mamaplus

Medic obstetrician-ginecolog: „Orice medicament plănuiești să iei în sarcină, discută-l cu doctorul tău!”

-
//
14.02.2020

Ilinca Gussi este medic primar obstetrică-ginecologie și vine în ajutorul viitoarelor mămici cu 10 sfaturi importante în prima sarcină.

Confirmă sarcina!

Vei trăi emoția primului test de sarcină luat de la farmacie, apoi vei plănui prima vizită de confirmare la medicul tău obstetrician. Ține cont că testele de sarcină devin pozitive cam la o săptămână de întârziere a menstruației și că inimioara i-o vei auzi bătând la ecografie după încă vreo două săptămâni (la 6-7 săptămâni de amenoree).

Familiarizează-te cu calendarul sarcinii!

Reper este data ultimei menstruații (a primei zile din ultima menstruație). Se numără în săptămâni scurse de la acest reper – numite săptămâni de amenoree. Pragul de viabilitate este după 24 de săptămâni de amenoree (când copilul are doar vreo 600 g).La primul copil nașterea are loc spre 41 săptămâni.

Plănuiește cu medicul tău obstetrician calendarul vizitelor tale și al analizelor!

De regulă se face un bilanț lung de analize la debutul sarcinii și apoi abia la 24-28 SA (cam cinci luni pline) și la debut de termen. În funcție de situația particulară a fiecărei mămici calendarul vizitelor și al analizelor se nuanțează.

Plănuiește și vizitele la doctor ale piticului!

De astă dată sunteți doi (cel puțin) – fătul are nevoie de o evaluare aprofundată la 11-12 SA, 20-22 SA și 30-32 SA. Discută cu medicul tău curant și programează-te din timp pentru ecografiile morfologice fetale.

Cât de mult trebuie analizați feții?

Copiii cât sunt în burtica mamelor lor nu trebuie neapărat analizați prin metode invazive (cum e amniocenteza sau biopsia de trofoblast CVS). Vârsta sau anxietatea viitoarei mame nu sunt motive suficiente ca să îi trecem prin această încercare. Porniți o discuție deschisă cu medicul dumneavoastră despre posibilitățile de explorare a fătului, după ce faceți evaluarea de prim trimestru (ecografia morfologică de la 11-12 SA).

Ești gravidă, nu bolnavă!

Petrece această perioadă a vieții tale seren și cu bucurie. Când se apropie termenul, dacă nu ai apucat până atunci, fă-ți măcar o dată timp să mergi la spitalul unde ți-ai propus să naști. Înveți drumul, locurile în care poți parca.  Familiarizarea cu locul mai reduce din emoții.

Dacă este totuși o urgență? 

Te duci imediat în camera de gardă a unei Maternități. De regulă, a Maternității în care lucrează și medicul tău curant. Optim, înainte de vârsta de 34 de săptămâni ar fi bine să te adresezi unei maternități de nivel III, din cele care se ocupă și de nașteri premature. Nu aștepți să îți răspundă neapărat la telefon medicul tău. Pentru urgențe te duci imediat și ai grijă să îl informezi pe parcurs.

Orice medicament plănuiești să iei, discută-l și cu medicul tău obstetrician!

Dacă ai o boală cronică, pune în legătură medicii care au grijă de tine. Chiar și un banal medicament de durere de cap poate fi nepotrivit dacă momentul sau doza nu sunt adecvate. În revers, dacă ți se prescriu anume medicamente, ia-le conform prescripției. Există medicamente adecvate pentru multe situații, sunt alese ca fătul să fie protejat. Mitul că „Nu iau nici un medicament în sarcină” este de-a dreptul periculos când medicația e cu adevarat necesară. Te poți duce și la stomatolog fără griji.

Pregătește-te mental pentru etapa de după!

Shopingul nu e suficient (și nu umple dulapurile cu hăinuțe de nou născut, copiii cresc incredibil de repede). Fă-ți timp să discuți cu un bun consilier în alăptare. Organizează ajutor la îndemână pentru primele două-trei săptămâni și ține seama că apropiații pot fi foarte săritori, dar și obositori în acelaș timp.

Pleacă în vacanță! 

Măcăr o dată pe parcursul sarcinii. Împreună nu veți mai găsi aceeași liniște odată ce familia va fi mai mare. Aveți curajul să vă organizați o vacanță de vis.