mamaplus.md

Femeia însărcinată nu trebuie să mănânce niciodată resturile alimentare de la masa unui copil

-
//
30.01.2019

Pentru orice mamă consumul resturilor alimentare de la copil face parte din rutină. Știința demonstrează însă că acest obicei este unul nociv în special când mama este însărcinată. Iată la ce risc se poate expune prin acest gest banal.

mamaplus.md

Informații despre consumul de resturi alimentare

Mamele sunt obișnuite dintotdeauna să facă acest lucru: gătesc prânzul sau cina pentru copii, apoi din ceea ce rămâne consumă ele rapid, fie de foame, fie din rațiuni ce țin de economie. Experții însă atrag atenția cu privire la această practică deoarece poate fi transmis un virus fără simptome vizibile pentru adult către copilul nenăscut. Este vorba despre citomegalovirus, care poate fi transferat prin salivă; astfel, este vorba fie de sărut, fie de ingerarea alimentelor parțial consumate.

Informații despre citomegalovirus

Citomegalovirus este un virus comun, similar celui herpetic care cauzează leziunile cunoscute și varicela; la nivelul Marii Britanii este cea mai comună infecție congenitală. Odată infectată, o persoană va menține virusul în organism pentru tot restul vieții; se transmite prin contact și lichide corporale. În general este asimptomatic; unele persoane pot prezenta o temperatură mai crescută, oboseală, greață sau durere de gât la momentul infectării. Nu este tratat decât dacă afectează un bebeluș sau o persoană cu sistem imunitar slăbit; în această situație tratamentul presupune medicație antivirală. Nu există vaccin împotriva sa până în prezent.

Deși multă vreme a fost considerat inofensiv, conform unei cercetări publicate în luna septembrie 2018, poate declanșa inflamație și acumularea de placă ateromatoasă în artere, ambele probleme asociate bolilor cardiace. De asemenea, este periculos dacă este contactat de făt în timpul sarcinii.


Citomegalovirus este responsabil pentru infectarea unui număr de aproximativ 1000 de bebeluși în fiecare an și poate cauza dizabilități grave. Aproximativ 1 din 5 bebeluși care a dezvoltat infecția congenitală ajunge să aibă probleme de sănătate pe termen lung. Bebelușii care se nasc cu infecția, dar nu prezintă simptomele sunt expuși în continuare riscului de a dezvolta complicații, precum pierderea auzului ulterior în viață.

„Cel mai important mesaj este să nu intre în contact cu saliva unui copil de vârstă mică. Alimentele nu trebuie împărțite și recomandăm părinților să nu consume resturi alimentare. De asemenea, copiii nu trebuie sărutați direct pe buze, ci pe frunte. Pentru o gravidă, cel mai comun mod de a contacta virusul este un copil de vârstă mică care îl elimină în urină și salivă. Iar copiii care frecventează colectivitatea au șansele cele mai ridicate sa îl contacteze la rândul lor de la alți copii.”, spun specialiștii.

În acest sens, igiena mâinilor este crucială pentru a împiedica răspândirea virusului – simpla spălare a mâinilor cu apă și săpun este suficientă.

Sursa