Nimic nu relaxează și revigorează mai bine decât un somn sănătos. E complicat să socializezi cu o persoană somnoroasă, dar dacă e vorba despre o femeie însărcinată, o putem compătimi. Hormonii rebeli și organismul obosit de nesomn constituie o problemă. Din păcate, insomnia în timpul sarcinii este un fenomen frecvent.   

Insomnia în timpul sarcinii: ce necaz!

De obicei, aceasta se manifestă în al treilea trimestru al sarcinii. Despre instrumentele de lupta împotriva insomniei citiți în continuare.

Insomnia în timpul sarcinii: cauzele apariției?

De cele mai multe ori, insomnia apare la sfârșitul sarcinii, din următoarele cazuri:

  • devine tot mai greu să te faci comod în pat;
  • dispneea, perozisul și cârceii devin deranjanți;
  • apare mâncărimea pielii la nivelul burticii;
  • se acutizează necesitatea permanentă de  a merge la toaletă;
  • apare frica în fața nașterii.

Dar sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața femeii, care trebuie savurată din plin, de aceea trebuie  să faceți tot ce vă stă în puteri ca  aceste lucruri nesemnificative să nu vă deranjeze.

De la început, să enumerăm tipurile de insomnii:

  • adormiți greu noaptea;
  • vă treziți noaptea și vă este greu să adormiți înapoi;
  • vă treziți foarte devreme și nu mai puteți adormi.

Insomnia în timpul sarcinii: ce necaz!

Dacă încercați să controlați propriul somn, acest proces trebuie cercetat minuțios. Somnul are 2 faze principale: somnul rapid și lent. Acestea se succed de 3-4 ori pe noapte, peste 90-120 de minute, indiferent dacă dormiți strâns sau vă aflați în stare de veghere. Dacă vă treziți  noaptea și nu mai puteți adormi, somnul va veni peste 1-1,5 ore. Dacă forțați, riscați să nu mai adormiți, de aceea citiți ceva sau ascultați muzică calmantă.

Lupta cu insomnia!

Trebuie neapărat să luptați cu insomnia, pentru că nu doar femeia are nevoie de puteri, dar  și fătul. Femeile însărcinate trebuie să rețină o regula esențială:  nu trebuie să folosiți  preparate somnifere, oricât de inovative ar fi.  Mai bine folosiți sfaturile noastre și, în timpul apropiat, veți uita de insomnie.

  • Înainte de somn trebuie să vă calmați sistemul nervos, evitați discuțiile neplăcute, clarificarea relațiilor și închideți Internetul. Nu mai citiți lucruri strașnice despre sarcină și naștere. Dar dacă totuși simțiți o neliniște ușoară/puternică, beți un pahar de ceai din ierburi (melisă, mentă sau romaniță) sau un pahar de lapte cu miere. Evitați cafeaua sau ceaiul verde, acestea tonifică. 
  • Nu mâncați înainte de somn, oricât ați vrea. O înghețată, un kilogram de ciocolate  sau o farfurie de macaroane nu vă va aduce nici un folos, vor cauza doar greutate în stomac.
  • Aveți grijă ca locul de somn să fie foarte comod. Cea mai complicată e ultima perioadă de sarcină. Astăzi pot fi cumpărate perne speciale pentru gravide, care susțin spatele și permit un somn calitativ.  E foarte bine ca să aerisiți odaia înainte de somn. 
  • Puteți face o baie sau un duș călduț. Rugați-l pe soț să vă facă un masaj ușor în regiunea lombară, a tălpilor. 

Insomnia în timpul sarcinii: ce necaz!

În general, încercați să vă relaxați la maximum în timpul sarcinii. Alungați gândurile rele și problemele și nu veți mai avea probleme cu somnul.

Sursa