Eliminările vaginale la gravide, atât în primele săptămâni, cât și pe toată durata sarcinii, sunt un lucru destul de firesc, deși pot îngrijora femeia. Dar și temerile ei sunt de înțeles: viitoarea mamă vrea să nască un copil sănătos. În ce cazuri eliminările în timpul sarcinii sunt normale și când trebuie să ne alarmăm?

Eliminările în timpul sarcinii: ce trebuie să știm

Culoarea și structura eliminărilor vaginale în timpul sarcinii se pot modifica în funcție de perioadă. Aceasta se datorează acțiunii hormonilor, diferitor infecții ale sistemului urogenital, bolilor colului uterin și altor factori. Trebuie să urmărim cu atenție toate aceste modificări, însă nu este cazul să ne îngrijorăm fără rost, cu atât mai mult să ne tratăm singure – cel mai bine este să ne adresăm medicului.

Eliminările în perioada timpurie a sarcinii

Funcționarea normală a sistemului genital al femeii din momentul conceperii și până la săptămâna a 12-a este asigurată de hormonul progesteron. El determină apariția, în primele săptămâni de sarcină, a unor scurgeri vâscoase transparente sau albicioase. Aceste secreții nu aduc femeii disconfort, ele nu au miros, nu provoacă mâncărimi sau arsuri.

Începând cu săptămâna a 13-a, secrețiile transparente sau albicioase devin mai abundente, lichide și apoase, amintind, după structură, albușul de ou. Aceasta se datorează hormonului estrogen. Ele nu trebuie să aibă miros și nu trebuie să o deranjeze pe femeie. În mod normal, ele trebuie să aibă o structură omogenă, fără cheaguri, fulgi sau cocoloașe.

Scurgerile albicioase în timpul sarcinii

Dacă eliminările capătă, în timpul sarcinii, o culoare albă pronunțată, un miros acid neplăcut și o structură brânzoasă, acesta poate fi un semn al dezvoltării candidozei. Pentru tratarea candidozei, senzației de arsură și mâncărime, este posibilă administrarea de preparate antifungice. Uneori eliminările albicioase, însoțite de miros neplăcut, pot indica dezvoltarea unei vaginite bacteriene. În acest caz trebuie să vă adresați medicului, pentru a evita riscul unei nașteri premature.

Eliminările în timpul sarcinii: ce trebuie să știm

Scurgerile maronii în timpul sarcinii

Eliminările maronii pot apărea atât în perioada incipientă a sarcinii, cât şi în cea târzie, dar ele nu prezintă întotdeauna un pericol. În săptămânile 6-12 după concepere, în perioada fixării ovulului fecundat de peretele uterului, pot apărea scurgeri maronii, cauzate de puţin sânge care se amestecă eliminărilor obişnuite. Este aşa-numita sângerare la implantare, care nu prezintă nici un fel de risc.

În ultimele săptămâni de sarcină, atunci când dopul cervical gelatinos este eliminat, pot apărea de asemenea scurgeri maronii, cauzate de mici incluziuni de sânge. Ele nu sunt periculoase, mai degrabă ele semnalizează despre apropierea naşterii. Însă dacă secreţiile maronii în timpul sarcinii sunt însoţite de miros neplăcut, iritaţii ale mucoaselor, micţiune frecventă, precum şi dureri în partea de jos a abdomenului sau în zona lombară a spatelui, acestea pot fi un semnal al respingerii fătului şi un motiv de adresare cât mai rapidă la medic.

Eliminările gălbui în timpul sarcinii

Eliminările vaginale obişnuite pot avea o nuanţă nesemnificativă gălbuie sau crem. Cu toate acestea, secreţiile gălbui în timpul sarcinii se consideră un semn îngrijorător. Cheaguri brânzoase gălbui pot apărea în caz de candidoză. La fel, eliminările de culoare galbenă-aprins sau verzuie cu miros specific neplăcut vorbesc despre dezvoltarea unei infecţii ale căilor urogenitale.

Dacă eliminările gălbui în timpul sarcinii sunt însoţite de astfel de simptome ca dureri în partea de jos a abdomenului şi zona lombară a spatelui, micţiune frecventă şi dureroasă, prurit, senzaţie de arsură, edem al organelor sexuale, creşterea temperaturii corpului, înseamnă că în organism se desfăşoară un proces inflamator. În acest caz trebuie să mergeţi de urgenţă la medic, să faceţi analiza frotiului şi să urmaţi tratamentul prescris.

Eliminările în timpul sarcinii: ce trebuie să știm

Eliminările însoţite de sânge în timpul sarcinii

Eliminările cu urme de sânge sunt un fenomen destul de răspândit la începutul sarcinii. Ele apar, la multe femei, din cauza activizării circulaţiei sangvine în organele genitale interne sau a hipersensibilităţii şi pot fi provocate de ultrasonografie, examenul ginecologului, sex sau utilizarea tampoanelor. La fel, eliminările cu urme de sânge de culoare roz pot apărea în perioadele în care, până la sarcină, femeia avea menstruaţie.

Un pericol serios atât pentru femeie, cât şi pentru făt pot prezenta scurgerile cu sânge, însoţite de dureri în partea inferioară a abdomenului. Nu amânaţi, adresaţi-vă de urgenţă medicului – aveţi mai multe şanse să păstraţi viaţa copilului.

De asemenea, în perioada sarcinii este deosebit de important să respectaţi regulile elementare de igienă. Nu purtaţi haine mulate şi lenjerie strânsă, nu folosiţi spray-uri pentru zona perineului şi săpun cu miros puternic. În perioada sarcinii folosiţi absorbante igienice de zi cu zi, însă evitaţi folosirea tampoanelor.

Sursa