mamaplus

De ce se poate ajunge la o sarcină cu termen depășit și ce riscuri prezintă pentru făt

-
//
28.09.2021

Sarcina care a depășit 42 de săptămâni poate fi numită o sarcină cu termen depășit. Deși în mod normal termenul unei sarcini e considerat a fi săptămâna 40, există numeroase cazuri de sarcină cu termen depășit. Adică, se trece de 40 de săptămâni fără să se întâmple ceva. Aproximativ 10% dintre sarcini se încadrează în această statistică.

Pentru că în peste 70% din cazuri vârsta unei sarcini e stabilită după o dată greșită a concepției, cele două săptămâni între 40 și sarcina de 42 de săptămâni sunt considerate ca făcând parte din sarcina normală. Astfel, în această perioadă de așteptare a nașterii nu există motive de îngrijorare, în cazul în care nu a apărut travaliul. Cel mai bine este ca viitoarea mamă să aibă un dialog cu medicul și împreună să stabilească care e cea mai bună soluție.

Momentul în care nașterea trebuie provocată

O intervenție de cezariană se va impune atunci când medicul suspectează că starea copilului nu este bună și că nu se mai poate aștepta travaliul natural până în 42 de săptămâni. Dacă se trece de sarcina de 42 de săptămâni și bebelușul încă nu dă semne că vrea să se nască, atunci medicul poate decide că e nevoie de o intervenție de urgentă.

Probabilitate mai mare să fie o sarcină cu termen depășit există atunci când:

  • nu se știe exact data ultimei menstruații.
  • e vorba de prima sarcină.
  • mama a mai avut o sarcină cu termen depășit.
  • alte mame din familie au avut sarcină cu termen depășit.
  • bebelușul este băiat.
  • mama este obeză.
  • probleme la nivelul placentei sau afecțiuni ale copilului.

Ce trebuie să facă mamele în perioada de așteptare?

Recomandarea pentru viitoarele mame este să se odihnească cât pot de mult. Travaliul poate să apară oricând.  Pe de alta parte, medicul va urmări cu atenție organismul mamei și evoluția sarcinii. Complicații, cum ar fi preeclampsia, ar putea să apară în această perioadă. Mulți bebeluși continuă să se dezvolte bine chiar și la 42 de săptămâni, însă există posibilitatea ca o naștere naturală să fie dificilă pentru că bebelușul este deja destul de mare. O sarcină care a depășit 40 de săptămâni trebuie verificată de medic de cel puțin 2 ori pe săptămână. Se poate efectua și un test fetal non-stres. Prin el, se verifică ritmul cardiac al bebelușului și se exclude riscul de stres fetal.

Riscuri pentru făt

O altă situație e atunci când apar schimbări la nivelul uterului. Bebelușul poate avea de suferit, pentru că nu mai este alimentat normal, oxigenul e mai puțin, iar lichidul amniotic scade. În astfel de cazuri, la naștere copilul este mai lung și mai slab decât unul născut la termen. Culoarea lui este spre gri, din cauza faptului că primul scaun a fost deja expulzat în uter. După o perioadă mai lungă petrecută într-un uter deteriorat, pielea bebelușului poate lua o nuanță gălbuie și va fi uscată și zbârcită, pentru că au pierdut stratul protector de vernix. Totuși, nu există studii care să arate că o naștere târzie poate să provoace probleme în dezvoltarea ulterioară a bebelușului.

De cele mai multe ori, medicii aleg să inducă travaliul cam în săptămâna 41, tocmai pentru a evita problemele. Inducerea travaliului se face de obicei prin medicație cu administrare intravenoasă. Travaliul începe la câteva ore de la folosirea medicamentelor. Există și metode naturale de a provoca travaliul, cum ar fi consumul de alimente picante, însă este necesară o discuție cu medicul în acest sens.