mamaplus

La ce riscuri se expune femeia însărcinată dacă ia prea mult în greutate? Dar bebelușul?

-
//
24.10.2019

Dacă ești însărcinată este important să discuți cu medicul ginecolog despre cât de sănătos este să iei în greutate în această perioadă. Specialistul va ține cont de unele criterii, precum înălțimea ta, greutatea avută înainte de sarcină, condiția ta fizică, vârstă, anumite afecțiuni existente etc., și-ți va expune câteva recomandări legate de cât ar trebui să câștigi în greutate, explicându-ți de ce excesul ponderal în sarcină poate fi periculos.

Riscuri la care se expune femeia însărcinată dacă ia prea mult în greutate, dar și bebelușul:

Excesul ponderal în timpul sarcinii poate avea consecințe nefaste atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Femeile însărcinate supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune gestațională și diabet gestațional. De asemenea, în condițiile unui câștig ponderal excesiv într-un timp relativ scurt, prezintă mai frecvent dureri de spate sau de picioare, precum și varice, hemoroizi, vergeturi.

Hipertensiunea gestațională, mai frecvent întâlnită decât diabetul gestațional, presupune creșterea valorilor tensiunii arteriale peste limita normală, asociindu-se uneori cu edeme, dar și cu alte semne și simptome care pot conduce la afecțiuni severe, precum preeclampsia sau eclampsia.

Pentru făt există riscul suferinței fetale intrauterine, acesta dezvoltând restricție de creștere intrauterină și uneori chiar moarte fetală intrauterină. Un alt risc, pentru fătul provenind dintr-o mamă cu hipertensiune gestațională, este cel al prematurității deoarece, în unele cazuri, pot surveni complicații care să recomande nașterea înainte de termen, în scopul salvării mamei sau fătului.

Este recomandat ca toate gravidele să-și măsoare zilnic tensiunea arterială, în special în a doua jumătate a sarcinii.

Diabetul gestațional este o afecțiune care necesită monitorizare strictă în cadrul unui consult multidisciplinar, constituit din obstetrician, specialist maternofetal, diabetolog etc. Majoritatea cazurilor cu diabet gestațional sunt gestionate prin regim dietetic conform recomandărilor medicului de boli de nutriție și diabet, însă sunt și cazuri care necesită administrare de antidiabetice, fie pe cale orală, fie prin administrare subcutanată (insulina).

Fătul se poate dezvolta excesiv, având o greutate peste limita normală admisă pentru vârsta gestațională, poate dezvolta polihidramnios (lichid amniotic în exces), iar acest lucru poate conduce la naștere prematură datorată ruperii membranelor amniotice secundar supradistensiei uterului gravidei.

De asemenea, feții din gravide diabetice, pot dezvolta suferință fetală intrauterină și chiar moarte fetală intrauterină. După naștere, nou-născutul prezintă adesea hipoglicemie, icter și un grad mai mare sau mai mic de insuficiență respiratorie, întrucât maturizarea plămânilor fetali se atinge mai târziu decat la un nou-născut dintr-o mamă nediabetică.

Feții cu o greutate mai mare de 4000 g (macrosomi), provin adesea din mame supraponderale sau obeze, putând conduce la nașteri dificile datorită greutății fetale mari, crescând rata operației cezariene, precum și rata nașterii vaginale asistate prin diferite manevre, instrumentale sau nu.

Este foarte adevărat că rata de detecție a malformațiilor fetale congenitale este mai mică decât în cazul gravidelor cu un perete abdominal normal, fără adipozitate în exces. Totodată, percepția mișcărilor active fetale de către mamă poate fi diminuată, la fel, monitorizările cardiotocografice fetale (înregistrarea ritmului cardiac fetal) sunt mai greu de efectuat.