Bronzul la salon sau la soare nu este o idee tocmai bună indiferent dacă sunteți sau nu însărcinată. Bronzul reprezintă în sine o încercare a pielii dumneavoastră de a se apăra de efectele negative ale razelor ultraviolete. Expunerea prelungită la razele ultraviolete accelerează procesul de îmbătrânire a pielii și sporește riscul de apariția a melanomului malign (cancer de piele).
Puteți observa că în timpul sarcinii, pielea dumneavoastră a devenit mai sensibilă și că soarele vă ”arde” mai repede. Dacă situația este anume așa, utilizați soluții pentru protecție solară și evitați expunerea la soare pe cât este posibil. De asemenea, puteți observa că pielea își schimbă mai repede ca de obicei culoarea. Acest lucru se explică prin faptul că în timpul sarcinii, în organismul femeii sporește conținutul de hormoni responsabili pentru reacția la influența razelor solare (melanocit) și închiderea pielii la culoare.
Asta înseamnă că, în această perioadă, vă pot apărea pete întunecate pe față (cloasma) sau o dungă de culoare închisă pe linia albă a abdomenului. Fapt ce demonstrează că pielea dumneavoastră a devenit mai puternică decât de obicei, reacționează la soare, de aceea trebuie să fiți mai atentă și să utilizați soluții de protecție. Pigmentarea poate fi mai proeminentă în cazul în care vă veți bronza la soare sau la solariu. Mai mult decât atât, stând ore în șir la soare, vă expuneți riscului de supraîncălzire și deshidratare – și una și alta reprezintă pericol atât pentru dumneavoastră cât și pentru bebeluș.
Noi nu știm cum influențează razele solare și cele ultraviolete artificiale asupra copilului. În baza rezultatelor unor studii, se presupune că este o legătură între influența acestora și insuficiența de acid folic la gravide. Acest lucru se explică prin faptul că acidul folic poate fi distrus sub influența razelor solare. În primele săptămâni de sarcină, nivelul ridicat al acidului folic în organism este o profilactică bună împotriva malformațiilor fătului, cum ar fi de exemplu – spina bifidă.
De aceea, ca măsură de precauție încercați să evitați expunerea de lungă durată la soare și raze ultraviolete în perioada de concepere și în primul trimestru de sarcină. De asemenea, ar fi bine să luați supliment de acid folic. După 12 săptămâni de sarcină, când organele interne ale copilului vor fi deja formate, riscul se diminuează considerabil.
Nu vă faceți griji dacă vreți să stați un pic la soare în orele după amiezii, dar asigurați-vă că nu vă este prea cald. Însă, ar fi mai bine să nu mai mergeți la solariu. Deocamdată, nu s-au făcut suficiente studii care să confirme inofensivitatea acestuia.
Dacă aveți probleme cu pielea care necesită tratament, mergeți la un dermatolog. În acest caz, tratamentul va decurge sub supravegherea specialistului ceea ce va reduce potențialul impact negativ.
Dacă vă doriți foarte mult să fiți bronzată, este mult mai inofensiv și, apropo, mult mai simplu să utilizați loțiunile pentru bronz automat. Dacă vă decideți să le utilizați, inițial încercați-le pe o porțiune mică de piele chiar dacă ați utilizat aceeași loțiune înainte de sarcină. Pentru că, în timpul gravidității, pielea dumneavoastră poate fi mult mai sensibilă și iritantă ca de obicei.