menstrual.

Odată lămurit acest aspect, expresia „menstruație peste sarcină”  poate suna cel puțin ciudat. Ei bine, oricât de neobișnuit ar părea fenomenul, acesta se întâmpla în cazul unei femei din patru.

În continuare, îți vom prezenta care pot fi principalele cauze ale sângerării asemănătoare menstruației, pentru ambele situații care te-ar putea interesa: atunci când încerci să eviți o sarcină și atunci când dorești să ai un copil.

Mi-a venit menstruația la timp. Pot fi însărcinată?

Răspunsul la această întrebare nu e simplu. Așa cum am lămurit, menstruația nu se poate suprapune cu sarcina pentru că însăși definițiile acestora se exclud. Poți însă să fii păcălită și asta din păcate li se întâmplă destul de multor femei care încearcă să evite o sarcină.

Se poate întâmpla ca în primele zile și săptămâni ale sarcinii să ai o sângerare asemănătoare ciclului menstrual pe care să o iei ca o ușurare, dacă erai suspicioasă că ai fi putut rămâne gravidă. De regulă, menstruația peste sarcină apare când actul sexual care a stat la baza concepției are loc foarte aproape la data la care apare de obicei menstruația.

În plus, în primele luni de sarcină, pot apărea sângerări, din diferite motive, care se pot „deghiza” sub forma unei menstruații ușoare, care nu ține mai mult de două zile sau a unor simple pete de sânge cu aspect similar celor care apar în acea perioadă a lunii.

În unele cazuri, așa-zisa menstruație peste sarcină apare doar în prima lună de graviditate, după care încetează. Alteori, confuzia continuă și în lunile următoare, putând conduce la situații complicate pentru o femeie care încă nu își dorește să devină mamă.

Motivele pentru care poți prezenta sângerări asemănătoare menstruației peste sarcină sunt diverse. Cel mai frecvent, femeile manifestă falsa menstruație în timpul sarcinii în prima perioadă, când embrionul se fixează în uter. Așadar, uneori poate fi destul de dificil să-ți dai seama că ești însărcinată, dacă te orientezi numai după prezența și absența ciclului menstrual.

Dacă ai suspiciuni că ai putea fi însărcinată și vrei să fii sigură, cel mai bine este să observi și alte semne asociate cu o posibilă sarcină, cum ar fi:

  • stare de greață;
  • vărsături;
  • senzație continuă de oboseală;
  • urinare frecventă;
  • creșterea și sensibilitatea sânilor;
  • senzație de balonare.

Dacă manifești mai multe dintre aceste simptome, ar fi bine să faci acasă un test de sarcină, după data la care menstruația apare în mod obișnuit. Dacă vrei totuși să risipești orice dubiu, singurul lucru în măsură să îți dea un răspuns definitiv este să te adresezi unui medic. Acesta din urmă va dispune efectuarea testelor de sânge sau a unei ecografii care să infirme sau să confirme sarcina.

Sunt însărcinată. De ce sângerez?

Dacă te-ai hotărât să devii mamă și ai primit deja confirmarea că ești însărcinată, probabil că te preocupă orice schimbare prin care trece organismul tău. Apariția unei așa-zise menstruații peste sarcină poate ridica mai multe semne de întrebare.

În primul trimestru de sarcină, sângerarările nu prezintă cauze anormale, de regulă explicându-se prin fixarea embrionului în uter, ori din cauza unei suprapuneri a datei concepției cu cea a ciclului menstrual. Tot în această perioadă (până la 12 săptămâni), sângerarea poate apărea și după un contact sexual sau după efectuarea testului Papanicolau, dar poate fi și semnul contactării unei boli cu transmitere sexuală.

Pe măsură ce sarcina avansează, orice fel de sângerare care apare trebuie raportată cât mai repede cu putință medicului obstetrician, pentru că motivele pot fi cât se poate de serioase.

Menstruația peste sarcină, însoțită de crampe și dureri puternice în zona abdominală poate constitui semnul unui avort spontan care tocmai a avut loc sau care stă să se întâmple foarte curând. De asemenea, o sângerare dureroasă și abundentă poate indica și dezvoltarea unei sarcini extrauterine (ectopice), o problemă extrem de serioasă, care se poate solda cu multe complicații ce pot amenința viața viitoarei mame.

Când sângerările asemănătoare menstruației apar în stadii mai avansate ale sarcinii, ele pot semnala două afecțiuni ale placentei: placenta praevia și abruptio placentae. Aceste cazuri sunt deosebit de periculoase, necesitând asistență medicală de urgență.

De reținut:

  • Se poate întâmpla să fii însărcinată, deși menstruația a apărut la timp, din diverse motive, care țin în general de data concepției, ori de implantarea embrionului în uter.
     
  • Pentru a fi sigură că nu ești însărcinată, trebuie să te orientezi și după alte semne decât prezența/absența menstruației, fiind recomandate testele de sarcină.
     
  • Sângerările și petele asemănătoare menstruației pot apărea în primul trimestru de sarcină și pot fi uneori inofensive.
     
  • Sângerările în timpul sarcinii pot fi semnul unui avort sau a unei sarcini extrauterine, de aceea trebuie raportate medicului cât mai repede.
     
  • Sângerarea în stadii avansate ale sarcinii poate semnala probleme grave ale placentei;
     
  • Orice sângerare abundentă în timpul sarcinii, care seamănă cu o menstruație, necesită asistență medicală de urgență;
     
  • Sângerările în timpul sarcinii care sunt confundate cu menstruația sunt mult mai ușoare: țin una-două zile.