mamaplus

Ești însărcinată și suferi de arsuri la stomac? Iată cum poți scăpa de această problemă

-
//
15.02.2021

Una dintre cele mai neplăcute senzații cu care se confruntă aproape fiecare gravidă este arsura la stomac. Chiar dacă nu sunt periculoase, aceste senzații pot fi extrem de deranjante pentru viitoarele mămici.

De ce apare refluxul gastroesofagian în sarcină?

Principalele cauze ale arsurilor la stomac în perioada sarcinii țin fie de hormoni, fie de „urcarea” organelor interne. Pe de o parte, corpul tău produce cantități mari de progesteron, un hormon responsabil de relaxarea mușchilor și pregătirea lor pentru naștere. Numai că nu se relaxează doar mușchii abdominali și pelvieni, ci toți mușchii din organism, printre care și esofagul. Pe de altă parte, pmăsură ce crește, copilul încearcă să-și facă cât mai mult loc și împinge tot ce poate. Astfel, stomacul și toate organele tale interne, urcă cât mai sus în cavitatea toracică, lucru care pune destul presiune pe esofag și pe sfincterul care îl închide, favorizând apariția refluxului gastroesofagian.

Cum poți scăpa de arsurile la stomac?

1. Încearcă să eviți alimentele care îți provoacă arsuri la stomac. Chiar dacă unele femei suferă de  reflux gastroesofagian indiferent de ce alimente consumă, există câteva alimente recunoscute pentru acțiunea lor negativă asupra arsurilor: ciocolată, cafea, grăsimi, citrice sau mâncăruri picante. 

2. În schimb, consumă alimente care calmează arsurile. Există un șir de alimente care te vor ajuta să scapi de arsurile la stomac, acestea sunt:  migdale, papaya, băuturi pe bază de aloe vera, semințe de chimen, bananele, laptele și apa minerală (necarbogazoasă).

3. Ai grijă de greutatea ta. Poate nu știai, dar greutatea ta este unul dintre factorii care pot favoriza apariția refluxului gastroesofagian. Cu cât ai mai multe kilograme în plus, cu atât presiunea ce se pune asupra stomacului și esofagului este mai mare.

4. Mănâncă în porții mici și dese. Arsurile la stomac pot dispărea dacă vei mânca de mai multe ori pe zi, câte puțin. De exemplu, poți să mănânci de 6 ori pe zi, în porții mici. Porțiile trebuie să fie cât mai mici și la ore apropiate.

5. Mestecă gumă de mestecat. Este un antiacid care stimulează producția de salivă și astfel împinge conținut înapoi spre stomac. În timpul unui episod de arsuri la stomac, încearcă să mesteci gumă timp de 30 de minute.

6. Dormi cu capul mai sus. Încearcă să stai și să dormi în poziție cât mai verticală. Astfel, acidul gastric și alimentele nedigerate nu se vor putea întoarce în gât. Folosește o pernă în plus atunci când te odihnești și te vei simți mult mai bine.

Dacă niciunul dintre sfaturile de mai sus nu te ajută, ar fi cazul să te adresezi medicului tău, care te va îndruma să găsești o soluție potrivită pentru tine.

Tu cum scapi de arsurile la stomac?

Citește și: Victoria Lungu - o mamă severă. Fiica ei, Valeria: „O bătaie la timp, pentru unii copii, este binevenită...”