mamaplus

Emoții pe care viitoarele mămici le pot experimenta în timpul sarcinii. Cum pot fi gestionate

-
//
11.06.2020

O mare aventură e pe cale să înceapă. Chiar dacă sarcina ta a fost meticulos planificată sau te-a luat prin surprindere, un lucru este sigur: viața ta nu va mai fi niciodată la fel. Fiecare zi face parte dintr-o minunată aventură care te va schimba fizic, psihic, spiritual și moral.

Schimbările spontane de stare sunt normale în timpul sarcinii datorită fluctuației hormonale ce are loc în tot acest răstimp. Fiecare mămică reacționează în mod diferit la aceste schimbări. Unele trec prin stări euforice, altele devin depresive sau suferă episoade de anxietate. Cele mai intense reacții emoționale survin în primele 6 spre 10 săptămâni, sunt urmate de relaxare în al doilea trimestru de sarcină și reapar pe măsură ce te apropii de momentul nașterii.

„Voi fi o mamă bună? Cum ne vom descurca financiar odată cu adăugarea unui nou membru în familia noastră? Cum se va schimba relația cu partenerul? Voi reuși să ofer atenție tuturor în mod egal? Voi mai avea timp pentru mine?” – sunt temeri care nu ne dau pace pe tot parcursul sarcinii. Într-o zi poți simți o imensă bucurie la gândul că vei avea un copil, iar în ziua următoare te vei întreba dacă nu cumva statutul de mamă e unul pentru care nu ești deloc pregătită.

Caruselul emoțiilor din timpul sarcinii:

Sănătatea emoțională este la fel de importantă ca și cea fizică. Reprezintă o prioritate de-a lungul vieții, însă pe perioada sarcinii relevanța sa crește pentru că viitoarele mămici sunt acum mult mai vulnerabile din punct de vedere emoțional. În plus, o stare bună a psihicului poate avea efecte benefice asupra dezvoltării armonioase a copilului nostru.

Nu doar nivelul hormonal este responsabil de schimbările de stare din timpul sarcinii. Simptomele specifice sarcinii (disconfortul fizic cauzat de răul de dimineață, inflamarea sânilor, constipația etc.) pot fi de asemenea factori ce contribuie la creșterea nivelului de stres.

Există o serie de emoții pe care viitoarele mămici le pot experimenta de-a lungul sarcinii:

Surprindere

E posibil ca sarcina să te fi luat prin surprindere. Sau poate tocmai ai aflat că vei fi mândra mamă a unei splendide perechi de gemeni. Fiecare reacționează diferit la o veste care îi va schimba tot cursul vieții. Sunt persoane care primesc cu brațele deschise evenimentele spontane din viața lor, în timp ce altele preferă să planifice fiecare pas.

E o idee bună să te documentezi pentru a reduce din supriza șocului că vei fi părinte. Citește cărți, înscrie-te pe forumuri de specialitate, vorbește cu medicul tău ginecolog. O mămică informată e o mămică mai puțin stresată.

Bucurie

Confirmarea unei sarcini planificate și mult așteptate poate fi motivul pentru care te vei trezi de acum încolo cu un zâmbet larg pe față. Trebuie doar să acorzi atenție nevoilor corpului tău și să încerci să ții un jurnal pentru a urmări îndeaproape schimbările ce survin atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic.

Frică

Este normal să îți faci griji pentru copilul tău. Temerile că acesta s-ar putea naște prematur, că ar putea suferi de un handicap sau de o boală contribuie considerabil la o stare de anxietate și stres. Discută cu medicul tău pentru a te asigura că grijile tale sunt nefondate și pentru a afla care sunt pașii de urmat în cazul în care una dintre problemele de mai sus ar apărea.

Frica de durere este des întâlnită în cazul mămicilor aflate la prima naștere. Din fericire, astăzi există varianta nașterilor asistate, posibilitatea administrării anesteziei locale (epidurala) și mai ales tehnicile de pregătire pentru naștere – de exemplu, cursurile Lamaze, în cadrul cărora vei putea învăța din timp tehnici de respirație, poziții corporale care să amelioreze durerea, exerciții musculare și multe alte metode pentru o naștere mai ușoară.

Pentru unele femeii, frica de a da naștere întrece cu mult un atac de panică sau o stare trecătoare de anxietate. Cunoscută sub numele de tokofobie, frica de a da naștere afectează între 3 și 8 % dintre femeile însărcinate.

Simptomele includ griji legate de sarcină și naștere, frică de moarte în timpul nașterii, lipsa somnului, creșterea ritmului cardiac și intensificarea respirației. Cauze precum depresia, abuzuri sexuale, fizice sau emoționale suferite în copilărie pot fi factori de risc în dezvoltarea acestei afecțiuni. Cu toate acestea, conform unor studii recente, principalul factor cauzator este de fapt mass media (multe filme prezintă durerea intensă a femeilor în timpul travaliului).

În cazul în care suspectezi că ai putea suferi de tokofobie consultă de urgență medicul specialist.

Iubire

Oxitocina este hormonul responsabil de contracțiile uterului în timpul nașterii și de lactație, iar studiile recente arată că acesta ar contribui și la dezvoltarea încrederii și a interacțiunii sociale dintre oameni. Nivelul oxitocinei crește după naștere și este prezent atât la mamă, cât și la copil.

Dr. Adam Guastella, psiholog în cadrul Institutului de Cercetare Neurologică al Universității Sydney, este de părere că acesta ar avea un rol benefic în rezolvarea problemelor de cuplu prin comunicarea empatetică. Studiile sale arată că pesoanele care au un nivel mai ridicat de oxitocină se focalizează mai mult pe emoțiile pozitive, sunt mai generoase, au mai multă încredere în partenerii lor și identifică mai rapid emoțiile în expresiile faciale ale interlocutorilor lor. Prin aceste mecanisme se facilitează comunicarea și înțelegerea dintre parteneri, ceea ce pentru proaspetele mămici nu poate fi decât benefic.

Tristețe

Complicațiile care pot apărea în timpul sarcinii pot conduce la dezamăgire sau sentimente de tristețe. În plus, în această perioadă ești mult mai vulnerabilă la ceea ce se petrece în jurul tău, chiar dacă aceste evenimente nu au un impact direct asupra ta sau a copilului tău. Sensibilitatea crescută la problemele celorlalți e un simptom normal al perioadei de sarcină. Ești emotivă, vulnerabilă și odată ce vei accepta asta, vei putea trece mult mai ușor peste aceste emoții.

În cazuri mai grave, un avort spontan sau moartea unei persoane dragi sunt episoade devastatoare, însă cu ajutorul familiei, prietenilor și a specialiștilor, vei reuși să treci peste ele. Important este să comunici și să te înconjori de dragostea celor din jur. 

Cum să gestionezi emoțiile:

Relaxează-te

Fie că mergi la o ședință de masaj sau la o seară de dans, că pictezi sau mănânci ceva care îți place, relaxează-te și ai grijă de tine. Nu ezita să ceri ajutor dacă ai nevoie în treburile domestice.

Apropie-te de partenerul tău

O relație de cuplu sănătoasă este extrem de benefică în această perioadă. Comunică eficient cu partenerul tău, pentru ca el să înțeleagă exact care sunt nevoile tale. Petreceți timp împreună, ieșiți la plimbare, mergeți în weekend într-un loc în care ți-ai dorit întotdeauna să ajungi.

Comunică

Cu toții avem frici și temeri. Pune cărțile pe masă și vorbește deschis despre ele. Vorbește, dar și ascultă activ. Partenerul tău poate avea de asemenea dificultăți în aceeași perioadă. Nu le neglija, chiar dacă ți se pare că nimic nu e mai important decât soluționarea problemelor tale.

Familia și prietenii sunt mereu o sursă inepuizabilă de afecțiune și înțelegere. Apropie-te de ei și întărește legăturile de până acum.

Recomandări:

Până la 10% dintre femei se pot confrunta cu o depresie ușoară sau moderată în perioada sarcinii. Dacă simptomele depresiei nu se amelioreză în două sau mai multe săptămâni sau dacă observi că ești mai tot timpul irascibilă și anxioasă, este indicat să consulți un specialist. În cazuri mai grave, stările emoționale care devin din ce în ce mai întense și mai greu de controlat pot sugera prezența unei afecțiuni bipolare, care presupune trecerea de la depresie la manie.Astfel de tulburări netratate la timp pot avea un impact negativ asupra dezvoltării ulterioare a copilului tău și pot crește posibilitate instalării depresiei postpartum.

Ca și în cazul altor tulburări de anxietate, exercițiile de relaxare și respirație te pot ajuta să te liniștești. Un psiholog îți va recomanda și alte tehnici de management al anxietății ce îți vor diminua temerile.

Mămicile care consideră sarcină și nașterea copleșitoare trebuie să știe că astfel de simptome pot fi gestionate cu succes. Primul pas este să vorbești deschis despre temerile tale, astfel încât cei din jurul tău să te poată sprijini în ceea ce ar putea fi o călatorie minunată.